DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional Contra la Violència cap a la dones, en la 1a Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrat a Bogotá (Colòmbia) al juliol de 1981.
En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere a l’àmbit domèstic, la violació i l’assetjament sexual  per part dels Estats incloent la tortura i els abusos soferts per presoneres polítiques
És aquest dia, perquè es recorda la mort de les germanes Mirabal (Pàtria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques, conegudes amb el nom en clau de Las Mariposa.
Van ser assassinades el 25 de novembre de 1960 a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.
Els seus cadàvers destrossats van aparèixer en el fons d’un precipici.
Malgrat que el dictador se sentís satisfet d’eliminar-les del mapa, això va produir un efecte contrari en la població, que va enfortir el seu rebuig cap a la dictadura. El poble cada vegada recordava més les germanes Mirabal i els seus ideals i tot això va facilitar que el dictador fos assassinat el maig del 1961, acabant amb la dictadura de Trujillo. Els sicaris de les germanes Mirabal van ser jutjats a mitjans del 1962.
A partir de la Conferència de Pequín l’any 1995, el fenomen de la violència contra les dones o violència de gènere ha estat reconegut internacionalment com un problema social i ha adquirit una definició clara en el context dels drets humans i de la igualtat entre homes i dones, però no va ser fins al 17 de desembre de 1999 quan, a través de la resolució 54/134, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 25 de novembre Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà