Fem experiments seguint un procés científic:
-
Preparem materials
-
Fem hipòtesis
-
Seguim el procés i anotem resultats
-
Comprovem
-
Arribem a conclusions
Tots han volgut experimentar i ens mostren el desenvolupament de la sessió:
Tots han volgut experimentar i ens mostren el desenvolupament de la sessió:
Nois i noies e 6è! Molt bons científics!
Però ens podríeu explicar quines són les substàncies d’aquesta escala de densitats per ordre de major a menor densitat? Si ho remenéssiu tot molt bé, què passaria? Per què?
Núria a la classe ja ho em provat de barrejar-ho i l’ aigua la mel i el caramel desfet s’han barrejat però l’ oli ha pujat perquè te menys densitat.
A mi l’experiment que m’ha agradat més ha set el de la Columna de Densitats. Aquí en teniu les meves annotacions :
Expermiment: Columna de densitats
Material:
-Caramel líquid
-Mel
-Aigua
-Oli de girasol
-Oli d’oliva
-Alchol
-Tall de pera
-Avellana
-Recipient transparent
Hipòtesi:
Jo crec que tot es barrejarà.
Dessenvolupament de l’experiment:
1.Abocar els materials per ordre de llistat al recipient.
2.Posal’s amb compte.
3. Observa què passa.
Conclussió:
Queda el líquid “ordenat”, perquè em posat els materials per ordre de densitats, si no ho fessim per aquest ordre no es barrejarien.
Imatge
Bones anotacions, endavant!
Hola,
A mi els experiments que em varen agradar més van ser els de l’ou, el del globus i el bicarbonat i el de la densitat dels productes, però si n’hagués de triar un, escolliria el de la densitat perquè em va agradar molt veure com uns productes es barregaven i uns productes no.
Molt bé Júlia! Continua experimentant.
Molt bé Júlia, i saps per què es produeix aquesta reacció química?
Molt bé ens ho vam passar!!!
L’ experiment què em va agradar més va ser el de Mesurem Masses i Volums i Calculem Densitats.
Ara us explicaré com va anar:
Masses i Volums i Calculem Densitats:
Primer vam agafar aigua i la vam llençar a la proveta. Vàrem posar 350 cm3 d’aigua.
Seguidament vam llençar-hi una pedra i com té més densitat va baixar cap al fons i va pujar.
Va pujar a 360 cm3.
La pedra té una densitat de 5.
Saps explicar com has arribat a aquesta conclusió?
Pili, entre tots vàrem calcular i vam arribar a una conclusió.
Experiment
Barregem vinagre i Bicarbonat
Material: Mig got de vinagre una cullera de bicarbonat.
L’ Hipòtesi Jo crec que el globus explutera.
El Desenvolupament de l’experiment Fiqueu el vinagre al got. Aboca una cullerada de bicarbonat,
aboca el globus amb el bicarbonat a dintre de l’empolla.
La conclusió es que quan entre en contacte el bicarbonat amb el vinagre el liquid forma
un gas i el globus s’infla.
A mi aquest experiment m’agradat perquè no mesparava que el globus s’inflaria i
també set molt divertit.
Paula, és bo fer hipòtesis i també pensar per què no es compleixen.
EXPERIMENTACIÓ DENSITATS:
1. Experiència:
Fer aquest experiment ha estat una bona experiència perquè ara ser que els materials més densos es queden per sota de els menys densos. I encara que ho remenis i ho remoguis tot, si esperes una bona estona acabarà tornant tot al seu lloc, tal com estaven al principi.
2. Material:
Per fer aquest experiment es necessiten: Caramel líquid, mel, alcohol, aigua, oli de gira-sol i oli de oliva.
3. Hipòtesi:
Jo crec que els productes es quedaran amb aquest ordre (de sota a sobre): caramel líquid, mel, oli d’oliva, oli de gira-sol, aigua i alcohol.
4.Descripció de l’experiència:
Quan he acabat de posar tots els ingredients, he vist com s’anaven separant els productes en aquest ordre: a sota de tot el caramel líquid i la mel, al mig l’aigua i l’alcohol, i a sobre de tot els olis. La veritat és que jo em pensava que l’aigua i l’alcohol quedarien a dalt perquè sembla que hagin de pesar menys que els altres materials.
6. Conclusió:
Jo crec que han quedat a baix la mel i el caramel perquè són els més densos, llavors, com que hem tirat l’aigua i l’alcohol s’han quedat al mig i els olis a dalt perquè com que és l’últim que hem tirat i no es pot barrejar amb l’aigua ni intercanviar-se s’ha quedat a dalt.
Laura, bona prova la de barrejar tots els ingredients i observar què passa.
A mi em va agradar molt l`experiment del globus perque era com magia i s’anava inflant tot sol!!!!!
Varem útilitzar bicarbonat, vinagre, una amolla d’aigua i globus.
Primer vam posar el vinagre en un got i el vam tirr a l’ampolla desprès vam agafar un globus i varem posar una cullerada de bicarbonat, llavors vam posar el globus dins l’ampolla i es va anar inflan.
Saps per què va passar?
A mi em va agradar molt aquest taller d’ “Experimentem” sobre tot el de l’ou, perquè al cap de 48h d’haver fet l’experiment va quedar com gelatinós.
Ens podries explicar tu i el Roger per què passa aquesta reacció química?
Això passa perquè l’ou té molt de calci i el vinagre té un àcid que juntament amb l’aigua fa una reacció amb l’ou fent que es faci diòxid de carboni. Això fa que l’ou es tranformi en gelatina.
Molt bé Carla!
L’experiment és columna de densitats.
Conclusió: si poses els líquids en aquest ordre la densitat fa que uns es quedin a dalt (els que tenen menys densitat) i uns a baix (els que tenen més densitat).
1.-La closca d’ou està formada per: 94% de Carbonat de Calci, Carbonat de Magnesi, Fosflat de Calci i altres materials organics incloent proteïnes.
2.-El vinagre està format per: Aigua i acid acètic 3 % o 5 %
Molt bé Biel, pots afegir les fonts d’informació.
A mi també em va agradar fer els experiments. Però el que més em va agradar va ser el del bicarbonat i el vinagre. El de l’ou no em va agradar tant, però em va agradar més quan ja havien passat dos dies.
Aleix Sellabona
Me n’alegro Aleix que t’hagi agradat l’experiència. Continua experimentant!
A mi l’experiment que em va agradar més va ser el de posar un ou banyat en vinagre i esperar 24 hores fins que es tornés flonjo.
Ens podries explicar per què passa això?
Hola científics i cientifiques.
Jo vull parlar d’un dels experiments de l’altra dia que m’ho vaig passar molt bé fent-lo amb el meu grup. No recordo com es diu, però com que tots el varem fer ja sabreu a quin em refereixo. En el meu grup ens vam posar d’acord de seguida de qui feia cada cosa, però en el moment de posar el bicarbonat a dintre el globus amb l’embut (que era molt petit), ens va costar molt. Van passar un minut,dos, tres, quatre, cinc,… bé, bastants minuts i no ens baixava. Picant empenyent amb un boli, llapis, de tot. Finalment quan ens vam cansar, vaig tenir una idea. Desmuntar el meu boli i fer servir la mina d’escriure perquè baixés el bicarbonat. Quan vam acabar de fer baixar el bicarbonat, vàrem posar el globus a la boca de l’ampolla sense que hi caigués bicarbonat i el vàrem girar ràpidament i es va inflar, inflar i inflar i el cap d’una estona vam treure el globus.
Aquell dia m’ho vaig passar molt bé fent tots els experiments. Jo crec que hauríem de fer més coses de aquest tipus!!!
Fins un altre dia, adéu!!!
Molt bé Mireia! Continua provant experiments.
L’experiment que em va agradar més va ser en el que s’avia de barrejar vinagre i bicarbonat:
Els materials eren:
– 1/2 pot de vinagre
– bicarbonat
– 1 ampolla d’aigua buida
– 1 globus
La conclusió:
. Al final el líquid s’anava ajuntant cada cop més, cada cop pujava més fins que el globus es va inflar a petar fins que el vam treure…
Això es va produir perquè la barreja d’aquests productes produeix un gas, i aquest gas es va escampant per tota l’ampolla fins que ja no li queda més espai i per això s’infla el globus.
Felicitats Irma! Molt bé que t’enrecordis dels ingredients. Pots provar de fer l’experiment a casa.
Hola sóc l’ Ian. A mi em va agradar molt l’experiment de l’ou i aquest del globus va ser molt divertit i a la vegada molt interessant :
OU:
materials:
-vinagre
-un got
-un ou
GLOBUS:
materials:
– un globus
– bicarbonat
– una ampolla d’ aigua
i ja està són molt fàcils de fer!
Me n’alegro Ian que t’agradéssin. Espero que et serveixin per provar-los a casa!
Jo us explicaré l’ experiment de l’ ou:
necessitem vinagre i un ou de gallina
1. Fiquem l’ ou al vas
2. Després hi fiquem el vinagre fins que tapi l’ ou i el deixem reposar un o dos dies i després l’ ou quedarà tou perquè el vinagre és acid i farà que la closca caigui i es quedara tou.
D’acord Nil, continuem experimentant!
L’experiment que més m’ha agradat ha set “el globus que s’infla” perquè hi tiravem vinagre amb bicarbonat i això feia pressió cap amunt i com que hi havia el globus s’inflava. També em va costar molt d’esbrinar el de les cocacoles perquè una no flotava i les altres dues si. També vaig trobar molt interessant el que posavem un ou dins d’un got i després hi tiravem caramel, mel, pipes i vinagre.
Jo ja tinc ganes de presentar el meu experiment a classe perquè és molt curiós i impressionarà molt.
Molt bé Jordi! Continua així, i endavant amb el teu experiment.
Hola, sóc en Biel S. el meu experiment és el següent:
Posar 500 ml. en un recipient, seguidament afegir-hi entre 8 i 10 cullerades soperes, escalfar la barreja i remenar fins que és posi a bullir, després deixar reposar durant 24 hores, finalment s’hauran format els cristalls.
Al cap de 2 h. i 30m.
La sal ha format una especie de capa de gel, fa la forma del cul del recipient i la capa és debíl.
Al cap de 17h i 30m.
S’han format els cristalls de sal.
Consells:
Si no vols esperar 24h posa-ho al costat d’alguna estufa o en un lloc que l’aigua s’evapori. Mentres bulls i barrejes si pot ser deixa que la sal no es veigi.
P.D.: M’ha agradat molt fer els experiments
Molt bé Biel! Haurem de provar l’experiment.
Barreja vinagre i bicarbonat
Material: vinagre, bicarbonat , got, ampolla globus,
Hipòtesi:quan el bicarbonat. Toqui el vinagre explotarà
Desembolupament: omplim mig got de vinagre el tirem a la ampolla, agafem el globus i li posem a dintre 3o4 cullerades de bicarbonat, posem la part superior del globus i deixem caure el bicarbonat.
Conclusió: La reacció es àcida i fa que el globus s’ infli.