LA NOSTRA FESTA DE LA CASTANYADA

A la nostra escola vam celebrar el 31 d’octubre la castanyada. Vam donar la benvinguda a la senyora castanyera que alegrement ens va explicar el seu conte. Després, sortirem al pati a ballar el ball de la castanya juntament amb els nostres companys i gaudirem d’unes exquisides castanyes.

FESTA DE LA CASTANYADA

La tardor és sinònim de fulles seques caigudes dels arbres i … castanyes! Aquest és el fruit típic d’aquesta època i, tot i que es poden menjar durant tota la temporada, hi ha una nit que no poden faltar: la nit d’abans de Tot Sants.

Els orígens d’aquesta festivitat van íntimament lligats al dia de Tot Sants.
Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari. Les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.

Amb la tardor arribava el fred i la gastronomia s’adaptava a les necessitats. Les castanyeres surtien als carrers de tots els pobles, viles i ciutats; a les seves parades començaven a torrar les castanyes, sempre acompanyades pels moniatos, el segon ingredient principal d’aquesta celebració. Qui no recorda a les castanyeres de quan érem petits? Els nostres fills tenen o tindran una imatge molt allunyada dels records dels seus pares: normalment eren senyores grans, tapades amb un mocador al cap i amb faldilles llargues. Mentre torraven les castanyes, amb el fred que feia, aprofitaven per escalfar-se les mans.

I aquesta també és la nit dels panellets.
Aquests també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d’ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l’àpat que es feia després de la mort d’ algú de la família.

Actualment, però, la castanyada és una festa en la que amics i familiars es troben per passar-s’ho bé i fer un bon sopar que per postres tindrà castanyes i moniatos, i evidentment també panellets.

Tret de:
http://www.sortirambnens.com/fires-i-festes/festivitats-tradicionals/327-la-castanyada-tot-sants.html

MUSEU DE LA CIÈNCIA – BARCELONA

Ahir 7 de novembre, anàrem a visitar el museu de la ciència a la ciutat de Barcelona. Realitzarem dos tallers: el de la llum i el color, i el taller de sostenibilitat. En el primer, vam experimentar les lleis de la reflexió i la refracció, la descomposició de la llum blanca, la fluorescència. Així vam poder interpretar d’una manera més òptima els fenòmens òptics.

En el taller de sostenibilitat, vam aprendre quines són les seves característiques meteorològiques i reflexionar sobre les mesures que hem d’aplicar per viure d’una manera sostenible.

En definitiva, vam passar un dia genial!

A L’AIGUA!

Aquesta setmana ha començat el programa de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Reus ‘Cap nen sense saber nedar’per a l’alumnat de segon de primària. Enguany, hi participen un total de 1.157 alumnes que es corresponen a 28 centres escolars reusencs.

El principal objectiu és que tots els nens i nenes de segon de primària de Reus adquireixin les habilitats aquàtiques bàsiques per tenir una autonomia dins del medi aquàtic o millorar el nivell del qual parteixen.

Els nostres alumnes van viure l’inici d’aquesta activitat esportiva amb molta il·lusió i emoció!

A gaudir!!!

TALLER MEMHAR

El dijous, 25 d’octubre, l’alumnat de 6è va participar en el taller Memhar. La finalitat d’aquest taller és enfortir la reflexió i la sensibilització sobre les diferents realitats, problemàtiques i possibles solucions al món.

COMENÇA EL NOU CURS ESCOLAR


El passat dimecres 12 de setembre, va començar oficialment el nou curs escolar.
El primer dia d’escola es va caracteritzar pels nervis i la il·lusió de tornar a compartir vivències amb companys i mestres.
Amb les ganes i l’esforç de cada any, iniciem aquest curs escolar junts.

Donem la benvinguda a tota la comunitat educativa!!

REVISTA ESCOLAR “EL LLAPIS”

Aquest curs podeu veure la revista de l’escola en format flash.
Per fer-ho, heu de descarregar l’arxiu comprimit que trobareu al link de la part superior de bloc “Revista El Llapis” , una vegada descarregat, obriu la carpeta i cliqueu a l’element “revista 2011.html”.