Bunyols de Quaresma farcits de crema
Bunyols! Ara que estem en plena quaresma, que res millor que uns bons bunyols de quaresma farcits de crema. Aquests els he fet amb l’ajuda de la meva mare, que els volia tastar casolans. A veure si us animeu a fer-ho!
Ingredients:
-Pel farcit de crema:
- 500 gr. de llet
- 3 ous
- 40 gr. de maicena
- 100 gr. de sucre
-Per la massa:
- 250 gr. de llet
- 100 gr. de mantega
- ratlladura de mitja llimona
- un pessic de canyella en pols
- mitja cullereta de vainilla ensucrada
- un pessic de sal
- 40 gr. de sucre
- 310 gr. de farina
- 6 ous
-Per arrebossar la massa:
- sucre glaç o sencer, que si voleu es pot barrejar amb canyella
Preparació:
Començarem per preparar la crema, així mentre fem la massa, s’anirà refredant.
Posarem tots els ingredients al got de la Thermomix, i programarem 7 minuts, 90º temperatura a velocitat 4.
Un cop feta, ho fiquem tot dins d’una màniga pastissera i ho deixem refredar dins de la nevera mentre fem la massa dels bunyols.
Bacallà de Quaresma.
-
Ingredients
- 1 kg de bacallà dessalat
- 6 alls
- 4 carxofes
- 2 ous durs
- farina
- 1 copa de xerès sec
- sal
- 1 clau d’olor
- 1 ceba
- 2 tomàquets
- 1 truita de mongetes seques de 2 ous
- 30 g d’ametlles
- 1/2 l d’aigua
- oli
- pebre negre
- 1 llesca de pa fregit
- 1 fulla de llorer
-
Elaboració
El dia abans de fer el plat, i a fi de dessalar el bacallà, poseu-lo en remull amb aigua, una aigua que haureu de canviar 4 vegades.
Un cop tingueu el bacallà dessalat, enfarineu-lo i fregiu-lo en una paella amb oli roent. Pel que fa a les carxofes, talleu-les i deixeu-les una estona amb aigua i llimona per tal que no quedin negres. Després, enfarineu-les i fregiu-les en la mateixa paella en què heu fregit el bacallà. Per fer el sofregit, comenceu daurant la ceba picada, però no tota, perquè n’heu de reservar una mica per a la picada. Un cop la ceba estigui ben rossa, tireu-hi els tomàquets, sense pells ni llavors i tallat a trossos petits. Poseu-hi també sal, pebre negre i una fulla de llorer. Quan el tomàquet ja estigui una mica fet, tireu-hi una copa de xerès sec i deixeu que redueixi. El següent pas serà afegir-hi una cullerada farina per espessir el sofregit. Remeneu-ho un parell de vegades, poseu-hi una mica d’aigua i deixeu que vagi fent-se una estona més. Mentrestant, feu una picada amb sal, ametlles, 1 clau d’olor i una llesca de pa fregit. Un cop tingueu tots aquests ingredients ben picats, passeu per la paella la ceba que us ha quedat i els alls, poseu-los al morter, i seguiu fent la picada. Quan tingueu la picada a punt, aboqueu-la a la paella on teniu el sofregit, barregeu-ho bé i manteniu-ho uns minuts més al foc. Si veieu que el sofregit queda massa espès, diluïu-lo amb una mica d’aigua. A part, poseu el bacallà, les carxofes, els ous durs i la truita de mongetes en una cassola de fang, cobriu-ho amb el sofregit, feu-ho coure uns 5 minuts, i ja tindreu el plat a punt.
