LA RIERADA DE 1962

A Sabadell, les aigües de les rieres del terme municipal i el riu Ripoll van anar pujant fins que van arribar als habitatges i les indústries situades dins o al costat del curs fluvial. La riuada va passar com una tromba d’aigua, enduent-se les cases que trobava al seu pas. La tempesta també va fer que se n’anés la llum.

El barri de Torre-romeu, situat al nord-est de la ciutat, a l’altra banda del Ripoll, i edificat en bona part sobre el llit del riu, va ser un dels barris més efectats de Sabadell. Can Puiggener va ser un altre dels barris que més va patir la rierada. També als barris de la Plana del Pintor, Campoamor, etc. la pluja va afectar força moltes cases senzilles. Les indútries d’aprestos i acabats situades al curs del Ripoll també van ser molt castigades.

« Alguns veïns encara recorden ara com, amb la llum de l’únic cotxe que llavors hi havia al barri de Torre-romeu -el del farmacèutic- es guiaven per rescatar d’entre l’aigua i el fang els sabadellencs que la riuada arrossegava. […] Els veïns, sota la pluja, fugien espantats de les cases i, quan no podien fugir, s’enfilaven als terrats i a les teulades per demanar socors. […] Els mateixos veïns veien com l’aigua se’ls enduia la casa i, dins d’aquesta, tots els béns que posseïen. »

—Jordi Calvet, 1984

L’endemà, el 26 de setembre, es va calcular que la riuada havia afectat el 80% de les indústries d’aprestos i acabats de Sabadell, cosa que suposava el 40% de la capacitat de l’Estat espanyol. Totes les fàbriques van ser afectades. “Tintoreria Castelló” feia pocs dies que havia inaugurat l’edifici i la maquinària, que era nova, va quedar completament destruïda. “Acabats Estruch, S.A.”, “Tints i Aprestos Casanoves Argelaguet, S.A.”, “Ramon Buxó i fills”, “Indústries Casablanques, S.A.”, “Llorens i Torra, S.A.”, “Grau, S.A.”, “Sabadell Tèxtil, S.A.”, etc., van ser algunes de les 16 inústries afectades a Sabadell.

Informació extreta de la Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *