La nit del dia 31 de desembre, és tradició a tota Espanya menjar-se dotze grans de raïm a les dotze de la nit, un gra amb cada repicar de campana. D’on ve aquesta tradició? A la viquipèdia hi trobem una mica d’història.
HISTÒRIA DELS DOTZE GRANS DE RAÏM
La primera referència escrita dels dotze grans de raïm apareix el Cap d’Any de 1895. Llavors, e l President del Consell de Ministres va acomiadar l’any 1895 amb raïm i cava.
A finals del segle XIX la gent benestant tenia la tradició de menjar el raïm i veure cava durant la nit de Cap d’any.
També es parla que l’origen de menjar raïm es troba l’any 1909 quan els agricultors es van trobar amb molt excedent de raïm, i havien de donar-li una sortida abans que es fes malbé. Llavors van aconseguir popularitzar el costum.
ALTRES TRADICIONS
Aquí hi ha d’altres exemples de la forma de celebració del Cap d’Any a d’altres països:
- ALEMANYA. Deixen restes de menjar en el plat per assegurar que les seves arques estaran plenes el proper any.
- DINAMARCA. Trenquen vaixelles a les cases dels seus amics i els irlandesos calen foc a un barril.
- FRANÇA. En aquest país romàntic és habitual a mitjanit fer-se un petó sota una branca de vesc i aconseguir així prosperitat el proper any.
- ITÀLIA. D’aquest país ve la tradició de portar calces i calçotets vermells. D’altra banda, tenen la tradició de menjar llenties i llençar mobles vells per la finestra.
- ARGENTINA. La seva tradició és similar a les fogueres que es fan per Sant Joan: construir un ninot, diaris, fusta… i cremar-ho tot a la mitjanit. Simbolitza que es cremen totes les coses dolentes.
- En d’altres zones com el Regne Unit o els Estats Units no existeix un menjar o acte semblant. El més habitual és sortir a ballar i celebrar l’Any Nou cantant cançons típiques d’aquestes dates.
Mireu aquest vídeo per saber més coses sobre el raïm:
http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/938399