FEM VOLAR ESTELS!

femvolarestels

AVUI DIA 10 DE DESEMBRE, DIA MUNDIAL DELS DRETS HUMANS, A LES 10h. TOTS ELS NENS I NENES DE L’ESCOLA SORTIM AL PATI A FER VOLAR ELS ESTELS I ELS NOSTRES MISSATGES DE PAU

CONSTRUCCIÓ DELS ESTELS

TEXT INSTRUCTIU: FEM ESTELS

 

femvolarestelsDins el marc de la celebració del Tricentenari del 1714 es proposa des de l’XTEC l’activitat “Fem volar estels”, d’enlairament simultani d’estels elaborats per l’alumnat dels centres educatius de tot Catalunya.

L’Escola El Sitjar ens hem adherit a l’activitat que tindrà lloc el dia 10 de desembre de 2014 a les 10 hores, al pati dels centres educatius o en un lloc públic proper al centre, coincidint amb la celebració del dia mundial dels drets humans. Els estels portaran missatges relacionats amb la pau i els drets humans.

Aquesta proposta es relaciona amb l’edicte promulgat el 10 de febrer de 1775 pel Governador Militar de Barcelona: ORDENO y mando, que Persona alguna, de cualquier estado, ó condición que sea, no pueda del día de la publicación de este Edicto en adelante hacer volar Cometa, ó Grua, ni otra cualquiera parte de ella, ni consentirlo a ninguno de sus domésticos o dependientes bajo la pena de tres libras por cada vez, que fuere hecho lo contrario.

ELS DRETS HUMANSnuvoldretshumansEl 10 de desembre de 1948, l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovà i proclamà la Declaració Universal dels Drets Humans. Es tracta d’un document de trenta articles en què se subratllen els drets humans considerats bàsics i que s’apliquen sense excepció a tots els éssers humans.

mafalda-i-els-drets-humansA la Biblioteca “Mercè Vidal Jordana” de l’escola trobaràs:

dretsA Internet:

LES ACTIVITATS A L’ESCOLA

1.- Què et suggereixen aquestes imatges? Quines experiències et recorden?

estels.jpegestel2

2.- Al teu poble, Linyola, es fan volar estels? N’has fet volar alguna vegada?

Llegiu aquest article de la revista Cavall Fort “Gent activa. Vols atrapar el vent?”, preneu-lo com a model per redactar la crònica de com s’omple el cel d’estels el dia 10 de desembre. Feu fotografies i busqueu testimonis entre els companys i companyes de l’escola i també vosaltres mateixos, perquè us expliquin: què senten i pensen? Què és el que més els hi agrada?

Gent activa. Vols atrapar el vent? (Cavall Fort)


 

3.- Saps quin és el origen dels estels?

Llegeix atentament el document La història dels estels, tot subratllant les paraules clau, que són aquelles que contenen més informació important que les altres.

Escriu unes 20 paraules clau i fes un núvol de paraules. Compara la teva imatge de paraules clau amb les dels teus companys i companyes.


4.- Els estels a diverses cultures del món. Treball d’investigació.

  • En quines cultures fer volar estels forma part de la seva tradició?
  • Construeix un llistat amb els diferents noms que pren la paraula estel en les diferents cultures i països (també els pots situar al mapa).

5.- Els estels i l’art

Els estels també han estat un referent a la història de l’art. Analitzeu aquestes quatre obres que tenen els estels com a referent.

L’avarada de l’estel de Lola AngladaScreenshot - 02_11_2014 , 22_10_26La Cometa de Francisco Goya110496Jugando en el parque de Alejandro PinzónUNICEF1

 

 Bright Kites de Atul Todi

Screenshot - 02_11_2014 , 22_34_22


CONSTRUÏM UN ESTEL

Formes i mides per a la construcció dels nostres estels

20141028_17480920141028_174947


 

Font activitats: Estels i paraules i Estels i socials


CURIOSITATS I DIVERTIMENTS

 

188650_313676048737251_2026857338_nEnllaç a la pàgina SONRISAS AL VIENTO

2 comentaris a “FEM VOLAR ESTELS!

  1. Ha estat una activitat molt divertida i original. A més alguns estels volaven molt alt! Llàstima que alguns fils es trencaven fàcilment!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *