Anàlisi d’un llibre digital
mvazqu44 | 2 agost 2010
De la mà del Projecte 1×1 els llibres digitals estan arribant a les nostres aules. En aquest article em proposo fer una anàlisi d’una proposta editorial de llibre digital, en concret, he explorat les possibilitats de l’anomenat Llibreweb de Santillana.
Per començar, voldria comentar que un gran avantatge d’aquesta proposta és que es pot utilitzar des de qualsevol plataforma que compleixi els estàndards SCORM, entre les quals es troba el Moodle (per cert, no entenc perquè en el catàleg de Santillana ens parla d’Àgora i de Moodle com si fossin plataformes diferenciades, quan de fet Àgora no deixa de ser, i corregiu-me si m’equivoco, un servidor en el qual s’ha instal·lat Moodle…).
Un altre punt a favor és la diversitat de continguts, entre els quals trobem les següents matèries: Llengua catalana i literatura, Lengua y literatura (avui estaré espesa… però tampoc no entenc perquè la llengua catalana ha de dir-se “catalana” i, en canvi, la castellana es digui “Lengua” sense precisar cap idioma… si no diem res es dóna per entès que parlem de llengua castellana? Potser algun professor/a de llengües m’ho podrà aclarir), Tecnologies, Matemàtiques, Ciències de la naturalesa, Geografia i història, Anglès i (un dels clàssics oblidats per algunes editorials) Francès.
Curiosament (i pel que he pogut anar veient aquesta és una tendència comuna de diverses editorials), aquest llibre digital pot venir acompanyat, si el professorat ho desitja i està disposat a pagar un suplement, d’un quadern en paper que recull resums i activitats de cada unitat didàctica. Aquest punt em fa reflexionar: Si necessitem un llibre en paper que complementi el llibre digital, no vol dir que no ens hem acabat de creure l’efectivitat d’aquest últim? I perquè les activitats cal fer-les sobre paper? I no seria millor que el resum de les unitats didàctiques les fes el propi alumnat, no ens aproparíem d’aquesta manera a un aprenentatge més constructivista?
Si entrem en una mostra d’unitat didàctica (en aquest cas, he analitzat Nombres naturals per a 1r d’ESO, la qual podeu visualitzar clicant aquí), veurem els següents apartats:
- Títol (matèria i nivell) i subtítol (unitat didàctica, anomenada “tema” en aquest cas).
- Un menú amb un enllaç directe a les diferents pàgines que formen aquest unitat, el qual té la interessant opció de poder-se mostrar o ocultar.
- A la part central de cada pàgina trobarem la teoria (complementada amb imatges ampliables i vídeos) i unes activitats relacionades (en molts casos, fetes amb flash).
- Als laterals trobem una sèrie de blocs que es mantenen estables i amb la mateixa informació al llarg de totes les pàgines que conformen la unitat. No són recursos complementaris ni nova informació, aquí ens apareixen els recursos existents al llarg de les diferents pàgines però organitzats per tipologies.
- A la part inferior trobarem interessants hipervincles a pàgines externes, encara que gran part d’aquests són a la Kalipèdia, un producte obert al públic creat per Santillana. D’aquesta manera, crec que els enllaços de matemàtiques són molt útils però que es troba a faltar una mica de varietat (caldrien més recursos i provinents de fonts més diferenciades). Aquesta sensació no l’he tingut en altres matèries; per exemple, els recursos d’algunes de les unitats de Ciències de la Naturals són força complets i variats.
- Totes les unitats didàctiques tenen una pàgina anomenada “Introducció al tema” on apareix: el menú amb l’enllaç directe a les diferents pàgines, els recursos més destacats de la unitat i, de nou, un enllaç a les diferents pàgines, però aquesta vegada acompanyades d’icones. Segons la meva opinió, la informació que apareix aquí és repetitiva. Per molt que en el menú inferior els enllaços vinguin acompanyats de dibuixets, crec que no cal un altre menú d’accés a les pàgines quan a dalt ja n’hi ha un. Subjectivament, per mi hagués estat preferible que aquest espai es veiés buit, evitant la sensació d’aglomeració de continguts.
Un element que s’agraeix molt són les fletxes inferiors que ens permeten accedir a la pàgina anterior i a la següent . És un factor molt bàsic, però que ens facilita en gran mesura la navegació.
El que més trobo a faltar és un major aprofitament de les possibilitats hipertextuals. El text és pla, no es permet interactuar d’una manera no lineal amb ell. La lectura comença a la part superior i acaba a la inferior de la pàgina, no hi ha possibilitat d’anar accedint a nova informació complementària a mesura que es va avançant. Per posar un exemple, seria interessant que la paraula Potència estigués hipervinculada i, en clicar sobre ella, l’alumnat pogués accedir a una definició, alguns exemples…
Pel que fa a l’accessibilitat per a persones amb deficiències visuals o ceguesa, podem dir que aquest llibre digital permet utilitzar el lector de pantalles Jaws, però en el cas de les animacions això no és possible. A més, la pròpia eina inclou la possibilitat d’augmentar la lletra (ens dóna l’opció d’escollir entre 7 mides diferents) per tal d’ajustar-la a les necessitats pròpies. Però en clicar sobre aquesta opció, els canvis de mida de lletra només afecten a la part central de la pàgina, de manera que els menús laterals i superiors resten iguals i una persona amb dificultats visual hauria d’utilitzar eines complementàries de visualització, com podria ser el ZoomText o l’alternativa gratuïta EasyRead.
Per finalitzar us diré allò que és obvi: la meva visió és totalment subjectiva i, si voleu conèixer una mica més aquest llibre digital, el millor és que sigueu vosaltres mateixos els navegants de l’expedició: us animo a fer aquest viatge d’aprenentatge i a seguir explorant.
Excel·lent anàlisi, volia fer un comentari sobre la relació amb els EVA.
La meva sensació amb els llibres digitals es que hi ha una forta relació amb l’Entorn Virtual d’Aprenentatge (EVA). Has fet proves respecte a la relació amb l’EVA? T’agrada com guarda les notes?
Jo només trobo un inconvenient als paquets SCORM i es que la relació amb l’EVA és sovint petita.
Parles de Moodle, suposo que es el tu estàs usant. També parles de fer un vincle hipertextual a la paraula potencia. A Moodle tens al possibilitat de crear glossaris amb diferents termes i crear automàticament aquests vincles. Però el mecanisme no funciona dins dels paquets SCORM.
Ramon
Hola, Ramon. Moltes gràcies pel teu comentari.
No, la veritat és que he estat navegant per la versió web de mostra dels materials, no he experimentat amb el seu ús dins d’un EVA, però tinc pendent fer-ho ben aviat. Miraré això que em dius de les notes i et faré arribar la meva opinió.
Sí, parlo de Moodle perquè és l’EVA que jo utilitzo habitualment i perquè és un dels més coneguts. És una llàstima que la funció de crear vincles automàtics al glossari desaparegui amb els paquets SCORM.
Gràcies i fins aviat,
Azu.