Minuet en SolM

bach

Aquesta és una peça per a proposar a quart de primària. S’interpreta amb dues mans. És una obra de J. S. Bach, un dels Minuets de l’Àlbum “Maria Magdalena”. Aquest Minuet s’introdueix als primers anys d’estudi de piano, tot i que també s’estudia amb altres instruments. És d’un comàs ternari, i hem de tenir en compte com fem servir els signes de repetició, per tornar-la a repetir tot varuiant el final.

Tot i que quan parlem de Bach, parlem del període Barroc, aquesta peça s’influencia menys per aquest estil. Està basada en un mateix motiu rítmic, i té un començament tètic.

Mira la partitura per a flauta:

minuet

Escolta

la versió en audio:

Mira l’enllaç de vídeo:

Minuet en Sol M

UEFA CHAMPIONS LEAGUE

image18

Cançó proposada per a interpretar amb la flauta amb 5è de Primària. Hem de recordar que aquesta peça està en Sol Major, i que per tant, hem de fer tots els FA sostinguts (#). Ara bé; recorda que cap el final hi ha una nota que té un becaire, i que per tant l’haurem de fer sense alterar. Has de tenir en compte també que hi ha un sol agut, i que per fer-lo hauràs de fer la mateixa posició com fas el sol3, però tapant només la meitat del forat de darrera. Si proves aquesta peça amb la música original de l’orquestra podràs gaudir-ne encara més.

Aquí tens la partitura de flauta:

partitura1

partitura21

Aquesta no és una obra de cap compositor de la UEFA. Aquesta obra és una obra del compositor anglés G. F. Haendel. La UEFA va fer una adaptació per utilitzarla com a himne a la Lliga de Campions de la Copa d’Europa de Futbol.

Al juny de 1727 moria el rei Jorge I d’Anglaterra, però abans de morir havia , pero antes de morir havia signat l’Acta de Naturalització de Haendel, que per tant era ja súbdit britànic. A Jorge I li va succeir Jorge II, i per a la seva Coronació li encarregaren a Haendel la música. Així nasqueren els himnes “Zadok the Priest”, “My Heart is Inditing”, “Let Thy Hand be Strengthened” i “The King shall Rejoice”. Les dimensions  de l’orquestra en quant a músics requerits eren extraordinàries. Es va poder trobar en un diari que hi havien 40 veus, i uns 160 violins, trompetes, oboès, timbals i baixos, proporcionalment, a més d’un orgue, que estava instal·lat darrera de l’Altar.

Es tracta d’una antífona a set veus: dues veus de Soprà, dos altos, una veu de tenor i dos baixos. També existeix un arreangement més senzill per a 4 veus, donat que des de 1727 “Zadok the Priest” s’ha utilitzat en la Cerimònia de la Coronació de tots els Soberans britànics.

Tens aquí un vídeo per poder sentir la versió de la UEFA i la versió de “Zadok the Priest”

Himno Champions

Zadok the priest

UEFA CHAMPIONS LEAGUE

image18

Cançó proposada per a interpretar amb la flauta amb 5è de Primària. Hem de recordar que aquesta peça està en Sol Major, i que per tant, hem de fer tots els FA sostinguts (#). Ara bé; recorda que cap el final hi ha una nota que té un becaire, i que per tant l’haurem de fer sense alterar. Has de tenir en compte també que hi ha un sol agut, i que per fer-lo hauràs de fer la mateixa posició com fas el sol3, però tapant només la meitat del forat de darrera. Si proves aquesta peça amb la música original de l’orquestra podràs gaudir-ne encara més.

TITANIC

titanic11

Aquesta cançó està pensada per a treballar amb 5è curs de Primària. Has de tenir en compte que la partitura d’aquesta cançó està en una tonalitat de FAM, i que per tant hem d’alterar la nota si per respectar els intervals de l’escala; és a dir, que harem de fer el SIb. Si tens algun dubte, consulta la taula de digitació de la categoria GENERAL del mateix bloc, on tindràs totes les posicions de les notes amb la flauta.

Aquesta peça és d’una banda sonora de la pel·lícula que porta el mateix títol, TITÀNIC, i és una obra del compositor James Horner, que ha fet moltes BSO (bandes sonores originals). Està dividida en tres parts. Una petita introducció, un tema A que es repeteix dues vegades, i una tornada ue li direm tema B, on també es repeteix dues vegades però canviant el final. Pots escoltar la versió per a flauta, consultar la partitura com a imatge, o veure un vídeo del mateix tema:

titanic1

Clica aquí per sentir la versió per a flauta: titanic

Enllaç del youtube ver veure un vídeo en directe: VÍDEO YOUTUBE

Clica al play del reproductor goear per sentir la versió cantada per la Celin Dion:

BREU HISTÒRIA
Titanic
és una pel·lícula de 1997 escrita, produïda i dirigida per James Cameron sobrel’enfonsament del transatlàntic Titanic. És protagonitzada per Leonardo DiCaprio i KateWinslet membres de diferents estrats socials que s’enamoren durant el fatídic viatgeinaugural del vaixell en 1912. El compositor de la BSO és James Horner, que va escriure una obra on domina una melodia romàntica, versionada també en forma de cançó. N’hi ha temes d’acció, i el compositor tria entre música i també una instrumentació de gènere celta, amb la participació vocal de Sissel, encomanant un esperit de gran aventura i desdramatitzant en part un tràgic final, així com recolzant la història d’amor en la qual es basa l’argument.

La mañana (Peer Gynt)

Cançó proposada per treballar a quart de primària. És una melodia fàcil del compositor norueg Edvuard Grieg. Pots escoltar la versió per a flauta, mirar el vídeo o consultar la partitura en format PDF

grieg

El dramaturg i poeta noruec Henrik Ibsen va escriure “Peer Gynt” en 1868, encarregant la corresponent música d’escena al compositor noruec Edvard Grieg (1848-1907), qui trigaria dos anys a compondre-la. La música per a aquesta representació va acabar convertint-se en dues suites per a orquestra. La més famosa és la Suite Nº 1, que comença amb una popular barcarola que descriu l’alba, “El matí”.

Peer Gynt, un jove camperol, acudeix a les noces d’Ingrid, de la qual està enamorat, per impedir l’enllaç, així que la va raptar. Però l’abandonà poc després a la muntanya.
Allà sedueix a la filla del Rei de la Muntanya, la qual vol casar-se amb ell. Una mica després mor la mare i en anar al seu comiat, s’assabenta per Solveig, que és buscat al poble pel segrest d’Ingrid, i decideix fugir. Però abans de fugir li promet a Solveig que tornarà a buscar-la quan sigui ric. I ella promet esperar-li eternament.

Per això es dedica a recórrer el món protagonitzant moltes aventures. Així, viatjant pel desert del nord d’Àfrica es fa ric i coneix a la bella Anitra, que balla per a ell i de la qual s’enamora. No obstant això, perd tota la seva fortuna lliurant a la bella Anitra.

Després de moltes aventures, vell i pobre, Peer Gynt torna al seu poble buscant a Solveig que, com va prometre, li ha estat esperant. I tots dos són feliços fins a la fi dels seus dies.

(Edvard Grieg Hagerup; Bergen, 1843 – 1907) Compositor noruec considerat el principal representant de la música nacionalista del seu país. Edvard Grieg Va iniciar la seva formació musical amb la seva mare, Gesine Judith Grieg, que era pianista i havia estudiat amb Albert Methfessel a Hamburg. El 1858 va tenir lloc un esdeveniment rellevant per a la formació musical del compositor noruec: un amic dels Grieg, el compositor i violinista Ole Bull, els va fer una visita en el transcurs de la qual va escoltar tocar el piano al jove Edvard. Va quedar tan impressionat que va convèncer als seus pares perquè ho enviessin a estudiar al Conservatori de Leipzig.

La música de Grieg té aires de vida campestre i de contacte amb la natura, aspecte que va tenir molt de pes a la vida del músic. Grieg va escriure nombroses cançons, en part perquè la seva don, era la seva font d’inspiració, a més d’una excel·lent intèrpret de les seves melodies. Els temes de les seves cançons solen ser amorosos, o populars basat en poemes tradicionals noruecs.

El 1898, els seus esforços per a la difusió de la música del seu país van culminar amb la creació del primer festival de música de Noruega, que es va celebrar a Bergen. Per a aquest esdeveniment va compondre les seves populars Danses Simfòniques Op 64, basades en les cançons de Lindeman. La seva salut es va deteriorar, però va continuar donant concerts en ciutats estrangeres com Varsòvia i París. El 1906 va compondre la seva última obra, els Fire salmer (Quatre salms), basats en melodies populars.

PIRATES DEL CARIBE

bso_piratas_del_caribe_pirates_of_the_caribbean-frontal

Cançó proposada per interpretar a 6è de Primària. Recorda que el compàs és compost, 6/8, i que en aquest cas la unitat de temps és la corxera, i no la negra. Has d’interpretar aquesta cançó amb una intenció d’acció, tal i com sóna a la BSO “Pirates del Caribe“. TAmbé has de recordar que estem en una tonalitat de Re menor (relatiu a la que hem treballat a classe, Fa Major). Així que tots el si són bemolls (per a qualsevol dubte consulta la taula de digitacions que està al bloc a la categoria GENERAL).

Pots descarregar-te la partitura de nou en format PDF, escoltar la versió per a flauta o veure un vídeo d’una orquestra interpretant l’audició. Mira els següents enllaços:

hes-a-pirate PDF

piratas (versió per escoltar)

http://www.youtube.com/watch?v=4Cobcs1nT04 Enllaç per visualitzar

És la última peça de la BSO de Maldición de la Perla Negra”. La música per a “Piratas del Caribe: La Maldición de la Perla Negra” va tenir partitures rebutjades i treballs fets a última hora. La partitura del compositor  Alan Silvestri (fins a les hores habitual del director de la pel·lícula Gore Verbinski), va ser rebutjada poques setmanes abans de l’estrena de la pel·lícula, donant la responsabilitat a en Klaus Badelt. Klaus Badelt, havia meravellat amb el seu “The Time Machine” a molts, i es va comptar també amb la col·laboració de Hans Zimmer. Però amb poc temps és molt difícil demanar grans resultats, així que al llistat de compositors que van escriure música addicional puja fins a vuit: Ramin Djawadi, James Dooley, Nick Glennie-Smith, Steve Jablonsky, James McKee Smith, Blake Neely, Geoff Zanelli y Trevor Morris.

Badelt i els altres compositors d’estudi, van optar per el so Mevia Ventures, una música més contemporània amb un cert aire sintetitzat. Els temes principals de la pel·lícula són “The Medallion Calls” i “The Black Pearl”. Aquets dos leit motivs es repeteixen durant tota la partitura, a més d’un tema d’acció molt mogut, que podem sentir a  “Bootstrap’s Bootstraps” o “He’s a Pirate”, posant música a gran part de les seqüències d’acció de la pel·lícula. Tot aixó deixa clares les intencions del/s compositor/s que no pretenen crear un so pirata, sinó temes d’acció.

En un mercat persa

Cançó proposada per a 4t de Primària. Escolta la versió per a flauta o mira la partitura de la imatge inferior: en-un-mercat-persa

dibujo

Albert Ketèlbey va néixer a Anglaterra una mica després que E. Elgar, a l’any 1875. Als 11 anys ja va composar una obra, una sonata per a piano, que precisament va interpretar davant de Elgar, que era el professor de música de la ciutat en aquella època. Als 16 anys fou organista d’una important esglèsia. Però a més de l’orgue sabia tocar el piano, el violoncel, el clarinet l’oboé i la trompa.

Ketèlbey es va distingir en diferents àmbits, especialment en la composició. Va escriure un bon nombre de peces per a piano amb el sobrenom de Antón Vodorinski, però la música per la que li recordem en l’actualitat és la sèrie de peces orquestals atmosfèrica, entre les quals trobem “En un mercat persa”, una petita música escrita en 1920, molt popular per la seva força descriptiva. Amb aquesta obra, Ketèlbey va intentar pintar amb música el bullici del mercat de Bagdad. L’obra es composa de 10 escenes diferents, cadasquna amb el seu tema musical. Alguns dels temes es repeteixen, el que significa que els seus personatges, escenes o situaciones tornen a aparèixer.

Mira aquest vídeo amb l’audició:   http://samogapeques.blogspot.com/2010/02/en-un-mercado-persa-educacion-musical.html

front
220px-ketelbey

BLACK MAGIC WOMAN

Cançó proposada per a 5è de Primària per tocar amb la flauta.  Pensa que a l’armadura hi ha el Si bemoll, però no apareix cap nota a la partitura, així que no suposa cap dificultat.El Fa agut es fa igual que el fa del primer espai del pentagrama, però sense tapar el forat del darrera de la flauta. Mira la partitura en format PDF, o escolta la versió MIDI per practicar-la.   black-magic-woman1

Partirura en PDF: black-magic-woman

carlos_santana1

Aquest és Carlos Santana, guitarrista mexicà nascut a Autlán de Navarro, Jalisco, el 20 de juliol de 1947. El seu pare fou violinista en una banda de mariachi, i ell va aprendre a tocar el violí, però el canvià per la guitarra quan tenia 8 anys. Al 1955 la seva família es traslladà a Tijuana, i Santana va començar a tocar per clubs i bars a la zona turística. Al 1966 va ajudar a crear la Santana Blues Band, sent finalment Santana. Black Magic Woman va ser una peça interpretada pel grup, Santana.

http://www.youtube.com/watch?v=Sl-qWXosazg

Kumbaya

KumbayáCumbayá, de l’anglés “come by here” (vine aquí), és una cançó tradicional afroamericana del segle XIX. A la cultura popular la cançó s’associa amb l’apropament, l’abraçada, el cant de la cançó al voltant d’una foguera quan sona una guitarra. És el que es diu un “foc de camp”. No utilitzan les tècniques de la guitarra clàssica com a instrument de corda pinçada, sinó que interpreten aquest instrument rascant les cordes amb acords bàsics.

La cançó es composà pels Gullah, una tribu africana que patia esclavatge a les Illes del Mar, a prop de la Costa de Carolina i Geòrgia del Sud. Originalment va ser una cançó d’estil Soul, i va aconseguir ser molt coneguda durant el resurgiment de la música popular dels sixanta. Va arribar a associar-se amb les lluites civils dels drets d’aquella dècada.

És una cançó pensada per a tocar amb la flauta amb quart de Primària, donat que hi ha petits salts intervàlics de notes de l’escala de Do. Aixó implica tocar la flauta amb la dificultat amb les dues mans. Recorda que la rodona dura quatre temps, i no cal còrrer per interpretar aquesta cançó. Si ho fas lent has de fer durar quatre pulsacions les figures de rodona, encara que doni la sensació que dura molt.

kumbaya

kumbaya (partitura en PDF)

kumbaya (Interpretació amb so de flauta)