PRODUCTE FINAL

Després d’uns quants entrebancs hem pogut realitzar el vídeo com a producte final d’aquest projecte.
L’hem fet conjuntament les dues classes de 2n.
Posteriorment a fer la gravació van escriure el guió amb els diàlegs que van sorgir durant aquesta.

Per fer la presentació del vídeo vam convidar a l’escola als pares perquè poguessin compartir l’estrena amb els seus fills.

PER FER LA GRAVACIÓ QUÈ FEM PRIMER?

En aquest moment ja ens estem preparant per organitzar la gravació del vídeo sobre què podem fer per col.laborar a minimitzar l’efecte hivernacle.

Llavors parlem sobre els apartats que ha de tenir el vídeo i com ens repartim. Els donem un guió perquè facin constar els membres del grup, de quin apartat es fan càrrec i que expliquin de forma resumida que faran el vídeo i els diàlegs.

Però amb què ens trobem?

Volem que sigui un vídeo natural i que els diàlegs siguin el més reals possibles ja que ells tenen clar el perquè de les accions. Però ens trobem que a l’haver planificat prèviament el guió els diàlegs són poc expressius i molt guiats.
Per aquest motiu decideixo no acabar els guions i fer primer les gravacions amb les seves expressions i després passar-les per escrit.

REPRESENTEM L’EFECTE HIVERNACLE

A partir de la xerrada de l’expert, demanem als alumnes facin un dibuix representatiu del que han entès que és l’efecte hivernacle i què el produeix.
Tots els nens i nenes troben formes de representar allò explicat que demostra que la idea general l’han captat.
Destaco que tots els dibuixos són diferents i tenen particularitats de cada alumne. A l’aula hi havia un entorn de conversa on comentaven el què dibuixarien i aspectes de la xerrada però cap alumne va copiar idees dels seus companys ja que es senten segurs per expressar a la seva manera el seu pensament.

[youtube]https://youtu.be/9YdAHvf5RyI[/youtube]

D’aquesta feina destaco una aportació d’una alumna que va comentar: Puc complementar el dibuix escrivint?
Per suposat, quina millor manera que demostrar la importància de la llengua escrita com a mitjà de comunicació i expressió.
I com les diferents formes d’expressió ajuden a explicar fets i es complementen entre sí. EUREKA!!!

PER QUÈ PENSEU QUE SERVEIX EL QUE ESTEM APRENENT?

En aquest moment els plantejo als alumnes la següent pregunta:
Per què penseu que és útil el què estem aprenent?
D’aquesta forma vull compartir idees i veure com viuen els alumnes els aprenentatges i si veuen la utilitat al seu procés d’aprendre.
Amb els seus comentaris es veu si van entrellaçant els aspectes treballats i si són significatius per ells.
De la conversa sorgeixen les següents idees:

– Per evitar que s’inundin les illes.
– Per ensenyar a altres persones, que no saben, com són les estacions de la Terra.
– Per explicar a altres persones que està passant a la Terra i com podem ajudar-la.
– Per saber com podem ajudar als animals, sobretot del pol nord i pol sud, perquè s’estan quedant sense neu.
– Ara per veure animals que viuen a la neu se que he d’anar a algun dels dos pols i si vull anar a veure pingüins se que he d’anar al pol sud.
– Si volem anar a Washington portarem la mateixa roba que portem aquí perquè als dos llocs hi ha les mateixes estacions a la vegada.
– Sabem que si volem anar de viatge algun país de l’hemisferi sud haurem de portar la roba al revés de la que portem aquí.
– Sabem que als paisos de l’equador només hi ha dos èpoques i si volem anar ens haurem d’informar si és la època de pluges o seca.
– Quan és de nit sabem que no podem veure el Sol perquè estem d’esquena. I sabem que quan nosaltres ens aixequem el Jan se’n va a dormir.

REBEM A L’EXPERT

L’Ajuntament ens contesta el mail i ve a aclarir-nos el nostre dubte el coordinador de medi ambient d’Ecometròpoli.

Es crea un ambient d’expectació, les seves explicacions les complementa amb el visionat d’un vídeo. Els nens estan atents i van fent comentaris que demostren que estan entenen la informació i que la relacionen amb fets de la seva vida diària.

Alhora donen idees del vídeo vist a l’aula amb anterioritat i relacionen els conceptes treballats en els dos projectes de les dos aules.

Creen coneixements fent relacions a partir d’aprenentatges significatius.

 [youtube]https://youtu.be/O3UJOP47CQE[/youtube]

NECESSITEM UN EXPERT

El visionat del vídeo crea molta inquietud a la classe i es comencen a fer preguntes . Ara hem vist què està passant però el vídeo no ens aclarava perquè està passant això.
Com podem aconseguir més informació que no tenim?
Els alumnes clarament diuen : Hem de buscar a un expert!!!
Tenen clara la idea que si ens falta informació podem demanar ajuda a persones expertes de fora de l’escola.
Llavors els proposem escriure un e-mail a l’Ajuntament sol.licitant la seva col.laboració.

Hola bon dia som la classe dels mussols de 2n B de l’escola Joan Salvat Papasseit,

Ens posem en contacte amb vosaltres per veure si ens podeu ajudar.

Hem vist uns vídeos que ens han explicat  que la temperatura de la Terra està pujant molt i això fa que els gels dels pols es fonguin  i a les muntanyes no hi hagi neu.

Però no sabem perquè està passant això ni com nosaltres podem evitar que passi  i necessitem la vostra ajuda per tenir més informació.

Si us plau , ens podríeu ajudar ?

Moltes gràcies per la vostra ajuda.

Classe dels mussols 2nB

 

LES ILLES ES PODEN ENFONSAR

Del vídeo que hem vist un fet que ha impactat és que el nivell del mar pot pujar i podria ser que algunes illes s’enfonsessin.
Per saber si ho han entès optem per vivenciar-ho . Posem una construcció en una peixera amb aigua i posem una cinta per marcar el nivell. Llavors verbalitzen que no podem afegir aigua que el que hem de posar és gel ja que els icebergs que van al mar estan fets de gel i al desfer-se faran pujar el nivell del mar.
Així que posem gel i poden comprovar que quan aquest es desfà l’aigua puja pel nivell que havíem marcat.

ENS PLANTEGEM NOVES PREGUNTES.

Durant tot el projecte als alumnes els sorprèn que diguem que estem a l’hivern i molts d’ells es mostren confusos. Verbalitzen que no està fent fred, i que fins i tot al pati podem sortir sense jaqueta. Recollim les seves aportacions i els presentem un vídeo per parlar dels canvis que està patint la Terra.
Aquí us deixem l’enllaç.
Edu3.cat

FEM LA NOSTRA TERRA.

Se’ls hi proposa als alumnes que ara que ja tenen tanta informació poden fer la seva pròpia Terra i després amb el Sol exposar el què han après.
Es posa material a sobre d’una taula ( plastilina de diferents colors i pals de fusta ) i la única consigna que se’ls hi dóna és que agafin el material que necessitin per representar a la seva Terra el que hem estat treballant.
Amb aquesta experiència els alumnes han d’aplicar tots aquells aspectes treballats i els han de relacionar per crear la seva Terra i després moure-la amb el Sol.

En que valoro més d’aquesta activitat és que jo la vaig proposar perquè em servis d’avaluació i conèixer que havia interioritzat cada nen, quins recursos trobava per explicar-ho i com relacionava els aprenentatges i els aplicava. I lo interessant és que els nens no ho van viure com una situació “d’examen” tots van fer una Terra diferent que la del company i cada una és diferent de l’altre , tots es sentien segurs amb la seva expressió i van ser molt creatius i al moment d’explicar-ho es sentien segurs dient allò que ells havien creant i perquè ho havien fet d’aquella manera.

[youtube]https://youtu.be/xMaB1H3MAtI[/youtube]

[youtube]https://youtu.be/Ka44G7f-xQ4[/youtube]