Xarxes socials i educació

Aquest estiu es va plantejar a Alemanya si les xarxes socials havien de formar part del currículum escolar. I em fa fer reflexionar pensant en l’alumnat dels nostres centres. Cal ensenyar el funcionament de les xarxes a l’escola? No té una resposta fàcil però el que si que podem afirmar és, que si les xarxes les fa servir l’alumnat en la seva relació, l’escola no en pot quedar al marge ( i la família tampoc). Us plantejo interrogants i materials per la discussió.
Quan parlem de xarxes socials ens estem referint d’entrada a Twitter, Tuenti, Facebook però també d’altres que ens poden ser d’utilitat a l’aula com els blocs, Google docs, wiquis, Dropbox, Moodle, etc. (Podeu mirarRecursos; Manual de Facebook, Manual de Twitter, Guías de ayuda para la configuración de la privacidad y seguridad en redes socials
Tanmateix podem incloure altres xarxes socials que es fan servir com a entorns d’aprenentatge, com seria el cas de SocialGO, EDMODO o Ning. Son xarxes que permeten la creació de grups privats (per una classe, un curs..). Aquestes xarxes es poden fer servir per crear comunitats d’aprenentatge entre docents com Internet en el aula. i Red magistral Aula Red Podeu mirar els treballs de Juan José de Haro. Més informació a: Que son xarxes socials, Xarxes socials educatives, Xarxes socials amb socialGo
L’ús de es xarxes com entorn educatiu i d’aprenentatge ens pot ser útil per crear comunitats, per afavorir la motivació i per fomentar la participació en l’aprenentatge
Es tracta d’aprofitar els recursos que fa servir l’alumnat (classe fora de l’aula) la qual cosa comporta un ensenyament continu i en conseqüència un treball del professor més enllà de l’horari lectiu.
Si ens preguntem quines aplicacions en línia poden fer servir, o quins projectes o activitats poden desenvolupar en entorns de xarxa social, poden trobar propostes com l’experiència de Gregorio Toribio feta amb Twitter a primària en la que la classe opina, aporta coneixements, investiga) i la seva xarxa social i d’altres experiències a batxillerat creant grups privats al Facebook: per exemple per realitzar treballs en equip o per discutir temes amb tota la classes i el professor. Recursos: EduTwitter, 10 formes de fer servir el Twitter a l’aula, Crear una xarxa privada amb els alumnes
Finalment ens hauríem de plantejar la conveniència d’incloure l’ús de les xarxes socials dins de la programació de la formació del professorat, ja que aquest ha de ser-ne coneixedor i ha de tenir-ne una visió crítica així com també els pares i les mares
Pensem que allò que fan servir l’alumnat constantment no pot quedar al marge de l’educació i per tant el professorat i les famílies han de ser-ne coneixedors.

————————————————

Recursos per fer servir amb l’alumnat o els fills:

 • Si no lo haces en tu vida normal, ¿por qué lo haces por Internet?
 • Mi vida a lo Facebook
 • No lo digas por Internet
 • Think befeore you post, fotos
 • ¿Tienes privacidad de verdad en las redes sociales?
 • Antes de colgar tu imagen en la web… piénsalo
 • Altres:

 • Tutorial: Como proteger nuestra cuenta de Facebook. Listas, Seguridad,
 • Bloquear Personas, y mas
 • Redes sociales y privacidad
 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *