Al grup de professors de la xarxa de l’Ins Eduard Fontserè ens va semblar que el millor curs per implementar l’experiència de treballar per projectes amb els alumnes era primer de l’ESO.
En aquest blog ens centrarem a documentar una de les dues experiències, la d’integrar les matèries de català, castellà, educació visual i música per explorar amb els nostres alumes les possibilitats que té l’art per expressar i vehicular emocions.
La temàtica de l’autoconeixement i l’autogestió, transversal al projecte educatiu del nostre centre, trobaria així una possible concreció a primer, alhora que ajudaríem a establir nexes entre la literatura, la producció artística pictòrica i la música.
Esquelet del projecte
Essent el primer treball d’aquesta mena amb els alumnes, decidim establir nosaltres l’esquelet del projecte, enlloc de partir de la demanda dels alumnes respecte de la temàtica ni dels productes finals; a ells els tocarà prendre la iniciativa en la concreció de cada una de les activitats que hauran d’anar deplegant.
També decidim que els alumnes treballaran per parelles, en aquest cas establertes lliurement per afinitat i entesa acadèmica.
Com que del que es tracta és que els alumnes aprenguin en primer lloc a reconèixer les principals emocions i després que l’art és un gran vehicle d’expressió de les mateixes, decidim el següent índex:
- Primer farem una sessió introductòria per saber què saben els alumnes sobre les emocions: què són, quines són les principals, on les reconeixem, on s’expressen, per a què serveixen, què n’hem de fer,…
- A castellà es farà una feina de lectura i recitació-gravació de poemes lírics.
- Després, a català els alumnes aprendran a escriure un haiku on s’expressi alguna emoció
- A continuació, amb la professora de visual i plàstica, en faran una versió pictòria (o escultòrica?)
- Amb l’ajuda d’un programa informàtic i el professor li posaran música
- Si tot surt segons el programa, s’aprofitarà la festa de primavera al teatre Barrades de l’Hospitalet per presentar les obres fetes.
Tot preparant el terreny
L’última tarda abans de nadal vam aturar les classes i ajuntar tots els alumnes al gimnàs de l’institut per projectar-los la pel.lícula de PIxar Inside-Out, que recrea de forma lúdica el funcionament emocional.
Quan comencem, els alumnes recorden perfectament la metàfora plantejada: quan es vol mostrar la interioritat dels personatges, es recorre a la imatge d’un ordinador comandat per les cinc principal emocios, cada una un personatge d’un color diferent.
Reflexions 2: de les virtuts del projecte
Voldria reflexionar avui sobre les virtuts que he trobat que ha tingut aquesta mena de treball, en diversos ordres. En faré un llistat:
Pel què fa a l’equip impulsor:
- Ens ha portat als impulsors a fer una feina cooperativa, i per tant ens hem hagut de posar pèviament en la mateixa situació en que després hem fet treballar l’alumnat
- També a reflexionar conjuntament sobre quines dificultats concretes de la nostra feina cotidiana volíem mirar de paliar amb aquest altre enfoc pedagògic: hem vist que bàsicament la motivació i implicació de l’alumnat en el seu aprenentatge, així com l’autonomia en l’organització del propi treball; igualment, l’aprofitament de les aportacions dels iguals.
Pel què fa als alumnes:
- Han treballat una temàtica que els ha resultat familiar i propera, i en la major part dels casos interessant.
- Han utilitzat per treballar-la més varietat d’eines de les que normalment fan servir, almenys simultàniament: han partit d’una pel.lícula, han gravat vídeos, han fet fotos dels treballs, han gravat sons, han treballat amb cartulines i colors,…
- Per tant, se’ls ha demanat fer una feina més creativa i menys tancada en la presentació del treball. Això els ha connectat amb més poder personal i més llibertat. Val a dir també, però, que a alguns alumnes això mateix els ha generat més estrés perquè els ha donat menys seguretat.
- Han vist més “materialitzat” el fruit del seu esforç, inclús en l’espai públic de l’institut, a través de l’exposició del seus treballs als murs del centre.
- S’han sorprès de la continuitat entre matèries de la temàtica que exploraven.
Igualment per als alumnes, entrant ara en els aprenentatges obtinguts:
- S’han sentit validats: és a dir, han sentit que hi havia permís a l’escola per contactar i acceptar emocions com la ràbia o la tristesa, atès que els professors en parlàvem amb normalitat, també de les nostres, i els ensenyàvem que la literatura per exemple n’està plena.
- Han après que així com és legítim sentir el que hom sent, no totes les expressions dels sentiments duen al mateix lloc. En aquest sentit, han incrementat el seu repertori entenent que, per exemple, tenen a disposició seva les caixes de colors per donar sortida en un moment determinat a la seva fúria, enlloc de fer mal a una altra persona.