L’INICI DE CURS

Som a inicis de novembre i tots plegats ja portem uns dies de rodatge a l’institut. Hem pogut situar-nos, trobar-nos de nou amb companys/es, professors/es, tothom qui forma part del nostre dia a dia al centre. Hem conegut cares noves, projectes que mai ens haguéssim imaginat i maneres de ser, pensar, fer i reflexionar que ens són del tot usuals o… desconegudes. Tot, de mica en mica, es va encarrilant i va trobant el seu lloc. És moment, doncs, ara, d’escriure-us als que ens llegiu a través dels blogs. 

 

Aquest és un curs, per a l’IE Marta Mata, un xic especial. És el primer en què tota l’etapa d’ESO queda completada i cada vegada som uns quants més. Augmenta l’equip de docents, els i les alumnes, la diversitat de tot allò que realitzem… Tot esdevé una mica més complex, però també més ric. I continua l’empenta de sempre. Seguim pensant en el nostre centre com un lloc acollidor, on els i les alumnes s’hi sentin a gust, que és el primer que cal per aprendre. Continuem pensant i reflexionant moltíssim en allò que fem a les aules, i en com ho fem. Mantenim aquest esperit de capgirar allò que veiem que no funciona i de buscar fórmules per ajudar els nostres alumnes a desenvolupar les habilitats que els demana el segle XXI. Seguim relacionant-nos uns i altres dins l’aula, el centre i en l’entorn tant proper com llunyà. 

 

Amb la il·lusió i l’esperit del primer dia i, també, amb l’experiència i la mirada cap al futur, volem desitjar-vos a tots i a totes, un molt bon curs!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

TREBALL DE SÍNTESI : CAMÍ DE RONDA

La setmana passada, els alumnes de tercer d’ESO de l’IEEM, juntament amb alguns docents de secundària, van fer un tros del camí de ronda de la Costa Brava. Durant dos dies van caminar un total de 30 quilòmetres. També van fer diverses activitats relacionades amb el mar i la piscina quan van arribar a Palamós.

S’ha de remarcar que aquest crèdit de síntesi va ser creat perquè els alumnes treballessin de forma autònoma i autosuficient.

Tant professors com alumnes estan molt contents i satisfets de l’estada a Palamós. Esperem tornar a tenir una estada igual de bona com aquesta.

Maria Valién, Oscar Burgos i Júlia Aranda

 

Aquí us deixem un recull de fotografies d’aquestes dies.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

PROJECTE “DONA SANG”

Ja fa uns quants dies que els i les alumnes de 3r hem dut a terme un projecte ben complet sobre la sang. L’objectiu era conèixer quins aparells i sistemes té el cos humà i, també, tot de qüestions relacionades amb la sang, com ara quins grups sanguinis existeixen, quina és la compatibilitat entre ells, etc. Aquests aprenentatges els hem combinat amb la participació en la campanya de donació de sang a Torelló.

Primer, pel que fa als aparells i sistemes del cos humà, hem treballat cooperativament. Hem creat diversos grups i cadascun s’ha especialitzat en un d’aquests nou sistemes: el circulatori, el digestiu, l’urinari, l’endocrí, el respiratori, el nerviós, els sentits, el locomotor i el reproductor. Fet això, hem presentat als nostres companys/es el que hem après i els hem dissenyat una pràctica de laboratori. Hem acabat disseccionant cors i pulmons de porc, cervells de xai… uf!

En relació amb la sang, hem estat descobrint els tipus de sang i hem creat uns murals amb les fotos dels alumnes i de professors, segons pertanyin a un grup o altre. Així, hem pogut veure qui és compatible amb qui (qui pot donar i qui rebre…).

Per últim, hem estat col·laborant en la donació de sang que s’ha dut a terme els passats 16 i 19 de març a Torelló. Per animar la gent, hem dissenyat tríptics, cartells informatius i flyers per a les famílies de l’institut-escola. També hem creat comptes a Instagram i Twitter (@sos_torello) i hem engegat un challenge a la xarxa. També hem muntat una parada divulgativa a la porta de l’escola i al poble i ens han entrevistat a ràdio Ona. Dins l’escola, hem anat a 1r, 2n i 3r de Primària a explicar un conte relacionat amb el projecte. I, finalment, ens hem organitzat perquè els donants de sang rebessin diferents obsequis (xapes, braçalets i una panera!).

Ja ho veieu, que complet que ha estat el projecte! Us deixem aquí la galeria d’imatges d’alguns dels moments.

Fins aviat,

L’equip de 3r.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SORTIDA AL TEATRE: LA TENDRESA

Qui passés dijous passat per davant l’institut, allà a tres quarts de sis, hi deuria veure moviment. Un grup d’alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO, juntament amb alguns pares i mares i professores, estaven a punt per gaudir d’una meravellosa sortida al teatre.

 

La sortida tenia per objectiu acostar el teatre als joves de l’IEMM, engrescar-los a anar-hi més del que solen i, sobretot, que fos una sortida familiar i extraescolar per compartir moments junts més enllà de les hores lectives.

 

Vam arribar a Barcelona i vam fer un berenar-sopar per no entrar a teatre amb les panxes buides. Ja des del principi les cares eren d’emoció, i encara més quan ja érem a les butaques! L’obra, que tractava sobre la relació entre homes i dones, va ser divertidíssima. Alguns vam sortir amb les mandíbules adolorides de tant riure! Acabada l’obra, i amb molta satisfacció, els alumnes van demanar de quedar-se a esperar els actors i actrius… i així ho vam fer! Si cliqueu aquí, en podreu veure les fotos i els vídeos!

 

Va ser una sortida per repetir. Alguns alumnes ens demanaven fer-ho cada mes… Tot i que tan sovint no serà possible, ens apuntem que els va ben encantar i que intentarem tornar a organitzar una sortida d’aquest tipus tan aviat com sigui possible.

 

Gràcies a tots els que vau venir!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

GUANYEM EL PREMI “LLEGIM CIÈNCIA”!

Hola de nou,

Avui portem notícies fresques i de moolt bones! Aquest dilluns 25 de febrer vam sortir de l’institut per assistir al lliurament del setè Premi Llegim Ciència (PLC-UVic-UCC).

Aquest premi, que forma part d’un conjunt d’activitats anomenat “Tertúlies de Literatura Científica” organitzat per l’UVic-UCC, fomenta la lectura d’una novel·la de ciència i la posterior escriptura d’un relat literari. A 3r d’ESO hem estat llegint, durant el primer trimestre, el llibre Ramón y Cajal, Ara i aquí (Angle Editorial, 2016) de Salvador Macip i, a continuació, hem realitzat l’exercici literari de respondre a la següent tasca: “posar-se a la pell de Ramón y Cajal i descriure què deuria pensar i sentir quan va veure per primer cop al microscopi una xarxa de neurones”. Si en voleu saber més, cliqueu aquí.

Tornant al dilluns, el dia del veredicte final, vam arribar a l’Aula Magna de la UVic-UCC per assistir a un parell de conferències dels autors dels llibres que proposava el concurs. A continuació es va fer el lliurament de premis i… Quina sorpresa quan vam saber que havíem obtingut el primer lloc! La Jana Cocera va ser guardonada amb una tauleta i un diploma! Ella mateixa va llegir el seu escrit a l’acte, davant més de 500 estudiants de tot Catalunya… Enhorabona!

A part del premi, cal no oblidar que tot el grup-classe va participar en l’escriptura individual del relat i que finalment es va decidir presentar a concurs els de l’Adrià Grífol, la Jana Gallifa i la Jana Cocera. Alhora, cal agrair la gran feinada de les professores Laia Vilaró i Irene Cirera, que han assistit a reunions, treballat de valent fora d’hores i, fins i tot, revisat i valorat els escrits en hores de pati!

Ja ho veieu, portàvem més que bones notícies! En definitiva, l’experiència ha permès els i les nostres alumnes entrar en contacte amb el món universitari, fer una activitat que va més enllà de l’aula i, finalment, donar sentit a una lectura especial: la d’una novel·la científica.

Salutacions,

L’equip de 3r.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LES NOSTRES SORTIDES!

Benvolguts, benvolgudes:

Quan es tracta de recordar i valorar un curs escolar, les sortides sempre s’emporten molt protagonisme. I és que són moments agradables que ens fan sortir un xic de la rutina i que ens aporten experiències molt interessants, més enllà de l’activitat per si mateixa: les converses durant el trajecte, els indrets que visitem, alguna anècdota de torn… És per això que encetem el bloc de 3r d’ESO amb un escrit sobre diverses sortides que hem dut a terme fins ara.

Vam començar el curs amb una sortida de tutoria en què vam participar en una gimcana d’orientació fins arribar a Lourdes. Els alumnes van poder escollir el seu grup i anaven avançant en la ruta gràcies a diferents fragments de mapa que acumulaven a cada lloc base. Calia ser ràpid perquè el qui trigava menys temps… guanyava! Amb aquesta activitat vam poder-nos conèixer entre alumnes i professors o tutors nous i, a més, enfortir la cohesió de grup. Aquí teniu un recull de fotos d’aquell dia.

Un altre dels moments memorables d’aquest principi de curs va ser la visita guiada que vam fer al Parlament de Catalunya. La sortida quedava estretament relacionada amb el projecte “Crea el teu país”, on els i les alumnes havien de desenvolupar un país el més real possible: calia tenir-ne en compte des de la ubicació, el relleu i els recursos naturals,  fins a la part política i econòmica, l’himne que tindria, etc. Cal destacar que fins i tot va haver-hi tres grups de treball que es van posar d’acord per redactar un acord a nivell comercial i de protecció mútua! Tornant a la sortida, la visita al Parlament ens va permetre conèixer una institució política del nostre país i reflexionar sobre les seves funcions, les decisions que s’hi prenen… Tot plegat, molt interessant! Si voleu accedir a la galeria d’imatges, cliqueu aquí.

L’última sortida que vam realitzar va ser l’assistència a la final local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats i celebrada a la UVic-UCC. En aquesta competició els alumnes debaten, en equips, sobre temes polèmics i d’actualitat (per exemple, la necessitat o no de tenir fronteres!). Es tracta d’afavorir l’ús de la paraula per posicionar-se a favor o en contra d’una qüestió i de fer-ho a partir d’arguments de pes, fluidament i formalment. Com que els alumnes de 3r hem estat debatent en la nostra pròpia Lliga de Debats inspirada en la universitària, vam poder veure com funcionava aquest tipus d’esdeveniment en un ambient ben seriós i professional. Si cliqueu aquí en podreu visualitzar alguns dels moments.

Això és tot, de moment!

Us anirem informant dels propers reptes i aventures…

L’equip docent de 3r.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El primer número de TIMME, la revista dels alumnes!

Tanquem el curs 2018/19 amb el primer número de la revista TIMME! Des de les àrees de català i anglès vam pensar que una manera motivant per treballar l’expressió escrita era convertir els nostres alumnes en redactors d’una revista bilingüe. Ells han triat el nom de la revista i n’han escrit els articles. Esperem que la gaudiu i que sigui la primera de moltes!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

CdA Valls d’Àneu – Segon dia!

Hola pares i mares. Avui hem començat el dia amb un objectiu: visitar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici per gaudir de les vistes i aplicar els coneixements sobre el rastreig de fauna i flora. Al final de l’excursió hem tingut premis: hem pogut tocar la neu, hem vist una daina i hem interactuat amb un ànec molt sociable.
Ens acomiadem, papes i mames. Un petó ben fort que ens n’anem a la disco!
Els alumnes de 2n d’ESO.


Publicat dins de General | Deixa un comentari

Primer dia a les Valls d’Àneu

Comencem l’estada i ni l’estoneta de pluja ens aigualirà la jornada.
Després de dinar fem un taller d’interpretació de rastres d’animals per preparar-nos per l’excursió de demà al Parc Nacional d’Aigües Tortes. Tot seguit, un grup hem fet una visita a l’Ecomuseu (Casa Gasia) per conèixer com vivia la gent de la vall al segle XVIII i l’altre hem particpat en una gimcana per descobrir Esterri d’Àneu.
Ara estem gaudint d’una estona de lleure.


Publicat dins de General | Deixa un comentari

Fira medieval

El penúltim projecte del curs estava relacionat amb l’època medieval. Hem investigat com s’organitzava aquesta societat i ens hem fixat en personatges destacats de la societat torellonenca d’aquella època (el rei Sanç de Mallorca, l’Albina de Puigbacó, l’Ecbert, etc.). Tota aquest projecte ha acabat amb una fira medieval al centre.

Aquí us deixem un recull de fotografies i vídeos fet per un dels nostres alumnes.

Publicat dins de General | Deixa un comentari