TORTELL DE REIS

EL TORTELL

El tortell  és un pastís típic de la cuina catalana en forma d’anella o cèrcol, fet de pasta fullada o d’alguna altra mena i farcit de diversos ingredients com ara massapà, nata, crema, confitura, cabell d’àngel etc… que pot portar fruita confitada, pinyons i sucre de llustre al damunt.

Aquest tortell és típic dels Països catalans, Espanya i Occitània. És un menjar característic de les festes senyalades, com el tortell de nata dels diumenges o  com ara el dia de Reis (6 de gener) o Sant Antoni (17 de gener). També se n’ha inventat un en forma de volant per Sant Cristòfol (10 de juliol), ja que Sant Cristòfol és el patró dels automobilistes.

El tortell de Reis, o roscó de reis conmemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d’Orient i té arrels paganes, ja que l,Imperi Romà ja celebrava les festes d,hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils o mel. La mida estàndard és d’uns 50 cm. de diàmetre però se’n fan de moltes mides. El més tradicional és de massapà amb fruita confitada per sobre. Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta ( normalmnet d’un dels Reis).
Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que el que troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

RECEPTA

INGREDIENTS

500 g de farina
100 g de sucre
150 g de mantega
20 g de llevat
1 got de llet
1 cullaradeta de sal
Raspadura d’una llimona
1 ou
Ametlles triturades
Fruita confitada (taronja, meló, cireres, etc)

EM CALDRÀ ALGUNA COSA MÉS?

Un bol
Un pinzell
Una safata que pugui anar al forn
1 figureta sorpresa
1 fava
Paper d’alumini
Corona de cartolina

PREPARACIÓ

Abans de començar a fer aquesta recepta, assegura’t que tens un marbre o taula ampli ja que per poder manipular la massa (com fan els pastissers) necessites espai. Un cop t’hagis fet espai, neteja bé la superfície i posa’t mans a la feina…
Agafa la farina i posa-la sobre la taula o el marbre com si fos un volcà amb el seu cràter. Al forat aboca-hi el llevat, el sucre, la mantega, la cullaradeta de sal, la raspadura de llimona i la llet (si està a temperatura ambient, molt millor que si està freda). Amb les mans ben netes uneix els ingredients, amassant-los perquè que et quedi una pasta consistent però que es pugui manipular.

Un truc: sabràs que la massa ja està en el seu punt, quan ja no se t’enganxi a les mans.
Un cop ja ho tens, fes una bola i posa-la en un bol o recipient en un lloc fresc i deixa-ho reposar unes quatre hores com a mínim. Després, agafa-la, estira-la i uneix els seus extrems, de manera que formis un anell, un rosco, i posa’l en una safata que pugui anar al forn. Llavors, embolica la figureta o sorpresa que tens preparada i la fava amb una mica de paper d’alumini i introdueix-les dins la massa allà on vulguis, procurant que no es vegin des de l’exterior.

A continuació, bat un ou i amb un pinzell pinta la massa. Ja veuràs que et quedarà brillant. Empolsega la superfície amb sucre i unes ametlles triturades i posa-hi la fruita confitada. Mentre fas tot això, encén el forn i escalfa’l a 150ºC. Quan ja estigui a aquesta temperatura, introdueix la safata i deixa coure el rosco durant una mitja hora.

Quan ja estigui cuit, fes una corona de cartolina i posa-la al forat del rosco i… ja tens el teu tortell de Reis.

El Tortell

Aquí estem a punt de menjar-nos el Tortell de Reis.

El Tortell de Reis a Cicle Inicial

Ja tenim la primera corona !!

El Tortell de Reis a Cicle Inicial

Estem tots i totes impacientes per menjar el tortell !!

El Tortell de Reis a Cicle Inicial

Que bo que el trobem, com ens agrada !

El Tortell de Reis a Cicle Inicial

I ja tenim la segona corona !!

El Tortell de Reis a Cicle Inicial

El Tortell de Reis a Cicle Inicial

Deixa un comentari