La Setmana de la Ciència és l’esdeveniment anual de divulgació de la ciència més important en l’àmbit europeu. Del 10 al 19 de novembre, un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu organitzen activitats amb l’objectiu de fomentar l’interès de la societat per la ciència i el coneixement, i d’ensenyar els darrers avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera.
El fil conductor de l’edició d’enguany és el turisme sostenible, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, promogut per Nacions Unides, que aspira a sensibilitzar els responsables de prendre decisions i el públic en general de la contribució del turisme sostenible al desenvolupament.
L’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament posa èmfasi en el paper del turisme en cinc àmbits clau:
1) creixement econòmic inclusiu i sostenible
2) inclusió social, ocupació i reducció de la pobresa
3) ús eficient dels recursos, protecció ambiental i canvi climàtic
4) valors culturals, diversitat i patrimoni
5) la comprensió mútua, pau i seguretat.
L’acte inaugural de la 22a Setmana de la Ciència tindrà lloc al L’Institut d’Estudis Catalans (Sala Pere i Joan Coromines, C. Carme,47-Barcelona) el dilluns, 13 de novembre a les 10.00h.
Podeu llegir més sobre la Setmana de la Ciència 2017 al seu lloc web on també hi trobareu:
A més de totes les activitats arreu del territori, s’organitza també en aquest marc el Dia de la Ciència a les Escoles. Durant un mateix dia 100 professionals de la recerca realitzen xerrades simultànies a un centenar de centres escolars per despertar i potenciar l’interès dels més joves vers la ciència i la tecnologia. Iniciativa organitzada en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament i adreçada als alumnes de 3r i 4t d’ESO i Batxillerat de totes les escoles de Catalunya.
A la nostra comarca, s’ha programat per al dia 14 de novembre la conferència titulada Explicacions científiques a través de la cuina i oportunitats de futur científico-culinàries, a càrrec de Pere Castells, investigador en ciència i cuina.
Tindrà lloc el dimarts, 14 de novembre al Teatre l’Amistat de Mollerussa, a les 12.30 h.
Llocs web relacionats:
Materials :
- Presentació en diapositives
Hi participen un total de 300 alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat de l’INS.Terres de Ponent, l’INS.La Serra , el C. La Salle de Mollerussa i el Centre de Formació d’Adults.
La conferència s’inicia amb una sèrie de reflexions sobre la l’evolució de la població i la relació d’aquest fet amb l’alimentació, sobre l’impacte de la tecnologia en la història de la cuina i la recerca en aquest camp.
A continuació, hi ha hagut un taller pràctic sobre emulsions, esferificacions, cocció al microones i aspectes de la xocolata.
Tant el professorat assistent com l’alumnat han valorat satisfactòriament l’activitat per la proximitat amb que el conferenciant ha sabut traslladar els continguts.