És molt recomanable esmorzar a casa abans d’anar a l’escola. Si es descuida la importància d’aquest primer àpat és per desconeixement o de vegades per manca de temps. Un dels principals beneficis que s’atribueixen a aquesta ingesta és el de contribuir a una adequada distribució de l’energia al llarg de la jornada, ajudar a assolir els requeriments nutricionals i millorar el rendiment intel·lectual i físic. L’esmorzar es pot repartir en dues ingestes, una primera a casa i una altra a mig matí, a l’hora de l’esbarjo.
En un esmorzar complet hi hauria d’haver, bàsicament: làctics: llet, formatge, iogurt,
farinacis: pa, torrades, galetes, fruita: principalment fresca (sencera, trossejada o en forma de suc). També en poden formar part altres tipus d’aliments, com, per exemple, aliments proteics (pernil curat, tonyina…), aliments greixosos (preferentment oli d’oliva; cal reservar la mantega i altres greixos per a un consum eventual) i, amb moderació, dolços (sucre, mel, melmelada, xocolata, cacau). Els productes de brioixeria i pastisseria es poden consumir amb moderació sempre que no constitueixin l’única alternativa d’esmorzars i berenars.
A casa | A l’escola | |
---|---|---|
Dilluns | Llet amb torrades i melmelada | Mandarines i fruita seca |
Dimarts | Bol de iogurt amb daus de poma i musli | Entrepà de pernil |
Dimecres | Llet amb cereals rics en fibra | Un plàtan i fruita seca |
Dijous | Macedònia de fruita amb iogurt i musli | Pa amb xocolata |
Divendres | Pa amb tomàquet i formatge | Una pera i un iogurt líquid |
Font: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. |