LA FESTA DEL XAI

Avui 15 d’octubre se celebra la Festa del Xai. Hi ha una colla de nois i noies que estan molt emocionats i contents amb l’arribada d’aquesta festa.

Es commemora l’episodi bíblic on Abraham (Ibrahim en àrab)va estar a punt de sacrificar el seu fill Ismael (Ismail) per ordre divina. Quan el profeta estava a punt de complir aquesta ordre , Déu el va aturar i li va permetre substituir el seu fill per un xai com a ofrena. La tradició cristiana i jueva diu que va ser el segon fill d’Abraham, Isaac, qui havia de ser sacrificat.
La festa és coneguda com a festa del xai perquè és l’animal que habitualment més se sacrifica. Però també se’n poden sacrificar d’altres, com cabres o vedells. Normalment se sacrifica una cabra a les cases on hi ha una persona diabètica.

Se celebra el desè dia del mes Dhul Hiyya, setanta dies després del final del Ramadà i coincideix amb el final del Hajj, la peregrinació a La Meca.

La festa comença a primera hora del matí. Es resa la pregària específica d’aquest dia. Finalitzada l’oració se sacrifica l’animal per part del cap de família, tot i que pot fer-ho qualsevol altre musulmà. Es col·loca la bèstia a terra estirat pel costat esquerre de cara a La Meca i l’encarregat de matar-la pronunciarà la raó de sacrificar l’animal, dirà una frase ritual i la degollarà (li tallarà el coll) d’una sola gavinetada. Immediatament després comencen les tasques de neteja i especejament de l’animal.

La festa és motiu de reunions de familiars i visites dels amics. Tot està tancat, i la festa pot durar diversos dies si la data correspon amb la proximitat d’un cap de setmana. Depèn del calendari lunar. Es poden veure belles túniques i vestits (nous).

Durant els dies següents, es pot veure pel terra de les ciutats i pobles pell seca dels animals.

Vídeo del cantant senegalès Youssou N’Dour. Cançó: Tabaski.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *