CONCLUSIONS TAULA 1: COM GESTIONEM L’AULA

Bon dia,

 

us adjuntem les conclusions de la taula 1

RESUM TAULA TREBALL L’ESCOLA RURAL COM GESTIONEM L’AULA

 

Publicat dins de General | 1 comentari

CONCLUSIONS TAULA 5

Us adjuntem les conclusions de la taula pel vostre coneixement.

RESUM TAULA TREBALL L’ESCOLA RURAL ÈXIT EDUCATIU

Fins ara

Publicat dins de General | Deixa un comentari

CONCLUSIONS DE LA TAULA 2

Hola,

 

Us passem un breu resum de les idees sorgides arran del treball fet pel David Vilalta i els mestres que hi vàrem assistir.

resumCOMAPRENEMdavidvilalta

Moltes gràcies a tots i totes per les vostres aportacions!

fins ara

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Conclusions a càrrec de Xavi Geis

Xavi Geis comenta les conclusions de les jornades, que trobareu en la pàgina de comunicacions.

Finalment la cloenda a càrrec de Sr. Raül Manzano, president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, Sra. Mercè Dalmau, alcaldessa de Cambrils i Sra. M. Concepció Torres, Coordinadora del Grup Interuniversitari d’Educació Rural (GIER)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tastet de contes per Pep Duran

Publicat dins de General | 2 comentaris

Presentació de les jornades per Rosa Vall

Bon dia, la Sra Consellera Irene Rigau , Sr Gerard Ardanuy de la Diputació de Barcelona , la Sra Mercè Dalmau , alcaldessa de Cambrils, entitats educatives que ens acompanyeu, a tots i a totes que participeu generosament en aquestes jornades.

Per alguns serà la primera vegada que participeu en unes jornades del SERC, per a d’altres potser la segona però n’hi ha que ja en porten 4 , 5 o mes, és un retrobar-se cada vegada. La pregunta que ens hauríem de fer seria , com és que van repetint la seva assistència a les jornades? Hi podem trobar vàries respostes, una , els van agradar tant que continuen venint, una altra podria ser per què és un bon lloc per continuar aprenent o l’última perquè són divertides i la gent s’ho passa bé.

Crec que hi ha una mica de cada resposta, en general els temes de les jornades són interessants i actuals , també es crea un clima favorable per aprendre sense presses i finalment com posa a la nostra pàgina web, trobar companys i companyes i renovar-se és el premi gran.

El 2003 a Poblet varem parlar de les emocions , el 2005 a Berga de l’escola en un món rural canviant , a les Garrigues de les xarxes educatives, amb la creació de l’OBERC, a l’Alt Empordà sobre les competències per a un poble educador i ara l’Escola que aprèn.

Amb l’evolució del temps i de l’educació hem vist que el focus ha de ser l’aprenentatge de l’alumnat, aquest necessita d’una escola que s’organitzi per arribar a aquesta finalitat, per això, les mestres i els mestres també hem tingut i tenim la necessitat de continuar aprenent, i la gran fita és que aprenguem plegats de manera coherent dins i fora de l’escola al llarg de tota la vida.

Com a mestres necessitem anar fent passos endavant, anar més enllà i trobar la manera d’anar avançant tots junts , de recórrer el camí que ens hem proposat tots plegats, d’arribar a aconseguir algun dia aquell objectiu, aquell model d’escola que somniem i que dia a dia treballem per fer-lo possible.

Això ho aconseguirem amb paciència, perseverança, reflexió, pensant i repensant el que fem , compartint, escoltant i respectant, treballant coordinats i fent xarxes amb altres escoles, i des de la renovació pedagògica, renovant-nos i innovant amb serietat.

D’ aquest desig d’ensenyar el què fem , d’aprendre i de compartir, d’aquesta manera de fer característica de l’escola rural en neixen les jornades del SERC que té com a símbol aquest titella:


Per a nosaltres simbolitza les escoles rurals de Catalunya que s’apleguen al Secretariat d’Escola Rural.

I això és així perquè, dins de tots els titelles, és dels més petits, com les nostres escoles en relació a totes les altres i perquè de la mateixa manera que aquest titella dóna vida a l’aula, l’escola de poble, que el Secretariat representa, dóna vida a la realitat que l’envolta i és un referent educatiu, cultural i de teixit associatiu.

A més, els titelles són un recurs molt emprat a les escoles: els infants en gaudeixen i els permet d’expressar-s’hi a través. Adopten una altra personalitat que els facilita la comunicació, els convida a posar-se a la pell dels personatges i són de vegades l’excusa per desenvolupar una història, per crear-ne una de nova, per escenificar,…

El nostre és un titella de dit, menut, perquè són adequats per a totes les edats, fàcils de fer anar, de fer, de desar…i perquè és la mida de les nostres escoles.

No sabem si és nen o nena (bata rosa o bata blava), perquè així ens hi identifiquem tots, perquè mestres, homes i dones, i canalla, nois i noies i AMPES, de mares i pares, persones del poble i de l’ajuntament ens hi apleguem. A més “Secretariat” és “ell”, però “Escola rural” és “ella”!.

El nostre titella està content, perquè els infants se senten orgullosos de pertànyer a l’escola de poble.

A les mans duu un llibre de poesia, perquè va a estudi i perquè l’educació de la sensibilitat de les persones no la volem oblidar mai.

A l’altra mà duu un cistell d’ous, perquè al medi rural molta gent –actualment hi ha una revifalla d’aquest fet- hi ha costum de tenir gallines, representa el valor de la pagesia i el treball al camp en general com a símbol d’ ecologia, manteniment del paisatge i identitat de país. Això passa arreu de Catalunya.

Esperem que estigueu contents de tenir aquesta peça d’artesania que hem fet amb tanta il·lusió.

Agraïr a totes les persones i institucions que han fet possible aquestes jornades i desitjar que finalment puguem marxar cap a casa amb alguna cosa més a dins la nostra motxilla, una mica més de coneixement, d’experiència i el bon regust d’una agradable convivència. Tots ells, elements claus per a la nostra feina.

 

Gràcies per la vostra assistència i atenció.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Presentació de les jornades

Inicia la presentació de les jornades la Sra. Rosa Vall, Coord. del Secretariat d’Escola Rural. Seguidament del Il·lm. Sr. Gerard Ardanuy, diputat adjunt per a Educació, de la Diputació de Barcelona. La Il·lma Sra. Mercè Dalmau, alcaldessa de Cambrils i, finalment la Hble. Sra. Irene Rigau, Consellera d’Ensenyament.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Postres musicals amb Carme Duran

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Reunió del secretariat

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Comencem

Avui divendres 21 d’octubre s’ha inagurat a la Marinada les XVI Jornades d’escola rural amb la Sra. Rosa Vall, coordinadora del Secretariat d’Escola Rural, Sra. Carmen Quintana, regidora d’Ensenyament de Cambrils i Sra. Dolors Colilles coordinació de l’Àrea Baix Camp-Priorat dels S. T. d’Ensenyament de Tarragona. Les jornades giren al voltant del tema “L’escola que aprèn”, que com explica la Sra. Dolors Colilles és un pilar clau per garantir l’èxit.


A les set de la tarda Raúl Manzano i Assumpta Duran, representants del Secretariat d’escola rura, han presentat al grup OBERC explicant la feina que fan des de l’Observatori a través de quatre àmbits de treball: recerca, materials de l’escola rural, bones pràctiques i material educatiu. En la web es pot consultar la seva feina. La presentació “Innovació i recerca a l’escola rural catalana: estat de la qüestió” l’ha iniciat Eduard Trepat (OBERC) que ens ha explicat el projecte EME (Projecte Emprendre a la Meva Escola) que està reconegut pel departament d’ensenyament com a projecte Innovador. (www.fmr.cat, www.ruralactiva.net ). Francesc Buscà ens detalla més sobre la recerca que han realitzat des de l’Observatori. L’estudi de copsar la incidència de les estratègies metodològiques en els resultats de les competències bàsiques del 2011. Roser Boix (Universitat de Barcelona) aprofunditza en una recerca I+D finançiat pel Ministeri de Ciència i Innovació d’un estudi de recerca de les metodologies que s’utilitzen en l’escola rural analitzant i comparan les dades de cinc països diferents, entre ells Espanya.


Publicat dins de General | Deixa un comentari