Un cop vam fer recull d’idees, i ens vam adonar que la temperatura canvia segons on estem ubicats a la Terra; els vaig fer reflexionar si creuen que realment fa tant de fred a l’hivern com hauria de fer. Després de fer reflexió conjunta vam arribar a la conclusió que no. A més a més, alguns nens van dir que a l’estiu a vegades triga en fer calor. És per aquest motiu que vaig reconduir la seva conversa per a què em diguessin que necessitàvem la veu d’un expert per a què ens solucionés aquestes preguntes: Per què canvia el temps? Per què quan hauria de fer fred, fa calor?
Ho necessitàvem saber perquè ens adonàvem que el que havíem après era incongruent.
Vam aconseguir que l’expert vingués (responsable de medi ambient de Santa Coloma) i ens va explicar molt bé per què la temperatura està canviant .
Després ho vam dibuixar i vam saber què era l’efecte hivernacle i com era de perjudicial per a la nostra atmosfera .
Aquí us deixem unes fotos per a què veieu el que han entès els nostres alumnes.
Recull d’idees que hem après
Aquesta activitat es presenta com un primer tancament del projecte. Entre tots els nens i nenes de la classe han recordat que han après durant aquest procés. A més a més, han fet una reflexió sobre per què ens pot servir aquests aprenentatges en la vida diària .
L’activitat ha sigut dinàmica perquè tots els alumnes han anat participant i aportant idees.
Representació de la Terra i moviments que fa.
L’objectiu d’aquesta activitat és l’avaluació. Un cop els alumnes han après i han entès tot el que hem treballat a l’aula, se’ls va demanar que representin mitjançant la plastilina la Terra. Ells i cadascú en el seu nivell, van representar els dos pols, els hemisferis i l’eix transversal de tal manera que la seva Terra quedés inclinada . Un cop representat, han explicat el que han fet i quin moviment fa la Terra i el Sol. L’activitat ha sigut molt rica perquè ha servit per avaluar. Tots els alumnes han après alguna cosa: alguns han aprofundit més i d’altres no tant. En aquest vídeo es mostra un alumne que explica força bé els moviments de la Terra i les parts que té.
Autoavaluació i coavaluació
L’objectiu d’aquesta activitat és l’autoavaluació i lacoavaluació. Després de l’exposició oral que es va fer a l’altra classe per transmetre els seus coneixements, els alumnes es van avaluar. En primer lloc, a ells mateixos, i després a un company. Els va costar ser conscients i autocrítics. En canvi els era molt més fàcil avaluar amb més objectivitat als companys.
Exposició del que hem après
L’objectiu de la sessió d’avui era explicar als companys de l’altra classe tot el que hem après fins ara. Quins han estat els inicis, quina pregunta ens vam fer a investigar, i quins han sigut els passos que hem fet fins a arribar a la nostra solució.
Tots els nens i nenes de la meva classe s’han mostrat molt motivats perquè s’han hagut d’aprendre el que volien dir i tenien moltes ganes d’exposar-ho als altres companys.
Mentre que ho explicaven, el conjunt de companys s’han mostrat respectuosos i atents al que els altres deien.
La qualitat del vídeo no és molt bona, però es pot apreciar com s’esforcen per transmetre els seus coneixements.
La següent sessió demanarem als nens i nenes què han entès del projecte de l’altra classe per assegurar coneixements.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qO8a_mlRFMA[/youtube]
Treballem en equip i ens preparem el que hem d’explicar!
Aquesta activitat s’ha realitzat per parelles. L’objectiu, és que entre els dos es preparin el tros seleccionat per a poder explicar-ho correctament a l’altra classe.
Han de triar la informació correcta, dividir-la en dos, i saber-la expressar correctament en el full per a poder explicar-ho oralment posteriorment.
Han necessitat ajuda, perquè molts d’ells els costava explicar o es deixaven informació important a dir per a que els alumnes de l’altra classe ho entenguessin.
Ha anat molt bé tenir Mestres de suport a la classe perquè han donat un cop de mà i entre les dues Mestres hem pogut anar ajudant al conjunt de nens i nenes.
Ens preparem l’exposició i la dividim en parts
Avui volem dividir tot el que hem après fins ara, en sis parts.
L’objectiu, explicar a l’altra classe el que hem après!
Per això, entre tota la classe hem anat recordant quins han estat els passos que hem anat seguint, activitats que hem fet, i la pregunta que ens ha portat a investigar i realitzar el nostre projecte.
Ha costat una mica recordar les sessions de fa un mes i mig, però entre tots finalment ha sortit.
Ha sigut molt positiu recordar els començaments del projecte, ha servit per refrescar la memòria i també ha servit per a que ells donin sentit a que totes les activitats ens han portat al nostre descobriment final.
Representem amb un dibuix
Després de l’activitat vivencial i descobrir mitjançant amb una terra i una llanterna com està disposat el Sol, vam descobrir que la Terra està inclinada i per això al pol Nord i al Pol Sud no dona tant el Sol, no fa tanta calor i per tant només hi ha una estació: L’HIVERN.
En aquesta sessió el meu objectiu es que dibuixin el que han entès. Els és molt difícil dibuixar la Terra inclinada. Els alumnes venen a demanar-m’ho, però els dic que poden dibuixar i utilizar tota estratègia que calguin per a que la feina sigui clarificadora.
Com es veu en els dibuixos, molts d’ells necessiten escriure perquè amb un dibuix solament els costa explicar-ho.
En la següent sessió els ensenyo un vídeo que ens mostra com es dibuixa la Terra inclinada. Ells aprenen i modifiquen sobre el seu dibuix amb retolador verd els canvis. Se n’adonen que fent un eix de rotació inclinat, un equador inclinat i els dos pols inclinats podem dibuixar una Terra inclinada.
Els faig conscients que no estem corregnt, sinó MODIFICANT. Els investigadors també canvien les seves hipótesis, canvien i modifiquen per arribar al resultat final.
Hem trobat la solució!
Per fi hem trobat la solució. Hem anat a una aula fosca, hem assegut al terra i una mestra sostenia un globus terraqui i una altra una llanterna que feia de sol. Hem posat la llanterna sobre la Terra, però ens hem adonat que no podía ser perquè li donava la llum tot el dia al Pol Nord i faria molta calor, i això sabem que és impossible. Hem anat provant i dient entre tots altres opcions fins que finalment hem esbrinat que la Terra està inclinada, que gira ella mateixa fent els dies i les nits, i que a més a més gira al voltant del Sol (moviment de rotació i translació).
Després hem fet de Terra i hem simulat la seva rotació al voltant del Sol.
Ha sigut una sessió molt maca, divertida i molt rica. Han esbrinat el per què del fred permanent als dos pols.
Representació en dibuix del que han après
L’objectiu és avaluar el que han après. Han de ser capaços de dibuixar un mapa i ubicar els animals on viuen. Molts dels alumnes han entès les explicacions i les activitats dels altres dies.
És força gratificant observar els seus dibuixos i veure que molts d’ells han sigut capaços de dibuixar un mapa força bé (amb suport visual) i han sabut marcar els moviments de migració d’alguns animals. És curiós també la capacitat que tenen per representar a la seva manera el que han aprés.
A molts altres els costa representar-ho mitjançant un dibuix, són conscients de la dificultat i cada alumne tria una via. Tot això forma part de l’aprenentatge que están fent, i totes les opcions més i menys riques són bones.