Grecs! Què hi ha per menjar?

La cuina pels  grecs sempre hi havia estat molt important ja que al formar part de la diversa gastronomia del  mediterrani amb tota la varietat de productes que hi ofereix podien elaborar plats més complexos i més bons. La gastronomia dels grecs era tan important que hi havia cuiners famosos i gaudien d’un alt estatus social, per tant eren homes lliures i amb una professió liberal.

Als grecs els   encantava barrejar sabors i crear diferents tipus de plats o sigui que ens anem traient la idea de que els grecs només menjaven pa, formatge, olives i figues. Clarament no sempre menjaven el mateix a totes hores, per exemple l’esmorzar (akratismós) consistia en un desdejuni lleuger de pa sucat amb vi i si es volia més quantitat s’afegien olives i figues.  Al migdia menjaven un petit refrigeri (àriston) normalment fora de casa . Els grecs no acostumaven molt sovint a fer berenar (hespérisma). Evidentment com diuen els refranys per l’últim el millor , doncs en aquest cas sí, el sopar (symposion) era l’àpat més important de tot el dia es feia a casa amb convidats on es servien aperitius com marisc, formatges, olives, ous …. Després hi menjaven diversos tipus de plats de peix fins a estar-ne tips ,  això ho feien sense beure res i al final de l’àpat bevien vi en honor a Dionís. Però el millor de l’àpat començava just després d’acabar de menjar , ja que un cop els esclaus havien recollit la taula i les dones s’havien anat a la habitació feien el simposi, un acte en el qual els homes parlaven de filosofia, política i poesia junt amb la companyia de músiques, heteres, ballarines i acròbates.

Ara que ja sabem quan menjaven hem de saber què menjaven, la veritat és que els grecs eren molt saludables i la dayta (manera de viure ) o com nosaltres li diríem a la dieta era molt equilibrada. Menjaven sobretot moltíssimes verdures i quan el preu d’aquestes pujava feia tremolar als pobres perquè era la seva base de l’alimentació, encara que les llenties i les faves mai pujaven de preu. Les cebes, olives,el peix  (junt al pa un dels aliments més importants per a la gent de la ciutat  que pescava gràcies a la proximitat amb el mar Meditterani) , la fruita i la carn era també importantíssim ja que la carn mateixa no era habitual,  es menjava en poques ocasions només en festes religioses que es feien sacrificis (que era en quasi totes). De postre els grecs acostumaven a posar una proporció consistent de fruita fresca o seca barrejada amb fruits secs o làctics.  Un exemple seria el típic postre de pel·lícula basat en un raïm d’olives amb nous. Tot això hem de recalcar que els grecs menjaven en cadires normals ja que els bancs només s’utilitzaven per als banquets. També menjaven amb els dits.

En conclusió ara coneixem que els grecs no estaven tot el dia menjant carn sinó més aviat al contrari ja que semblaven portar un dieta fitness. Per sort aquesta proximitat amb el Mediterrani ens ha fet mantenir aquesta línia de productes en comú amb el grecs.

 

 

← Article previ

Article següent →

1 Comentari

  1. norahpinero

    A mi el que més m’ha sorprès és que el grecs esmorzessin pa sucat amb vi. Ells també se sorprendrien amb nosaltres perquè mengem pa amb mantega i colacao. El cacau va arribar a les nostres terres fins al segle XV!

Respon a norahpinero Cancel·la les respostes