Una mirada trista: ha mort Bergman

Vaig conèixer a Bergman quan tenia setze o disset anys. Una tarde de dissabte, al cine “Comèdia” de la Rambla Vella de Tarragona. Segurament vaig enganxar-me perquè, aleshores, ell, Bergman vivia una apassionant història d’amor amb una actriu, la Liv Ullman, que jo admirava per la tendresa de la seva mirada.

No sabria dir amb certesa si va ser la complicitat entre director i actriu fruit de la seva història d’amor que van encomanar-me i van fer que m’enamorés del cinema. Bergman no ha estat mai per a mi el primer del ranquing de favorits, però això sí va ser el primer director de cine que vaig descobrir i que ha format part de la meva adolescència. Amb Bergman -i la coincidència dels temps- he aprés a veure pel·lícules. Recordo “Sonata de Otoño”, entre d’altres, i l’impacte dels primers plànols, la nitidesa de la imatge, la bellesa de la fotografia…

Resulta curiós, ara que ja és mort, contrastar el meu imaginari d’adolescència quan el veia en seqüències sensiblement analitzades, fresques i directes mitjançant les seves pel·lícules i comprovar com l’experiència vital ens ensenya i ens ajuda a crear, encara que sigui projectant frustracions i angoixes. Em permeto repetir unes paraules seves d’una entrevista concedida l’any 2001: “Los demonios son incontables, aparecenen los momentos más inoportunos y crean pánico y terror. Pero he aprendido que si puedo dominar las fuerzas negativas y subirlas a mi carro, entonces, pueden trabajar en beneficio mío”.
Ingmar Bergman descansa en pau. Un petit resum de la trajectòria del cineasta:

Va ser un dels fundadors de la Acadèmia Europea de Cine en 1988. Guanyador de sis Oscar i guardonat varies vegades al Festival de Cine de Cannes. El conjunt de laseva obra ha estat incorporat a l’arxiu de la Unesco. Destaquen entre les seves pel·licules. Fanny i Alexander , Fresas salvajes‘ (1957) , ‘En el umbral de la vida‘ (1957), ‘El manantial de la doncella‘ (1959) -, ‘El ojo del diablo‘ (1960), ‘Comoen un espejo‘ (1961) , ‘El silencio‘ (1963), ‘Esas mujeres‘ (1964), ‘La vergüenza‘ (1968), ‘La carcoma‘ (1971), ‘Secretos de un matrimonio‘ (1973),’El huevo de la serpiente‘ (1977) y ‘Sonata de otoño‘(1978).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *