El deures…

Després d’una profunda reflexió i debat a nivell de claustre, s’ha elaborat un document, partint de la nova visió d’escola, sobre els deures.

Jornades de reflexió i debat

Durant aquest mes d’octubre el claustre de l’escola ha dedicat cinc sessions de debat i reflexió sobre el treball sistemàtic i els deures, d’acord amb la nova visió d’escola. Han estat unes jornades molt profitoses i de gran contingut pedagògic, en les quals s’han arribat a uns acords que es reflectiran en un document que es farà arribar a la comunitat educativa properament.


XI Jornada Pedagògica

Avui 13 de juny de 2019 hem realitzat la XI Trobada pedagògica. La sessió s’ha iniciat amb una dinàmica de so i percusió en la que tots els assistents han participat activament. En acabar, una representació d’alumnes del consell d’infants han explicat als pares i mestres la seva visió de l’escola que volen. Finalment s’ha fet una presentació sobre les actuacions que ja es comencen a dur a terme arran de la visió d’escola de pares i mestres (realitzada el curs passat) i de la dels alumnes d’aquest curs. El camí en la construcció de l’escola que volem pels nostres alumnes/fills està iniciat…

Jornades de reflexió i debat

Al llarg de les dos últimes setmanes de febrer, estem dedicant sessions diàries per reflexionar i debatre diferents aspectes sorgits de la visió d’escola aportada per famílies, alumnes i mestres: l’entorn als projectes d’aula, els descansos dels alumnes a la jornada lectiva i el treball sistemàtic.

D’aquest debat sorgiran una sèrie d’acords que s’aniran implementant els propers cursos.


Escola Nova 21: jornada de treball i projecció de pel·lícula

El passat dimecres dia 3 d’octubre vàrem acollir la primera trobada 18-19 de la xarxa Badabadocs d’Escola Nova 21. Va ser una trobada molt energètica i engrescadora, en la que vam rebre comentaris molt positius dels mestres que van visitar espais de la nostra escola, que mostraven el nostre marc metodològic i deixaven veure la feina feta per concretar la visió d’escola.

Dins del marc d’EN21, aquest dimarts 9 d’octubre, s’ha fet extensiu a totes les escoles i instituts de Castellar la projecció  de la pel·lícula “The Most Likely to succeed” a l’Auditori del Mirador. Aquest documental, proporcionat per la xarxa escola nova 21, ens convida a continuar somiant i creant la nostra visió d’escola, posant la mirada en la transformació educativa a secundària, provocada pels canvis socials i econòmics.

 


X Jornada Pedagògica: … i ara cap a on?

El dijous 7 de juny es va fer una nova jornada pedagògica, la desena. Aquesta vegada el tema era …I ara cap a on?. Aquesta vegada, ha estat una comissió de pares qui ha portat el pes de la jornada.

Després de 10 anys d’escola, i amb un projecte de centre consolidat, s’ha generat un espai de reflexió entre pares i mestres sobre l’escola que volem pels nostres alumnes / fills en els propers anys. Els punts de coincidència han estat molts, tant en com volem que siguin els alumnes/fills d’aquí 20 anys, com en les competències claus i valors que ha de desenvolupar l’escola. Una reflexió final amb les idees claus sorgides ens “dibuixa” el model d’escola que volem pels proper cursos. Tots marxem amb una bona sensació…

Congrés EducAcció

El passat dissabte dia 21 d’abril es va celebrar a la localitat de Vilafranca (Castelló) el III Congrés EducAcció. En un recinte ple amb mé de 250 inscrits i la presència del conseller de cultura de la Comunitat Valenciana,  professionals de l’educació van explicar diferents experiències educatives portades a terme en els respectius centres. La nostra escola hi va participar amb una representació de mestres, que sota el títol Nous models organitzatius,  van explicar  com entenem què és aprendre i l’escola que entre tots fem.

 

Trobada Pedagògica: Treball per projectes. Xarxa EN21

El dijous passat, a l’Escola El Sol i la Lluna, va tenir lloc la Trobada Pedagògica d’Escola Nova  21: “Treball per Projectes”.

Escola Nova 21 és un moviment pedagògic que proposa una transformació del sistema educatiu amb un propòsit  dirigit a desenvolupar competències per  a la vida, promovent la millora contínua dels centres cap al marc d’escola avançada a partir de l’aprenentatge col·laboratiu i metodologies que possibilitin el canvi. El projecte compta amb el suport de la Fundació Jaume Bofill i la Diputació de Barcelona.

La nostra escola, des del tercer trimestre del curs passat, va passar a formar part de la xarxa local del Vallès Occidental Nord, anomenada “Badabadocs” , vam escollir aquest nom perquè el badabadoc  és un element identificatiu de la nostra comarca.  Val a dir que des del primer moment hem comptat amb el suport dels  Ajuntaments de les respectives localitats, Castellar del Vallès, Sentmenat, Sant Llorenç i Sabadell.

 Les escoles i institut que formem part d’aquesta xarxa ens reunim cinc o sis vegades durant el curs, per  reflexionar sobre el propòsit de l’educació i els canvis que cal anar promovent a les comunitats educatives. Cada escola es troba en diferents moments d’aquest procés i aquestes sessions suposen una oportunitat per compartir i aprendre de centres amb diferents projectes educatius, diferents formes de titularitat i nivells educatius.

La jornada pedagògica d’aquest dijous és la resposta a les inquietuds que van mostrar els centres de la xarxa referent al Treball per Projectes.  Ens vam trobar al voltant de 50 mestres i professors,  per conversar i  aprofundir en aquesta metodologia, partint de les experiències de tres centres, Escola Josep Gras, Escola Ribatallada i Escola El Sol i la Lluna. Els altres centres que van participar a la trobada: Escola Nostra Llar, Escola Pia, Escola Sant Nicolau, Escola Taller Xalest, l’Institut Arraona i Escola Can Sorts.

L’estona de debat final va ser molt activa i enriquidora i tot i que queda molt camí per endavant va suposar una altra oportunitat per avançar en la nostra fita.

Novena Jornada Pedagògica

Aquest dimecres dia 5 d’abril ha tingut lloc la novena Jornada Pedagògica. En aquesta ocasió us hem volgut fer partícips de les intencions de l’Eix Transversal d’Enguany: Respira i Somriu. Tot va començar amb la setmana dedicada a la meditació, acompanyats de la Cristina Valles. Va ser una gran experiència compartir amb els vostres fills i filles aquells moments de parlar de les nostres emocions alhora que apreníem a relaxar-nos, tot pensant en coses positives.

cartell 9ª jornada

 

En aquesta trobada ens ha acompanyat la  Pilar Gasull  Magrí, experta en el tema.  Psicòloga Sanitària, Diplomada en Professorat d’Educació General Bàsica, formada en Teràpia de Vides Passades, instructora de Kinesiologia, elaboradora del taller: Tècniques de Control d’Estrès, elaboradora i formadora del taller de creixement personal: Viatge Interior.

Durant la sessió la Pilar ens ha explicat la diferència entre meditació i relaxació, a la vegada que ens ha fet saber tècniques de relaxació pels alumnes i els beneficis que comporta a nivell personal i pels aprenentatges. També hem fet alguns exercicis de relaxació.

Finalment hem visionat uns videos representatius sobre el treball realitzat als diferents cicles sobre el tema d’enguany de l’Eix Transversal: Respira i Somriu.

Projectes, una moda?

Aquest dissabte 25 de març va tenir lloc a la UAB la Jornada PROJECTES, UNA MODA?, organitzada pel Grup de treball de l’ICE. Hi vam assistir en representació de l’escola: la Mercè P, la Glòria M, l’Elena, la Dolors i la Isabel. La Mercè i la Glòria van portar a terme un taller, Geometria en l’espai…Què hi ha darrera dels plànols?. L’Elena i la Dolors portaven a terme un treball de dinamització i recull en una taula de debat.