Setmana del 27 al 31 de gener – Educació Infantil

 

-DIMECRES

CONTE DE LA PAU: EN NIHAO I ELS COLORS DE LA PAU

 Fa molt i molt de temps a la Xina hi havia un drac jovenet que es deia Nihao, que vol dir “hola” en xinès. En Nihao tenia una gran cua de set colors diferents: vermells, taronges, grocs, verds, blaus clars, blau fosc i violetes. El que més li agradava era volar i volar fent un pont entre la terra i el cel amb la seva cua. Passava una gran part del dia fent tombarelles per l’aire i jugant amb les plantes, els animals i les persones que trobava. Quan feia vent aprofitava per lluir la seva llarga cua de colors davant les nenes i els nens, que corrien darrera seu per atrapar algun dels serrells que li penjaven, però ell es movia d’una banda a l’altra tan de pressa que mai no el podien enxampar.

Ei! A que no m’agafeu? Jo sóc el més ràpid, he, he -reia burleta en Nihao.

És que vas molt de pressa i ens cansem de perseguir-te -es queixava un nen de 5 anys.

En Nihao reia i es divertia molt fent aquestes entremaliadures, però els infants es quedaven una mica tristos perquè semblava que només li importava sempre ser el més ràpid i empaitar-los, sense gaudir del joc amb els amics i les amigues.

I cada dia passava el mateix, ell es divertia molestant la canalla i després se n’anava deixant a tothom plantat. Però el Sol, que era l’astre més vell i savi del cel, estava atent a tot el que feia el drac per ensenyar-li a valorar l’amistat, la companyia i el respecte cap als i les altres; per això no li agradava gens que sempre volgués ser el més fort i guanyar.

Sovint, quan algú no tenia respecte a un altre, el Sol cridava la seva amiga, la Pluja, i li demanava que caigués ben fort i amb molt de soroll fins a mullar qui estava molestant o barallant-se i no tornava a sortir fins que no feia les paus i demanava perdó.

Un dia que bufava un vent molt fort, en Nihao estava, com sempre, fent rodar i girar la seva cua entre les nenes i els nens al pati d’una escola petita, quan va començar a ploure i a caure grans llamps i trons. En Nihao es va quedar enganxat en un arbre i es va mullar tot, de tal forma que els colors se li van destenyir molt i semblaven parracs vells.

Es va fer de nit i es va quedar tot sol, brut i mullat amb molta por i fred al cos.

L’endemà no va sortir el Sol, estava tot el cel tapat de núvols i quan la canalla va sortir al pati, es van apropar al drac i li van preguntar com se sentia:

Tinc fred, em trobo sol i molt avorrit! I amb la cua mullada no em puc enlairar… sabeu per què avui no ha sortit el Sol?

Una nena que era molt espavilada li va contestar:

Potser el Sol no ha sortit perquè està enfadat amb tu.

Com? Per què dius això?, va contestar estranyat en Nihao.

Perquè la meva iaia m’ha explicat una llegenda en la qual el Sol no sortia quan s’adonava que algú feia mal o molestava els altres, o quan no volia ser amic de les persones. I tu sempre que jugues amb nosaltres no deixes que ens agafem de la teva cua per poder volar. Només et diverteixes tu!

El drac es va quedar molt pensatiu, i amb una miqueta de vergonya va demanar perdó a totes i tots i els va prometre que quan recuperés els colors, tothom podria agafar-se de la seva cua i volar amb ell.

El Sol el va sentir i va començar a treure el nas amb els seus raigs entre els núvols.

REFLEXIÓ:    Parlem dels valors de l’amistat , el respecte.

 

 

 

DIJOUS

Bon dia.

Ens trobem en la setmana on destaca el Dia de la Pau i la no-violència. Ben segur que a l’escola heu preparat activitats relacionades amb el tema. Us adjunto un vídeo per complementar les vostres activitats:

EL SENYOR GUERRA I LA SENYORA PAU

Podeu fer reflexionar als nens i nenes sobre els fets del conte, com actuen els dos personatges, quin dels dos creuen que és més feliç i com arriba el senyor guerra a canviar la seva actitud en la vida…

Aquest article ha estat publicat en EINF - Gen. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.