Podem diferenciar la tasca del professorat en diferents fases:
Fase prèvia, abans del crèdit: els professors responsables seran bàsicament els tutors del grup classe, els quals faran el buidatge del qüestionari inicial amb els grups, analitzaran els seus interessos i finalment assessoraran en la confecció de grups. Portaran a terme, si s’escau, tècniques de dinàmica de grups. En aquesta fase també s’explicaran els objectius d’aprenentatge: com que es tracta d’un crèdit de síntesi que es treballa de forma col·laborativa, no incidirem tant en els continguts relacionats directament amb una o altra matèria, sinó en el propi procés de treball, que serà el que avaluarem.
Fase del crèdit de síntesi: com que els grups de treball no coincidiran amb el context del grup classe, els professors poden canviar i, òbviament, ja no coincidiran els tutors com fins ara. Els grups tindran dos professors de referència a l’aula, però aquests tindran un rol adreçat a guiar correctament els alumnes dintre del procés de treball i aprenentatge. No hi haurà matèries pròpiament dites, ni cap professor serà el guia “només” de la seva matèria-especialitat. Els professors posaran a l’abast de l’alumnat els recursos de contingut i les estratègies que aquests necessitin. Es preveu crear un banc de recursos compartit que doni resposta a aquestes necessitats: mapes, pàgines institucionals, organitzacions, campanyes, etc. D’altra banda, de la mateixa manera que els grups estan repartits en rols, també hi haurà un professor de referència per a cada rol (però no matèria): materials, organització general, àmbit de la comunicació, àmbit informàtic i àmbit científic.
El professorat comprovarà que diàriament els alumnes lliurin la part corresponent de la feina planificada.
En cap cas s’han d’oblidar els objectius d’aprenentatge: el propi treball col·laboratiu i aconseguir donar forma a una idea per la ciutat.
Fase final, presentació del projecte: els professors intentaran valorar tant el producte resultant com -sobretot- el procés de treball: treball col·laboratiu, capacitat de resolució de problemes, interacció correcta entre els alumnes, recerca de dades significativa. Es preveu la creació d’un espai web per documentar tot el procés i els resultats finals. La visibilitat és tan important com el propi projecte, ja que permet als alumnes compartir les seves experiències.
De la mateixa manera que es preveu una exposició oberta dels projectes, també, un cop acabada aquesta, es penjarà a la web del centre el vídeo que es realitzarà mentre es dugui a terme per tal de poder arribar a aquelles famílies que no hagin pogut assistir, i a qualsevol persona que visiti la nostra web.