Un regal, un llibre

A la nostra escola, des de fa temps, funciona un grup o comissió de Biblioteca , formada per diversos mestres, entre ells, un representant d’Ed Infantil i un de cada cicle d’Ed. Primària. L’objectiu d’aquesta comissió és fer propostes amb la finalitat de dinamitzar el funcionament de la nostra biblioteca escolar, que com ja sabeu porta per nom “Isabel Arqué”, i sobretot animar a la lectura als nostres alumnes.Enguany,  les membres de la comissió, animades per la influència que cada cop més tenen les Tecnologies de la Informació i la Comunicació dins dels entorns escolars, hem acordat crear aquest espai d’animació a la lectura.

L’encetem, en aquest moments, aprofitant una publicació que ha elaborat el Consell  Català del llibre Infantil i Juvenil,  en el que ens presenta una selecció de llibres que tracten sobre la temàtica concreta de l’afecte i les seves manifestacions sentimentals i emotives. En aquest document, que podeu trobar en qualsevol biblioteca de  la Xarxa de Biblioteques Públiques, hi ha una llarga bibliografia amb títols de llibres de lectura recomanats per edats entorn la temàtica esmentada.

Tot i això, les membres de la comissió, hem gosat de fer-ne una petita tria i, aprofitant que vénen festes nadalenques, us recomanem alguns llibres que coneixem i que ens semblen adients i engrescadors de llegir pels nostres nens i nens.

Cicle d’Educació Infantil

 • § Pels més petits “EN TEO DESCOBREIX MÓN”. Es tracta d’una collecció d’en Timun Mas amb dibuixos plens de detalls sobre temes molt propers a la seva edat.
 • § Pels més grandets, trobareu dues colleccions: “EN TRONQUET” i “EN PALET” d’Editorial Nadal, que estan escrites en lletra de pal i que els nens i nenes ja poden provar de començar a llegir.
 • § “MÓN MERAVELLÓS”, és una collecció atractiva i original per a veure què hi ha a dins de les coses. És per a nens i nenes de 3 a 6 anys.
 • § Contes tradicionals relacionats amb el nostre folklore i que ajuden als infants a conèixer la nostra cultura. Es tracta de la collecció “FOLKLORE” d’Editorial Salvatella. Són en un format senzill. Els recomanem, pensant que són ideals per a llegir als nens i nenes i, a “posteriori” animar-los a que ells/elles expliquin la trama del conte.

Cicle d’Educació Primària 

Cicle Inicial (1r. i 2n)

Pels nens i nens d’entre 6 a 8 anys recomanem la col·lecció de Faules d’Editorial La Galera. D’entre elles:

 • § “El lleó i el ratolí” , nº 7, és una faula de La Fontaine fàcil d’entendre.
 • § “Les rates i el mico”, nº 17, és una faula popular, també molt illustrativa sobre el sentit de la justícia.
 • § “L’ase carregat de sal i l’ase carregat d’esponges”, nº 13.
 • § “Els dos muls”, nº 18.

Totes aquestes històries, com sabeu, tenen un ampli contingut moral i  tractament dels valors. Darrerament sembla que han quedat una mica arraconades, però el fet de tenir com a protagonistes als animals, fa que als nens i nenes d’aquesta edat els agradin molt. Són lectures que necessiten una reflexió i una mica d’ajut per part de l’adult per a comprendre el contingut moral de la trama. Aquesta tasca és doncs la que deixem a les vostres mans.

Cicle Mitjà (3r. i 4t.)

 • § CARBÓ; Joaquim. La colla dels deu. La Galera, 2004 (Grumets; 5)

“Si tornar a l’escola és pesat, si a sobre et trobes amb un company nou a la classe que és insuportable… tot es fa molt costerut, però hi ha un misteri en la família d’aquest noi. Resoldre l’enigma serà el propòsit del curs per a la colla.

 • § SEMPÉ; GOSCINNY. El petit Nicolàs i els companys. La Galera (Grumets; 53)

“En Nicolàs i els seus amics tenen molt bones intencions. Només volen jugar i divertir-se, però si a l’Alceste li fan caure el berenar, en Rufus vol donar un cop de puny a algú i ningú vol ser el porter, ja l’hem feta grossa perquè surt el vigilant l’Ullsdefita”.

 • § SORRIBES, Sebastià. El zoo d’en Pitus. La Galera, 2004.

“En Pitus té una malaltia molt greu que només es pot curar a Suècia. Per mirar d’aconseguir diners per al viatge la seva colla d’amics muntarà un zoo al solar on juguen tots plegats.

 • § TWAIN, Mark. Les aventures de Tom Sawyer. La Galera, 2004 (Grumets; 43)

En Tom Sawyer i en Huckelberry viuen aventures, jocs, preocupacions i problemes a la riba del riu Mississipí.

Cicle Superior (5è i 6è)

 • § BROWNE, Antony. King Kong. Mèxic, D.F: Fondode Cultura Económica, 2006. ISBN 968.16.7999.7

Qui no coneix la història d’amor impossible entre una bella actriu de cinema i un gran goril·la, capaç de deixar-se matar per salvar la seva estimada.

 • § CAMAL, Eulàlia. Un petó de mandarina. Illustr. Sara Ruano. Barcelona. Barcanova, 2006. ISBM 84. 489.19602.

La Vània, ha arribat d’un país llunyà envoltada de misteris. En Tair se n’enamora bojament, des del primer dia. Però no tindrà un camí gens fàcil…

Salutacions,

La Comissió de Biblioteca.

Escola ALBA, Desembre 2008