Producció d’energia elèctrica

La necessitat de disposar d’energia elèctrica en grans quantitats i de manera immediata fa necessària l’existència de centrals productores en les quals es transforma l’energia primària en electricitat gràcies a tot un seguit de màquines i aparells. Coneguem com funciona el sistema.

[slideshare id=2287510&doc=produccioenergiaelectrica-091019212743-phpapp01]

Red Eléctrica de España és l’operador que gestiona tota l’energia elèctrica que es produeix i es consumeix a Espanya: preveu la demanda, programa la producció necessària per satisfer-la en temps real i la transporta. Les dades de producció i consum a tot el país queden reflectides al gràfic de seguiment de la demanda d’energia elèctrica en temps real

A les centrals elèctriques es produeix corrent altern. L’alternador produeix electricitat a partir de l’energia mecànica de rotació subministrada per les turbines.

Recursos energètics i contaminació ambiental

L’extracció, obtenció i utilització dels recursos energètics, especialment dels combustibles, produeix impactes en el medi natural. Hem de desenvolupar-nos, peró cal anar amb compte: hem de procurar que aquests impactes siguin com més petits millor, per tal de preservar l’equilibri de l’entorn.

ProblemesAmbientals

Mostra la resta d’aquest article >>

El motor W16 del Bugatti Veyron

Aquesta maravella de la tecnologia automovilística és un dels cotxes més ràpids i exclussius què existeixen actualment. Entre d’altres pijades, porta un motor tetraturbo W16 (16 cilindres en W i 4 turbocompressors) i 64 vàlvules (4 per cilindre), amb una cilindrada de 7.993 cc. Desenvolupa una potència màxima de 1.001 CV a 6.000 rpm, i un parell de 1.250 Nm entre 2.200 i 5.500 rpm. Una bestia!

BugattiVeyron

Mostra la resta d’aquest article >>

Energia nuclear

EinsteinL’energia nuclear s’obté dels canvis que es produeixen en els nuclis dels àtoms, en les anomenades reaccions nuclears. Cal recordar que l’energia obtinguda en aquestes reaccions ja no depén del poder calorífic, sinó de la massa que s’ha perdut: E = m·c2

atomA la web del Commissariat à l’Énergie Atomique (CEA) hi ha un munt d’animacions que ens ajudaran a entendre tot sobre l’energia nuclear i les radiacions.

Mostra la resta d’aquest article >>

El corrent elèctric segons Digital Text

No vull entrar en la polèmica de la conveniència o no de l’ús de llibres digitals de pagament quan a Internet hi ha quantitat de material de lliure accés i bona qualitat, però que quedi clar: el corrent elèctric no és aixó, els electrons no tenen sexe, les dones són tan bones enginyeres com els homes, els conceptes que ensenyem als nostres alumnes han de ser rigorosos, l’educació no ha de ser sexista

continguts d'aquesta unitat a Digital Text

I aixó només és un exemple de liure accés dels continguts per a la nostra matèria d’aquesta editorial que, per motius inexplicables (o no tant), està subvencionada pel Departament d’Educació.

La meva opinió vol recolçar opinions similars expressades als blocs Bitàcola de Mestra Tic i tecnoloxia.org

Bicis productores d’energia solar i eòlica

Les bicis no només permeten estalviar energia en el transport, també poden produir-ne. Us presento el projecte EHITS (“Energy Harvesting Intermode Transport System”), una mena de Bicing productor d’energia eòlica i fotovoltaica dissenyat per Ben Lai y Cedrid Ng a Singapur.

La idea: Les bicis d’aquest sistema produeixen energia eòlica i fotovoltaica, els aparcabicis actúen com a centrals energètiques connectades a la xarxa elèctrica. Quan les bicis s’aparquen en aquests portals aporten l’energia que produeixen a la xarxa.

EHITS_1
Continue reading

Seguidor de línia amb dos sensors de llum

Un cop arribats a la conclussió que un robot seguidor de línia és més precís amb dos sensors de llum que amb un de sol, cal tenir en compte una sèrie de consideracions:

Primer cal recordar el què ja sabem sobre el sensor de llum

Quant al muntatge:

  • Cal buscar la distància òptima entre els dos sensors
  • Cal muntar-los al xassís del robot
  • Cal protegir-los de les interferències de la llum ambiental

Quant a la programació :

  • Cal començar amb un diagrama de flux que mostri totes les possibles combinacions de lectures dels dos sensors i decidir quina ha de ser l’acció del robot en cada cas.

diagrama de flux

  • Recordeu els blocs de programació que utilitzem per controlar sensors clicant aquí