L’ANY NOU XINÈS

El proper dia 8 de febrer milions de xinesos a tot el món celebraran l’arribada de l’Any Nou xinès. S’inicia un període dedicat al mico, el signe zodiacal que augura un any mogut, ple de canvis i algun sobresalt.

ANY 2016 any petit mico

ANY NOU XINES

L’Any Nou Xinès (pinyin: nónglì x?nnián, “Any Nou del Calendari Agrari”), més conegut, a Xina, com la Festa de la Primavera o Any Nou Lunar, és la festivitat tradicional més important del calendari xinès, celebrada també en altres països de l’est d’Àsia.

Basat en el calendari lunisolar utilitzat tradicionalment a Xina, les celebracions comencen el primer dia del primer mes lunar i acaben el dia quinze, quan se celebra el Festival dels fanals (yuánxi?ojié). Durant aquest període es produeix la major migració humana del planeta, el “moviment de primavera”, amb milions de persones viatjant als seus llocs d’origen per a celebrar les festes amb les seves famílies.

La vespra de l’Any Nou, l’equivalent a la Nochevieja occidental, es diu en xinès “chuxi” (chu significa passar i xi vespra).

TRADICIONS

– El “sobre vermell” ( hóng bào), també anomenat Lai See, consisteix en el lliurament a nens o parents més joves, com desig de bona sort, d’un sobre de color vermell contenint una petita quantitat de diners.
– Els Chun Lian, o cobles de la “festa de la primavera”, com també es coneix l’any nou a Xina, per a diferenciar-ho de l’occidental. En ells s’escriuen en bona caligrafia, aquells caràcters relacionats amb l’abundància, la felicitat, prosperitat… que acompanyarà a la família en l’any que entra.
– Guardians de les portes: representació de figures en actitud defensiva, col·locades en les portes de les cases per a defensar als moradores de la possible entrada de Nien.
– Déu de la riquesa, aquest es presenta amb barba i abillat amb una túnica vermella i un sac groc a l’esquena. Es presenta en les cases i reparteix imatges, els moradores de les cases regalen propines a aquesta figura, tot això acompanyat de tambors i gongs.
– Wu Shi o Dansa del Drac, conservada des de temps antics serveix per a fer fora els mals esperits

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *