Xavier Llopart visita les aules de l’institut Joan Amigó

El passat dilluns 12 d’abril i dimarts 13 d’abril el periodista i escriptor Xavier Llopart va parlar amb l’alumnat de primer i segon d’ESO sobre les seves novel·les “L’oreneta de Mont-sacer” i “L’oreneta del Collell”. Tot i que en un principi la visita estava programada per fer-se presencialment, la situació recent de la pandèmia va obligar a adaptar-la al format virtual.
Tanmateix, no va perdre la vivacitat de la xerrada presencial, ja que l’alumnat havia preparat a consciència la lectura i el seu treball de comprensió. Tenia moltes ganes de compartir les activitats que se n’han desprès amb l’autor de les obres i preguntar sobre els dubtres i inquietuds que les lectures els han provocat. Alhora, en Xavier ha demostrat un gran entusiasme en les seves explicacions i ha aportat una gran quantitat d’anècdotes i experiències personals durant les xerrades que han captivat l’atenció dels joves en tot moment.
Des d’aquestes línies volem agrair la implicació de l’autor en aquesta activitat. I a tots vosaltres us animem a llegir les novel·les, que estan plenes d’aventures i d’acció.
Publicat dins de ESO | Deixa un comentari

Recomanacions de lectures per aquest Sant Jordi

Ara que s’apropa Sant Jordi, quina lectura tens pensada de comprar o de regalar? Aquí et deixem unes quantes recomanacions dels alumnes de segon d’ESO. A veure si et poden ajudar a acabar-te de decidir!

 • Recomano que llegiu el llibre “Entre bastidors”, “Una Navidad inolvidable” i “La cerillera”.
  Crec que que us poden agradar, el segon està en castellà, però a mi m’agraden més en castellà i per això l’he posat sense traduir el títol.
 • Us recomano “Els Jocs de la Fam 1”. És un llibre que té molta acció i t’enganxa des del principi. On estan, que se suposa que és el futur dels Estats Units, dona a pensar i reflexionar.ç
 • Jo vull recomanar tots el llibres d’Albert Espinosa, però en especial “El món blau”. És el meu autor preferit.
 • Us recomano el llibre “El parque prohibido”, de l’Andrés Ibáñez Segura, perquè m’ha agradat molt. És d’aventures i està escrit en castellà.
 • Us recomano que llegiu “La bruja comeniños”, perquè no t’avorreix ja que són petits llibres de 6 o 7 pàgines i és entretingut.
 • Recomano “Els diaris de la Cirera”. Són uns còmics molt interessants que narren una història diferent en cada un dels 5 llibres de la seva col·lecció!
 • “Neverland”. Llegiu aquest còmic! En tot moment sents la tensió dels personatges i té diferents volums que segueixen la història.
 • També us recomano un llibre que es titula “Cómo salí del infierno de las drogas”. És d’un exatracador molt famós de Barcelona conegut com “El millonario rojo” .
Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’institut Joan Amigó guanya els premis de narrativa curta Port de Tarragona

L’alumnat de segon d’ESO ha guanyat els guardons del VIII Premi de Narrativa Curta Port de Tarragona, en la modalitat de primer cicle de l’ESO.

El jurat estava compost per representants del Port de Tarragona i del serveis Territorials del Departament d’Educació. En concret, el veredicte del jurat ha estat el següent:

Primer Premi 1r-2n ESO
El veler Kala, d’Ariana Altarriba Gajete
Segon Premi 1r – 2n ESO
L’aventura del mar, de Mar Ferrete Estudillo
Treballs seleccionats:
L’onada de la seva vida, d’Andrea Revenaque Aldunate
La llegenda del peix maleït, de Miquel Mas Vendrell
La mar i el nàufrag, de Bernat Bru Teixidó

El dia 20 d’abril, a les 19 hores, es farà lliurament dels premis en un acte al Teatret del Serrallo. Aquests consisteixen en: una tauleta per a la primera i segona classificada, i la publicació dels relats en un llibre digital dels seleccionats. A més a més, la classe de les guanyadores serà obsequiada amb una visita al Museu del Port  i un viatge amb “golondrina” pels voltants del port.

Publicat dins de ESO | Deixa un comentari

Conferència de l’escriptor Emili Bayo

El passat dia 25 de març, l’alumnat de 3r d’ESO va assistir a una conferència virtual impartida per l’escriptor Emili Bayo, autor de la novel·la “Premonicions” que els nostres joves han llegit durant aquest curs. Aquesta activitat forma part del projecte “Autors a les aules” organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes.

El procés creatiu, les vivències personals que s’amaguen rere les pàgines del llibre així com diferents anècdotes relacionades amb l’obra, van ser alguns dels aspectes tractats. Els alumnes van tenir l’oportunitat de preguntar a l’autor tots els dubtes, interrogants i curiositats que tota bona obra desperta.

L’experiència va resultar del tot gratificant i esperem poder-la repetir en cursos posteriors. Des de l’institut considerem que aquesta iniciativa és una bona manera de fomentar la lectura, eina bàsica per fer dels nostres joves persones reflexives i crítiques, capaces d’entendre el món que els envolta i capaces de poder expressar lliurement, amb claredat i correcció, tot allò que senten i pensen.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Dia Mundial de la Poesia

El dia 21 de març se celebrava el Dia Mundial de la Poesia. Per a commemorar-lo, a les aules realitzem activitats per sensibilitzar sobre el valor d’aquest gènere literari. En concret, primer i segon d’ESO han elaborat poemes visuals, i tercer i quart han participat en una activitat en xarxa amb la Biblioteca Pública Mossèn Ramon Muntanyola per elaborar poemes audiovisuals.

Com cada any, el Departament de Cultura selecciona un poema per llegir com a clam comú, i el tradueix en diverses llengües. Enguany, “No em despulleu”, de l’autora Felícia Fuster. Si voleu conèixer millor aquesta autora, voleu llegir el poema o les traduccions a d’altres llengües, consulteu aquesta web: https://cultura.gencat.cat/ca/ilc/que-fem/programes/dia-mundial-de-la-poesia/dmp-2021/

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola se suma a la iniciativa mundial “#bookfacefriday”

La Biblioteca de l’Espluga se suma a una iniciativa mundial, nascuda l’any 2014 a una Biblioteca de Nova York, que té com a objectiu fer recomanacions literàries amb fotos artístiques de llibres. Entre totes les persones participants que etiquetin la Biblioteca a les fotografies, se sortejarà una panera de llibres.
Docents i alumnat, us animeu a participar-hi?

Com ho podeu fer?

Amb l’ús del hashtag mundial #bookfacefriday i un de local el #bookfaceEspluga la Biblioteca pública de l’Espluga, anima la ciutadania a recomanar propostes literàries de tot tipus. Cada divendres, fins el dia 23 d’abril, la Biblioteca publicarà una recomanació literària i una imatge associada al projecte, per fomentar-ne la participació.

1. Fes fotografies artístiques de la portada del llibre i recomanar-lo a les xarxes socials

2. Etiqueta a la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola:

 • A Facebook: @BibliotecaEspluga
 • A Instagram: @Bibliotecaespluga
 • A Twitter: @BiblioFrancoli

3. Afegeix els hashtags a les fotografies: #bookfacefriday #bookfaceEspluga

Per a més informació, consulta la web:
http://biblioteca.esplugadefrancoli.cat/2021/02/bookfacefriday.html

Publicat dins de Biblioteca pública | Deixa un comentari

L’alumnat de segon d’ESO us proposen aquestes recomanacions de lectura:

 

El podeu trobar al servei de préstec eBiblio: https://biblioteca.ebiblio.cat/opac/

Publicat dins de ESO | Deixa un comentari

21 de febrer. Dia internacional de la llengua materna. Per què?

El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per la UNESCO el novembre del 1999 en reconeixement de tres joves estudiants de Bangla Desh que van morir el 21 de febrer de 1952 en defensa de la seva llengua, el bangla, per tal que fos reconeguda com una de les dues llengües pròpies del que aleshores era Pakistan.

La llengua és l’instrument més poderós per a la preservació i el desenvolupament del patrimoni cultural, tangible i intangible, que tenim. Per aquest motiu és tan important reconèixer el valor de la diversitat lingüística i cultural i la promoció del plurilingüisme a les aules.

Per tal de commemorar aquesta diada a l’aula, l’alumnat de l’institut portarà a terme activitats centrades en la dimensió de la comunicació oral I en la plurilingüe I intercultural.

Publicat dins de Biblioteca pública, General | Deixa un comentari

L’Institut Joan Amigó al Certamen de Lectura en Veu Alta

“Llegint descobrim el nostre món, la nostra història i a nosaltres mateixos”.
 Daniel J. Boorstin

 

 

Com cada any l’institut Joan Amigó i Callau participa al Certamen de lectura en Veu Alta organitzat per la fundació Enciclopèdia Catalana i la Generalitat de Catalunya. El concurs  consisteix en llegir un text en veu alta, perquè, quina manera hi ha millor per fomentar el gust per la lectura que escoltar un text llegit de manera acurada i expressiva?

Aquesta iniciativa ha tingut molt bona acollida entre l’alumnat de 2n i 4t d’ESO, i ha estat considerable el número d’alumnes que  s’ha presentat al procés de selecció: Noa A., Marc C., Ivet C., Joan C., Pablo L., Shayron M., Nadia V., Eira A., Itziar V.,  Bernat B., Safae E., Andrea R., Sofia R.,  Ivan A., Maria A., Marc A., Nerea E., Miquel M., Berta M., Jana P.i  Isolda S, de 2n d’ESO, i Anna B., Dani B., Júlia B., Samya B., Wissan C., Omaima D., Martí H., Arnau P., Jordi Q. i Joel S., de 4t.

Volem felicitar-los a tots i a totes, tant per la seva participació, com per la bona tasca realitzada. També volem encoratjar-los a continuar llegint i a no perdre mai la curiositat per descobrir altres mons i traslladar-se a altres realitats a través de la lectura.

Pel que fa a l’alumnat seleccionat, el proper dia 24 de febrer, rebrà un assessorament per part de la Sra. Rosa Mateu, que incidirà en l’entonació, la vocalització i tots aquells aspectes que fan que escoltar un text llegit en veu alta sigui un veritable plaer.

L’institut Joan Amigó i Callau, fidel a la seva tradició, continuarà donant recolzament a l’alumnat seleccionat i els acompanyarà en l’apassionant aventura de conèixer millor la realitat que ens envolta i a nosaltres mateixos a través de la lectura.

Publicat dins de Biblioteca pública, General | Deixa un comentari

Lectures per Halloween!!!

Us animem a visitar el racó de lectura de Halloween, hi ha lectures terrorífiques!!!

Publicat dins de ESO | Deixa un comentari