CARPETA D’APRENENTATGE

spc 005

spc 001

spc 002

spc 003

spc 004“Tot acaba tornant, és com el cicle de la vida”

En Nil Moreu, un alumne de la classe de cinquè, així va expressar-se el dia que tancàvem el projecte i afegíem els últims fulls a la carpeta d’aprenentatge que havíem anat confeccionant al llarg del curs. Hi hem inclòs activitats des de totes les àrees, reflexions, rúbriques, fotos, esquemes, textos en les tres llengües, valoracions, i, justament en aquell moment, en fèiem les conclusions finals agafant les idees de tots.
Han quedat les evidències d’un bon projecte interdisciplinar de tot el curs.

Xarxes???

Els alumnes ja saben moltes coses del seu Torrent, sabem on neix i on desemboca, sabem perquè passa pel mig del seu poble i no lluny, sabem com és i què és la llera, les dimensions que té, els materials amb el qual està format, però tot això on va a parar? També ho saben, al Ter, però aquest entremat de rius com es diu??? Xarxa hidrogràfica.

Ells mateixos van riure quan van veure que tenien una mentalitat molt digital. Vam poder parlar i comentar entre nosaltres com n’arribem a estar de connectats en aquest món tant digitalitzat!

cropped-red2

 

DESCOBERTA DEL NAIXEMENT

Els mateixos alumnes varen ser els protagonistes en la descoberta del Torrent. Tots saben d’on ve, tots saben per on passa i cap a on va a parar. Però cap d’ells sabia exactament d’on sortia l’aigua del Torrent.

A l’aula se’ls va explicar que naixia de sota El Coll de Portell. Amb un mapa se’ls va indicar des de l’escola per on haurien de passar i a partir d’aquí, un dia al matí, amb el mapa en mà i els indicadors del camí, vam anar per grups caminant fins arribar a sota El Coll de Portell. Allà se’ls va situar en l’entorn i van haver de pensar cap a on trobarien el naixement del Torrent.

L’experiència va ser molt gratificant i per a ells molt interessant i excitant. Per fi varen trobar la Font de Puigsec!

IMG_2541

Material de l’alumnat

COORDINACIÓ INTERDISCIPLINAR

14 març 036

Cada dimarts les tutores i la mestra especialista d’anglès i medi, ens reunim per coordinar-nos i programar el projecte. Parlem de quins continguts hem treballat, com ha anat i quins volem continuar treballant. Elaborem activitats i textos conjuntament, destriant el que treballarà cada mestra amb els alumnes. També és el moment de parlar de l’avaluació i elaborar rúbriques i bases d’orientació seguint els criteris d’avaluació marcats prèviament.

EXPERIMENTACIÓ

Comunicant-nos amb llengua anglesa, vam fer uns experiments per observar l’erosió i la sedimentació del torrent del nostre poble i poder-ho extrapolar a qualsevol altre corrent d’aigua del món per petit o gran que sigui. Ens vam posar per grups i vam treballar en equip plantejant-nos diferents qüestions i hipòtesis que llavors, mitjançant l’experiment, vam poder concloure si eren certes o no.

Les classes van quedar plenes de sorra, pedres, fulles, branques i s’impregnaven de l’olor de la terra molla. Molts alumnes van demanar la col·laboració de pares fusters o “manetes” i van portar safates de tot tipus i mides per simular el torrent. Era genial veure com treballaven i s’embrutaven les mans.

Aquí en teniu algunes fotos.

RESEARCH WORK AT “TORRENT DE FOLGUEROLES”

Els nostres alumnes, volen saber algunes de les característiques del nostre torrent. Els interessa saber la fauna i flora del voltant i també les característiques físiques que té. Per això, a prop de l’escola hi ha un pla idoni per l’observació i la interacció amb el medi. En petits grups s’han repartit el tros de torrent i la banda del llit a estudiar. Han hagut d’observar per grups, la flora que hi havia tot intentant identificar el nom i seguidament, han pres mesures en el torrent per saber, l’amplada, la profunditat i el cabal del seu tros.

DSCN8689

Un cop feta l’observació de l’entorn, i calçades les botes d’aigua, han començat a pensar com s’ho podien fer per mesurar tot allò que els havíem demanat. De recursos en tenen molts, des d’anar entrant al Torrent per comprovar la profunditat, fins a mullar-se sobre genolls, a pensar un xic més i agafar pals per després medir la part mullada. Per l’amplada també han sabut buscar solucions, des de les pràctiques, travessar a l’altre costat sense pensar en la fondària a demanar a altres membres de l’altre costat de torrent que elsajudessin a medir l’amplada. Per gustos, colors! L’important de tot això, ha estat que ells han estat capaços, amb més o menys humitat al cos, d’aconseguir les dades que se’ls ha demanat.

material de l’alumnat

ESCOLA MOSSÈN CINTO FOLGUEROLES

Som mestres de Cicle Superior de l’escola Mossèn Cinto de Folgueroles, amb ganes, energies i empenta per innovar i descobrir conjuntament amb els alumnes una nova manera de treballar.

Els nens i les nenes troben buits de coneixements que fan que pensin per ells mateixos, a investigar, a aprendre dels seus errors i dels seus encerts i d’aquesta manera també a aprendre a ser crítics. El propòsit d’aquest treball, és aconseguir una educació interdisciplinària amb un significat.

Aquest blog forma part d’una col·lecció de més de 100 relats de l’experiència de posada en pràctica d’un treball per projectes, per part d’un equip de professorat d’educació infantil, primària, secundària o batxillerat. S’ha realitzat en el marc de la Xarxa de competències bàsiques (curs 2015-2016).