Institut El Calamot

A l’Institut El Calamot de Gavà fa 4 anys que vam començar a treballar per projectes. Va coincidir amb un canvi organitzatiu donat que vam passar de fer jornada partida a fer jornada continuada i vam considerar que era un bon moment per introduir un canvi també en la metodologia a l’aula.

Donat que passavem a fer 6 hores seguides de matí, es va plantejar el fet de que les dues últimes hores del dia es treballés per projectes, de forma que cada matèria disposava a la setmana d’una hora dins del seu horari per a poder treballar per projectes amb tot el grup classe.

La experiència del primer any va ser molt enriquidora i vam aprendre molt. Vam comprendre que al començament no s’ha de ser massa agosarat i que el millor és planificar molt be els treballs a desenvolupar i consensuar-los amb l’equip docent que els portarà a l’aula. També vam aprendre que la figura del coordinador de projectes és clau en aquest engranatge. Cal una persona impulsora i dinamitzadora, amb formació en aquest àmbit que tingui capacitat de lideratge i l’empatia suficient com per a poder arrossegar a tot un col·lectiu docent que sovint viu amb desconfiança un canvi tan important com aquest.

Un altre aspecte clau que vam considerar va ser la gestió i planificació dels horaris dels grups. L’aprenentatge per projectes és més lent que el sistema tradicional i requereix de més temps per a poder desenvolupar les activitats i realitzar a l’hora tasques d’avaluació formativa. Per aquest motiu a l’hora de plantejar els horaris es va decidir agrupar el treball per projectes en franges horàries de dos hores seguides. Tal i com ja hem esmentat anteriorment, inicialment vam pensar que el millor era posar-les sempre a les últimes hores del dia, però quatre anys més tard podem dir que aquest factor no és tan determinant i sí que condiciona molt a l’hora de fer els horaris dels grups.

Us deixem una mostra d’un projecte de centre que vam realitzar ara fa 6 anys amb motiu del nostre 25é aniversari.

[youtube]https://youtu.be/adFru1ZeCfs[/youtube]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *