ENTREVISTA A UNA DIETISTA

ENTREVISTA A GEMMA ULBALDE JULIÀ

-Com et dius?

Gemma Ulbalde Julià

-A què et dediques?

Sóc dietista.

-T’agrada a teva feina?

Sí.

-En que consisteix la teva feina?

En ensenyar a menjar correctament a la gent, corregint base de l’alimentació, patologies com: l’obesitat, hipercolesterolèmia, trastorns del comportament alimentari, hipertensió, etc.

-Com es fa una dieta equilibrada?

Menjant de tot amb la seva deguda quantitat. De manera que s’aconsegueix un aport d’hidrats de carboni (50%), de proteïnes (15%), i de greixos (30%), a més a més vitamines i minerals.

-Quins tipus de dietes hi ha?

Basant-nos en que una dieta és el que es menja diàriament n’hi hauria infinites (correctes i incorrectes).

A l’àmbit de la nutrició, hi hauries dietes per diferents patologies, de diferents textures, de diferents edats, dietes de diferents cultures, etc.

-Quins són els aliments comuns de les dietes?

Pasta, arròs, llegum, pa, patata, carn, peix, fruita, verdura, llet i iogurts.

-Quina diferència hi ha entre una dieta per un nen/a i la de un adult?

La diferència seria amb la quantitat total de calories, però la proporció amb tot els grups d’aliments, gairebé seria la mateixa, tret del grup dels làctics que es veuria augmentada la quantitat en els nens.

-Quina quantitat d’aliments recomanes a cada àpat?

  • Als esmorzars: algun aliment dels grups dels làctics, fruita i algun aliment dels grups dels farinacis.

  • Per dinar: verdura, farinacis, i aliment amb proteïna.

  • Berenar: fruita, làctics, i alguns cops farinacis.

  • Sopar: gairebé com al dinar, però amb menys quantitat de farinaci i procurant que la proteïna sigui ou o peix.

-A on poden treballar els dietistes?

En principi als hospitals, a centres d’atenció primària, en residencies d’avis, en empreses de catering, en consultes privades i en nutrició.

-Perquè les coses poc saludables ens agraden tant i les saludables no tant?

Perquè normalment el que porta més greix té més sabor i ens agrada més.

-Es veritat que les “xuxes” porten petroli?

No ho sabria dir, però tots els productes que estan al mercat han de passar exhaustius controls. Si realment porten alguna petita quantitat, deu ser que no és tòxic per al consum humà.

-Ens pots explicar alguna anècdota de la teva feina?

Que jo sàpiga, no me n’ha passat cap.

-Adéu, i moltes gràcies per atendre’ns.

ALUMNES DE 6é DE PRIMÀRIA DE CORBERA D’EBRE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà