Category Archives: Medi Cinquè

COM FER UN CLIMOGRAMA

Aquí trobaràs una explicació molt clara i visual de com es fa un climograma. Nosaltres el farem igual però canviarem la situació de les dades. A la dreta situarem la temperatura i a l’esquerra les precipitacions. Així és com ho treballa el nostre llibre i el quadernet de medi.CICLONS i TORNADOS

Els ciclons són fenòmens naturals que normalment es formen al mar. La  pluja molt intensa  va acompanyada d’un fort vent que s’endú tot el que troba al seu pas.

CICLONS
Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Els tornados generalment són secs i formen grans remolins de vent en forma d’embut.

TORNADOS
Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

LA RIERADA DE 1962

A Sabadell, les aigües de les rieres del terme municipal i el riu Ripoll van anar pujant fins que van arribar als habitatges i les indústries situades dins o al costat del curs fluvial. La riuada va passar com una tromba d’aigua, enduent-se les cases que trobava al seu pas. La tempesta també va fer que se n’anés la llum.

El barri de Torre-romeu, situat al nord-est de la ciutat, a l’altra banda del Ripoll, i edificat en bona part sobre el llit del riu, va ser un dels barris més efectats de Sabadell. Can Puiggener va ser un altre dels barris que més va patir la rierada. També als barris de la Plana del Pintor, Campoamor, etc. la pluja va afectar força moltes cases senzilles. Les indútries d’aprestos i acabats situades al curs del Ripoll també van ser molt castigades.

« Alguns veïns encara recorden ara com, amb la llum de l’únic cotxe que llavors hi havia al barri de Torre-romeu -el del farmacèutic- es guiaven per rescatar d’entre l’aigua i el fang els sabadellencs que la riuada arrossegava. […] Els veïns, sota la pluja, fugien espantats de les cases i, quan no podien fugir, s’enfilaven als terrats i a les teulades per demanar socors. […] Els mateixos veïns veien com l’aigua se’ls enduia la casa i, dins d’aquesta, tots els béns que posseïen. »

—Jordi Calvet, 1984

L’endemà, el 26 de setembre, es va calcular que la riuada havia afectat el 80% de les indústries d’aprestos i acabats de Sabadell, cosa que suposava el 40% de la capacitat de l’Estat espanyol. Totes les fàbriques van ser afectades. “Tintoreria Castelló” feia pocs dies que havia inaugurat l’edifici i la maquinària, que era nova, va quedar completament destruïda. “Acabats Estruch, S.A.”, “Tints i Aprestos Casanoves Argelaguet, S.A.”, “Ramon Buxó i fills”, “Indústries Casablanques, S.A.”, “Llorens i Torra, S.A.”, “Grau, S.A.”, “Sabadell Tèxtil, S.A.”, etc., van ser algunes de les 16 inústries afectades a Sabadell.

Informació extreta de la Viquipèdia

TEMPS I CLIMA

És fàcil confondre el temps que fa cada dia amb el clima que caracteritza a una regió.

Llegeix amb atenció la informació que trobaràs amagada a sota de cadascuna de les fotografies i segur que podràs donar resposta a les preguntes que et proposa aquest article.

Què és el clima?

Quins elements influeixen en el clima?

Quins factors modifiquen el clima?

 

L’HIDRA I LA LIBÈL·LULA

Els invertebrats són uns èssers petits del quins sabem poques coses.

Per què l’hidra es pot reproduir fent-li un tall al seu cos?

La libèl·lula un insecte volador però que neix en un món aquàtic.

Quines coses que té la natura!! 😆

Aquests dos videos t’ajudaran a observar i descobrir curiositats del món animal.

L’HIDRA

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

LA LIBÈL·LULA

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.