La nostra portada

Ja hem acabat el projecte!
Hem recollit totes les fitxes treballades al llarg del projecte en aquest dossier amb unes tapes ben boniques. Sabeu què és? És el perfil de la nostra comarca, travessada pel riu Ebre i els castells al marge dret.
I fins aquí aquest projecte. Aquest estiu ja podeu començar a pensar alguna bona idea pel projecte del proper curs.
Encara no tanquem el bloc perquè ens falta una última entrada.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Anem acabant el projecte

Falta poc per acabar el curs i el projecte que vam començar ja fa uns mesos comença a arribar al final. I abans de posar el punt i final hem preparat una exposició amb els nostres treballs i tasques per ensenyar als pares i mares, i també als companys i mestres de l’escola.

Per l’exposició vam dissenyar un fantàstic riu Ebre creuant la nostra comarca i al seu voltant hi vam col·locar tot de castells que havíem fet amb materials reutilitzats. Ens van quedar una passada! 

A més vam penjar els nostres escuts heràldics i un mural amb les principals informacions del projecte que hem anat elaborant tal com avançava el projecte.

Finalment, van poder fullejar el dossier on hem recollit totes les fitxes de treball que ens han servit per saber més coses dels “Vigilants de l’Ebre”.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Ja hem acabat el mural

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Protagonistes dels castells

En cadascun dels castells hem trobat personatges que van ser importants, i de qui n’hem volgut conèixer una mica el perquè.

Del castell d’Ascó vam buscar informació de Salema Ingen, l’últim batlle sarraí d’Ascó. 

I també de Ramon Berenguer IV, un poderós comte de Barcelona que va conquerir als musulmans les terres del sud de Catalunya. Això vol dir no només el castell d’Ascó, sinó també el de Miravet i el de Móra d’Ebre.

A Miravet vam voler saber qui va ser l’últim comanador templer del castell de Miravet. Es tractava de Ramon de Sa Guàrdia.

 

 

 

 

De Móra d’Ebre vam buscar informació d’un cavaller medieval anomenat Guillem d’Entença. Va ser el primer Entença del castell de Móra.

 

 

Al castell de Flix dos personatges molt importants li van donar protagonisme: el general Ramon Cabrera i Josep Agramunt “lo capellà de Flix”

Publicat dins de General | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Visitem Ascó

En el transcurs del nostre projecte, estem visitant els quatre castells de la comarca. Així és com el dimecres 11 d’abril vam visitar Ascó. Cal dir que la sortida a Ascó no va ser exactament una pujada al castell, sinó que la vam plantejar com un itinerari per la vila closa, i mentre anàvem passejant per diferents indrets, anàvem trobant diferents jocs al llarg del recorregut. Jocs que ja jugaven els xiquets i xiquetes d’Ascó quan el castell encara estava sencer… Vam jugar a la xarranca, la xoca, el flèndit, saltar la corda, jocs amb nous, la gallineta cega…
Volem agrair la col·laboració de Biel Pubill, mestre de l’institut de Flix i membre de Lo Llaüt. Per cert, les fotos d’aquest àlbum també ens les ha facilitat Biel Pubill.

Publicat dins de Castell d'Ascó | 1 comentari

El nostre mural

Cada setmana anem afegint informació dels castells al mural que tenim a les classes. Ja hi hem penjat les fotos dels castells, l’època, el nom dels seus habitants, com anaven vestits i els seus símbols.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Visita al Castell de Móra

Reportatge fotogràfic de la visita al castell de Móra d’Ebre.

Publicat dins de Castell de Móra d'Ebre | 1 comentari

Visita al castell de Miravet

Reportatge fotogràfic de la visita al castell de Miravet.

Publicat dins de Castell de Miravet | Deixa un comentari

Els símbols

Si fa uns dies us vam parlar de qui eren els habitants dels castells que estem estudiant, avui us ensenyem els seus símbols o escuts. Després de buscar informació, hem pogut saber alguna cosa més de la creu dels templers, del símbol de la casa dels Entença, de la mitja lluna dels sarraïns o de la bandera que representava els carlins del nostre territori.

Publicat dins de General | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Habitants del castell de Flix: Els carlins

Els castell de Flix era una fotificació militar des d’on es vigilava els pas de les barques pel riu. Només hi havia un destacament de soldats, les seves famílies vivien al poble.

Publicat dins de Castell de Flix | Etiquetat com a , | 1 comentari