És una planta originària de les zones tropicals d’Amèrica del sud i central. Se sap que ja era cultivada fa 10.000 anys per les civilitzacions precolombines. A partir de principis del segle XVI es va porta a Europa i arreu del món.
És una verdura rica en proteïnes, fibra, vitamina A, C, E i minerals com el calci, el magnesi, el potassi i el ferro.
El nom científic és Phaseolus vulgaris. El fruit és una tavella que es pot collir tendra pel consum en fresc. Si es deixa madurar es pot collir la mongeta seca. La mongeta verda cal collir-la abans que la llavor sigui massa gran i el llegum massa fibrós.
Hi ha dos grans grups de varietats, les varietats enfiladisses, que poden arribar a créixer fins a 4 metres i les varietats nanes que també es coneixen com de mata baixa .
Es una planta de clima càlid. Vol temperatures suaus i duració del dia llarg, per tant, és de cultiu estiuenc. Es sembra directament de llavor a la primavera o principis d’estiu. La collita comença a partir del 60 dies de la sembra.