El vocabulari de la meteorologia

 Què m’has dit?

 La meteoròloga Mònica López repassa, en aquest capítol del programa “Què m’has dit!”, algunes de les expressions que fa servir habitualment en la seva feina. L’espai també parla del “sudoku”.

Per dir d’on vénen els vents i posar-hi noms es fa servir la “rosa dels vents”, que indica els punts cardinals. El vent del nord és la “tramuntana”; el del nord-est, el “gregal”; el de l’est, el “llevant”; el del sud-est, el “xaloc”; el del sud, el “migjorn”; el del sud-oest es pot dir “garbí” o “llebeig”; el de l’oest, “ponent”, i el del nord-oest, “mestral” o “cerç”. De la “rosa dels vents” també se’n diu “rosa nàutica”.

A Catalunya hi ha vents específics, com el “terral” o “oratge”, la “brisa” i el “torb”. El mot “torb” també es fa servir en sentit figurat com a sinònim de “desori”, és a dir, d’un estat de desordre i confusió.

Per saber d’on ve el vent es fa servir el “penell”, que és una peça metàl·lica que es dirigeix cap al punt on bufa el vent. D’aquest aparell també se’n diu “gallet”.

Quan hi ha núvols amb temperatures per sota de zero graus, dins el núvol es formen precipitacions en forma de gel. Quan cau a terra, aquest gel rep diferents noms, depenent del seu gruix. Si té entre dos i cinc mm de diàmetre s’anomena “calamarsa”, i si fa més de cinc mm es parla de “pedra”. De la precipitació de “calamarsa” se’n diu “calamarsada”, i de la de “pedra”, “pedregada”.

D’altra banda, els tradicionals mots encreuats tenen un rival amb nom japonès, el “sudoku”. Aquest joc, en comptes de paraules i lletres, fa servir números. El significat literal del mot “sudoku” és “número solitari”.

One thought on “El vocabulari de la meteorologia

  1. Andrea y Paula

    Hola Carmen Ramos nos acabamos de pasar por tu blog i nos ha encantado creemos que esto que haces es una buena idea adew !”!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *