PETITS FOTÒGRAFS

Sens dubte, els nens i nenes d’avui dia han nascut en l’era digital. Ja des de ben petits mostren facilitat i destresa en l’ús de la tauleta i del mòbil, ja sigui canviant de pantalla, buscant jocs, instal·lant-los, jugant, mirant videos, fotos o fins i tot, fent-les. En aquest sentit, l’escola no pot viure d’esquenes a aquesta realitat i ans al contrari, ha de potenciar l’ús de la tecnologia com a eina d’aprenentatge molt motivadora.
Concretament, disposar d’una càmera fotogràfica o de la càmera d’una tauleta a l’aula ens ofereix un gran ventall d’oportunitats d’aprenentatge. Com que el seu ús és força intuïtiu, els infants ràpidament aprenen a captar la realitat i són capaços de generar imatges.
Se m’acudeixen moltes activitats a fer amb els infants. Des de l’aprenentatge de les parts de la càmera i el domini del seu funcionament, a la simple exploració i captació de la realitat. També es poden treballar conceptes fotogràfics concrets com el zoom (a prop, lluny) o la llum (claror o foscor).
A més a més, les fotografies es poden utilitzar per activitats més concretes en tots els àmbits, àrees i llenguatges. Es poden observar fotografies dels alumnes i comentar-les en grup o dibuixar en una làmina el que veuen. A l’escola fem una activitat mensual de plàstica que consisteix en comentar oralment l’obra d’un artista i en ocasions es tracta d’una fotografia. Per altra banda, al començament dels projectes, els infants poden aportar informació a partir de l’exposició de fotografies que hagin realitzat ells mateixos. També poden crear relats o petites històries de la seva vida o d’un tema en concret. La fotografia també és una eina molt útil i significativa per treballar les seqüències temporals: cada nen pot crear una seqüència i després els companys poden jugar a ordenar-la.
Aquest curs, dins el projecte Arbres de l’escola, els alumnes d’infantil han estat els encarregats, entre d’altres coses, de fotografiar totes les especies que tenim dins el recinte escolar. Amb aquestes fotografies vam crear una fitxa descriptiva de cada arbre i gràcies al lector de codis QR de la tauleta, els infants van poder esbrinar diferents curiositats de cadascun d’ells.
En resum, la càmera i la fotografia ens dóna infinitat de recursos motivadors i engrescadors que tota escola i tot docent no pot desaprofitar.

Mestra al Petit Claret

Hola!

Des de fa 6 anys sóc mestra al Col·legi Claret de Valls, col·legi membre de l’Escola Cristiana de Catalunya,º que imparteix des de la Llar d’Infants fins a l’ESO.

El Petit Claret és el nom que reb l’edifici  d’infantil, on es troba la llar d’infants i l’EI. Aquest any estic a P3, amb 23 infants molt diversos, però tots ells molt motivats i engrescats amb tot el què fem.

M’ho passo molt bé al col·legi, tinc la millor feina del món! Els infants són el nostre gran tresor!