The opera singer of Hastings

One day, a train was approaching the small town of Hastings. On the train was a strange man with a big suitcase. He was called Reed Cameron and he looked very common. Though, what made him most unusual was that when he needed to communicate he did it by singing opera. It didn’t matter to Reed whether it was simply answering, like “good morning”, he always cleared his voice and responded.

No one could get a spoken word out of him. And, as anyone knew how he made his living and he always wore his same old second-hand suit, they often treated him with disdain. They made fun of his singing, calling him a nobody or mad.

Reed had lived in Hastings for some years, when, one day, a rumor spread round town like wildfire: Reed had secured a role in a very important opera in the nation’s capital, and there were posters everywhere advertising the event. Everyone in the capital went to see it, and it was a great success. At the end of its run, when Reed was being interviewed by reporters, he answered their questions by speaking rather than singing. And he did it with great courtesy, and with a clear and pleasant voice. From that day, Reed stopped singing at all hours. Now he did it only during his stage appearances and world tours.

Some people suspected why he had changed, but others still had no idea, and continued believing him to be somewhat mad. They wouldn’t have thought so if they had seen what Reed kept in his big suitcase. It was a large stone, with a hand-carved message on it. The message said: “Practice every second, for you never know when your chance will come”. After a while, people realized that he got his job in the opera because the director had heard Reed singing while he was buying a newspaper.

Aida Mirabel Fernández
1r Batxillerat C
Guanyadora en categoria d’anglès postobligtòria

Confessions d’un esclau

Teodor Fabi Maxim era el pater familias que tot ciutadà de Roma podia somniar. Estimat per la seva dona, respectat pels seus veïns, adorat per les seves filles i temut pels seus esclaus, Teodor era un home fred, observador, autoritari i fidel al seu emperador, Cèsar.

Tots sabíem que l’havíem d’obeir manés el que ens manés, que no podíem discutir sinó volíem ser venuts o maltractats i que, senzillament, havíem de fer que estigués content amb el nostre servei, donant-li sempre la raó i besant-li els peus si calia.

La villae de la família Fabi també era la lira que tots els homes podien desitjar, era prou gran com per perdre-s’hi, acollidora i confortable, però amagava secrets i traïcions a cada racó, darrera de cada columna es respirava aquella olor de mentides que resulta tan repugnant, una pudor encara més forta que el peix que ens feien menjar.

Quan vaig arribar a aquella casa no em van meravellar les seves dimensions, ni les decoracions luxoses i cares, no m’importaven les joies que lluïen totes les dones de la família ni els àpats que els servíem en tots els banquets, en definitiva, no m’impressionava res, no envejava res.

He de confessar que quan vaig arribar per servir a aquella família tenia 20 anys i un esperit rebel que em feia repudiar cada una d’aquelles persones que em feien treballar de sol a sol mentre gaudien dels seus banys d’aigua calenta i bevien el millor vi que havia produït la terra, una terra treballada per persones com jo, esclaus que intentaven sobreviure com rates de claveguera envoltats de riquesa i d’ambició.

Paradoxalment, treballar per la família Fabi va ser el millor que em podia passar en tota la meva vida. No ho oblidaré mai.

En aquesta casa el pater familias vivia amb la seva mare Navia, una dons vella i arrugada tant freda i calculadora com el seu fill, la seva esposa Sabina, una mare tendra i una muller
comprensiva, i les seves tres filles, Clàudia, Júlia i Gaia, els tres tresors de Fabi.

Clàudia era la germana més gran i també la més assenyada, casada amb un ciutadà ric a qui no estimava ni entenia. Vivia una vida hipòcrita per tal de satisfer els desitjos del seu pare, a qui admirava i respectava.

Júlia era la germana mitjana, tot i que força més gran que Gaia. Era una noia ambiciosa però infantil, poderosa però ignorant fins al punt de ser influenciable i vulnerable. Júlia era bonica i semblava enamorada del seu propi pare a qui intentava cridar l’atenció amb la seva bellesa i les qualitats pròpies de la joventut per tal de sentir compliments i rebre joies constantment.

I, finalment, Gaia. Gaia era la germana petita i la més bonica de totes amb diferència. Cridava l’atenció pel seu rostre quasi angelical complementat per una melena daurada i ondulada que li lliscava suaument per aquella esquena de pell tan blanca. Però Gaia no era només una figura bonica, Gaia era diferent de les seves germanes. Gaia era una noia somniadora i lluitadora, amb un esperit lliure que es complementava amb el meu i que s’allunyava totalment de les convencions d’aquella societat frívola i hipòcrita que vivia pels diners i que menyspreava la felicitat i els sentiments. Gaia volia créixer experimentant, volia conèixer, volia estimar, volia somniar, volia volar, volia descobrir i viatjar, volia gaudir i patir, volia cantar i ballar sense pensar en el que podrien dir. Gaia volia viure i no la van deixar.

Gaia va ser l’única que em va mirar com una persona i no com un animal, va ser l’única que es preocupava per portar-nos menjar d’amagat, l’única que em regalava somriures de complicitat, l’única que va confiar en mi, l’única que va perdre la por i va decidir acostar-se’m per saber com em deia i d’on venia.

Al principi, les trobades amb Gaia eren casualitat. Sovint ella sortia al jardí exterior a tocar la lira, inundant tota la villae d’una melodia tan bonica com ella i tan pura que feia que els seus oients no fossin dignes de gaudir-la. Jo, l’escoltava des de la distància, ignorant les meves responsabilitats i desobeint una de les normes principals dels esclaus: no dirigir-se ni tan sols mirar a cap filla de Fabi si no era sota el seu consentiment.

Va ser en aquestes audicions espontànies i esporàdiques quan vaig despertar cert interès en Gaia al veure que valorava i sentia la seva música igual que ella quan la tocava, que podíem mantenir converses sobre qualsevol cosa sense que jo la jutgés, que sabia escoltar-la i entusiasmar-me quan m’explicava els seus somnis i la seva il·lusió per la vida. A partir de llavors, Gaia buscava qualsevol estona, qualsevol moment, per escapar-se dels ulls atents de la seva àvia i de la tafaneria de la seva germana gran per ensenyar-me algun poema que havia llegit, per explicar-me alguna aventura que se li havia acudit o senzillament per parlar d’estupideses sense sentit amagats en algun racó de la cuina.

Gaia i jo ens vam complementar des del primer dia fins l’últim, vam contagiar-nos il·lusió i passió en cada una de les nostres trobades clandestines on em va ensenyar a valorar la poesia i on em va apropar encara més a la música. Parlàvem dels sentiments i d’idees estrambòtiques que, a vegades, ens feien riure de tal manera que ens quedàvem sense respiració.

Gaia es va convertir en les meves ganes de viure i de seguir endavant, tot el que vaig arribar a sentir per ella no es pot traduir en paraules ni en poemes com els que ella em va ensenyar. Gaia feia suportable la pudor d’aquella cuina, la misèria d’aquell cau on ens feien dormir, les exigències de Navia i les tortures de Fabi.

Gaia i jo ens vam enamorar igual o més que aquells poetes que escrivien paraules precioses, ens vam enamorar com crèiem que ningú s’havia enamorat ni s’enamoraria mai, ens vam enamorar com dos ocells dins de dues gàbies separades que somnien volar junts pel cel infinit.

Els mesos van passar amb tanta rapidesa fins que les absències de Gaia van convertir-se en una pertorbació tan gran per a Fabi que va decidir tancar-la al seu dormitori durant tot el dia per reprimir el seu esperit lliure que es burlava de l’autoritat del seu propi pare. Aquest càstig va suposar la pitjor tortura que havia rebut mai: no poder veure-la, no poder sentir la seva veu, no poder estimar-la, no poder abraçar-la, no poder sentir-nos únics en un món de bojos…

A mida que avançaven els dies, la meva tristesa i la meva debilitat s’accentuaven, totes les ganes de viure que havia tingut un dia havien quedat reduïdes a cendra i trepitjades per Fabi, i no podia recuperar-les sense ella.

Gaia i jo no ens vam tornar a veure mai més, però ens vam estimar fins l’últim dia.

Quan agafes un ocell lliure i el tanques dins d’una gàbia per lluir-lo, l’ocell es va fent trist, es va fent lleig… i els ocells tristos no canten. Gaia era un ocell preciós que només cantava quan sentia que podria volar un dia o altre, però quan la van tancar entre quatre parets va convertir-se en l’ocell més trist del món. Però Gaia i jo ens vam estimar fins l’últim dia.

Dins de la gàbia, l’ocell cada vegada canta més fluix i es va fent més petit davant d’unes reixes que se li fan massa grans. Gaia es va anar fent petita al veure les seves il·lusions trencades i els seus somnis esbocinats. Gaia va decidir morir-se perquè no la deixaven viure. Gaia va decidir ser l’ocell que decideix morir-se perquè no el deixen volar.

Però Gaia i jo ens vam estimar fins l’últim dia, perquè em va tocar aquella melodia amb la lira fins el dia en què va decidir deixar-se créixer les ales i volar cap al cel dels àngels. És el lloc on havia d’anar i és el lloc on sé que m’espera i on jo ara em dirigeixo.

Perquè Gaia i jo ens vam estimar fins l’últim dia.

Hèctor

Elvira Feliu Coma
2n Batxillerat A
Guanyadora en la categoria de postobligatòria

Hasta siempre

“¡Ay querida!… Sé que esto no es nada fácil para ninguno de vosotros. Para empezar tampoco es nada fácil para mí, pero te recuerdo que la vida sigue, que hay que seguir luchando como nunca lo hemos hecho, seguir adelante, sin estancarnos, sin tropezar, sin caer. No quiero que llores, no quiero hacerte sufrir. ¿Pero sabes una cosa? Durante todo este tiempo, he tenido momentos para pensar. Para pensar en mi pasado, en “nuestro pasado”, des de que conocí a tu padre, des de que tú naciste… Y me he dado cuenta de lo importantes que habéis sido para mí en estos años. Cariño, te aseguro que la vida no es nada fácil, pero si sabes cómo vivirla puede resultar muy bella. Voy a permitir que llores durante un rato. Pero muy poco tiempo, de acuerdo? Llora, desahógate. Haz que todas tus penas se evaporen durante estos minutos. Me he dado cuenta de que llorar llega a ser muy beneficioso para nuestro cuerpo. Al acabar te sientes mejor. No sabes el porqué, pero solo sabes que a partir de ese momento todo va a cambiar. Que vas a mirar las cosas de forma diferente, que por una vez te sentirás positiva delante de la vida. Ahora, por favor te ruego que pares. No quiero oír más esos sollozos, que me recuerdan a cuándo eras muy pequeña y te caías en el parque. ¿Cómo te sientes? ¿Estás mejor? Estoy segurísima de que sí. A partir de este momento, y sabiendo que estarás bien y que podrás leer esto con mucha tranquilidad, me toca hablar a mí y decirte lo que nunca llegué a decirte, bien por qué no fui capaz o bien porque quizás no lo necesitabas. Pero antes de todo, te prometo yo que hoy vas a conseguir volar hasta dónde nunca fuiste capaz, ¡hasta ese lugar tan maravilloso que siempre deseaste! Lograrás llegar a tocar el cielo con la punta de los dedos, a sentir que todo el mundo es tuyo, que lo tienes a tus pies, que te pertenece, y que ahora eres capaz de cambiarlo y modificarlo, de hacerlo perfecto como un día quisiste! Por una vez en esta vida notarás que nada más te falta, que no existen los finales, que lo bueno no acaba nunca, que los recuerdos perdurarán para siempre, y aquellos malos ya los tendrás borrados des de hace una eternidad. Por una vez princesa, serás tratada como tal y no habrá nadie que te haga daño, que te haga sufrir, que te haga llorar. ¡Serás más que perfecta en este magnífico sueño! Ahora mira en tu mesita de noche. Abre el primer sobre que encuentres. Como ves, he querido que tu sueño se haga realidad. No preguntes como lo he conseguido, tan solo sigue las anotaciones. Tendrás la oportunidad de tocar el piano en Berlín, como tanto querías. Tan solo te pido un pequeño detalle: mientras estés tocando quiero que te sientas como te he descrito anteriormente. Sé que esto es lo único que te hace sentir esa nube que te absorbe, que te hace olvidarlo todo, que consigue liberarte. Quiero que te sientas libre por una vez, sin cargas, sin preocupaciones. Quiero que me prometas que vas a aprovechar bien esta oportunidad, ya que será uno de los únicos recuerdos que te quedarán de mí. Pero sintiéndolo mucho, después de esta gran experiencia, deberás bajar y mirar la realidad con unos nuevos ojos. Sí, sé que verás que la gente de aquí no es para nada perfecta, ya que aquí la gente comete errores, errores incluso muy graves. Pero aquí, en comparación con otros lugares, la gente tiene la oportunidad de darse cuenta de su fallo, de rectificar, de no volver a caer con la misma piedra. No te prometo que aquí no encuentres problemas. Al contrario, te aseguro que encontrarás más de uno y por eso debes aprender a vencerlos, a crecer, ¡a mejorar! Y aquí cariño no existen los príncipes azules, como en las películas que veíamos cuando eras pequeña. En este mundo existen bellas personas que intentan ser mejores día a día, con el tiempo, con la experiencia. Sé que cometen muchos errores, que caen, que no se atreven a hablar en muchas ocasiones, que actúan sin pensar, que no se dan cuenta de los sentimientos de las personas que les rodean. Pero una cosa sí que te puedo asegurar. Que estas personas aman con toda su alma, pero en muchas ocasiones no saben el porqué, no se dan cuenta del sentimiento que les invade, y hay momentos en los que creen ser perfectos, y esos momentos son los que te hacen daño. Pero piensa que lo hacen sin querer. Les invade en menos de un segundo un ego y un orgullo que jamás serás capaz de comprender. ¿Recuerdas que una vez te dije que el amor es el mejor sentimiento que una persona es capaz de experimentar en su vida? Tenía razón, mucha razón. Es uno de aquellos momentos que perduran en tu memoria, para siempre. Es magnífico, además, que una sola persona pueda hacerte extremadamente feliz. Es increíble como con un solo gesto, con una sola carícia, con un solo abrazo, con un solo beso, te acabes sintiendo tal como eres, ¡como una princesa! Estas sensaciones son indescriptibles. Pero también te debo explicar la otra parte de la palabra. Amor no solo significa hacer un gesto, acariciar, abrazar o besar. Amor va mucho más allá de estos cuatro verbos. Amor significa compartir, significa dejar de pensar en uno mismo para empezar a pensar en la otra persona de tu alrededor. Amor significa respetar, aceptar los gustos y aficiones. Amor además significa ser fiel, amar sin condición. ¡Cuántas cosas importantes llegarás a aprender en esta vida…! Pero a pesar de todos los golpes que te des, sé fuerte cielo, lucha contra tus miedos, vence tus inseguridades, ábrete al mundo con tus sonrisa y demuestra que eres la mejor, como yo te enseñé! Siento no poder estar para ver como sigues creciendo, para ayudarte cuando llegues a caer, o cuando tengas miedo. Lo siento muchísimo. Pero espero que con estas palabras aprendas todo lo que quise enseñarte durante todos estos años, y que quizás no fui cien por cien capaz de expresarme. Quiero que sepas que te quise des del primer momento en el que te vi, que aún te quiero y nunca dejaré de quererte mi amor, porque has sido lo más importante en estos últimos diecisiete años. Gracias por todos los momentos felices que me has hecho vivir, por tus sonrisas, tus carcajadas, tus miradas, tus besos, tus regalos, tu ayuda cuando más la necesitaba. Nunca quise hacerte sufrir… y por eso te pido disculpas. Por estos pequeños y concisos instantes, que sé que no olvidarás jamás. No me gustaría nunca acabar estas palabras, y menos al saber que leerás esto cuando yo ya no esté, cuando no pueda abrazarte, ni sentirte a mi lado… ni verte! Lo siento por todo corazón, pero sé fuerte y sé que lo serás, confío plenamente en ti. Te quiero mi vida, ¡hasta siempre!

Y allí se acabó todo. Se acabaron las palabras, los minutos, las respiraciones, las miradas… ¡todo! Ese fue el fin de una mujer más, o concretamente, de mi madre. Aún después de veinte años de no tenerla a mi alrededor, me duele leer sus últimas palabras. No consigo acabar de leer su carta sin poder parar de llorar. Era una gran mujer. Cuidó de su familia y de los suyos hasta el último momento que estuvo presente en este mundo. Nunca podría conseguir definirla de alguna forma precisa, exacta. Jamás. Era indescriptible, era especial. Quizás tan solo lo sea por qué fue mi madre, pero la pobre fue una más de las víctimas de esta horrible enfermedad que nos rodea a diario. Maldito cáncer, ¿porqué tuvo que existir? A partir de su muerte no pude quedarme indiferente frente al mundo. Tenía que hacer algo, sentía que debía parar ese exceso de muertes sin razón. Me sentía poderosa, llena de energía. Y así hice. Decidí estudiar medicina y posteriormente me especialicé en oncología, realizando un máster en oncología radioterapéutica. Pero a medida que me iba introduciendo en ese mundo, observaba todos los casos que pasaban por mi vista y contemplaba el resultado final de todos esos tratamientos posibles, me decepcionaba. Veía con mis propios ojos que todos aquellos deseos que tenía de “salvar el mundo” eran imposibles. Era imposible jugar con la naturaleza, parar su desarrollo. Aún así seguí, no me detuve en ningún instante. Hasta que finalmente acabé teniendo mi propio laboratorio y clínica para estudiar los varios casos que estaban en mi mano. En todo momento hice todo lo que pude, pero me di cuenta de que no todo es como nos parece ser. Habían casos o mejor dicho, personas, que estaban predispuestas a morir. Que ya no poseían ninguna probabilidad de sobrevivir, tan solo les quedaba esa última posibilidad de poder disfrutar de los placeres de la vida en un espacio mínimo de tiempo. El tiempo final de sus vidas. Pero por lo contrario, también conocí personas que superaron la enfermedad con ninguna dificultad. Personas que incluían en su alimentación diaria una dosis exclusiva de positividad, y que jamás creyeron en esa palabra que nos asusta tanto mencionarla: muerte. Finalmente, el último rango de casos eran los milagros. Personas que habían sufrido toda una vida con esas células cancerígenas, pero que finalmente, por causas inexplicables resucitaban. Sí, parece extraño oír esa palabra viniendo de una persona con estudios científicos. Pero creo que no hay otra explicación posible a ese cambio de muerte a vida en una centésima de segundo. Creo que esas personas son las que más suerte tienen. Esa gente que ha resucitado de la nada, acaba aprovechando su vida al máximo, hasta el final. Aún después de haber pasado por todo lo que les ha sucedido, se olvidan de todo, hacen como si hubieran vuelto a nacer. Y viven. Pero personalmente, yo siempre sentí ese vacío dentro de mí, ese pequeño espacio temporal de crecimiento o de adolescencia que no llegué a obtener. Me siento orgullosa de mi vida, sí, y creo que mi madre también lo habría estado. Pude realizar mi mayor deseo en la vida, ¡tocar delante de muchos pianistas profesionales! Y todo gracias a ella. Pero a pesar de todos esos momentos felices, de las vidas salvadas y de aquellas perdidas, todo resultó ser muy extraño. Es extraño predecir un futuro estando segura de su desarrollo, y que finalmente el tiempo haga de las suyas. Que se meta por dentro de las vidas de las personas, y que haga una barrera a todos los tratamientos, para no poder alterar la naturaleza de las cosas. Quizás es mejor así. O quizás no. Quizás cada uno de nosotros ha nacido con un futuro por delante, con una carta que explica cada acontecimiento que sucederá en nuestras vidas o quizás simplemente somos obra del azar. De un azar que juega o se para cuando quiere, que respira o se detiene cuando lo cree necesario, que habla o calla cuando lo siente, que ama o que odia cuando nadie se ve capaz de decidir una de las dos acciones. Y así es, acabamos viviendo en un mundo paralelo a algo que nunca seremos capaces de entender o de averiguar. Un mundo que esconde mil y un secretos bajo llave. Un mundo que hace lo que quiere, y con quien quiere. Un mundo, que al fin y al cabo es nuestro, solo nuestro. Y eso sí… ¡para siempre!

Malina Caraiman
1r Batxillerat C
Guanyadora en la categoria de postobligatòria

Music can change your life

Music, that simple thing that makes you feel sad, alone, happy, in love… Everybody feels that when they are listening to music, everybody except Aria. Aria was sixteen years old and at the age of ten, her mother, a very good musician died in a tragical accident, since then, Aria has never played music again.

Aria was a shy girl, and since her mother’s accident she moved from one country to another for six years, until that moment, when her father decided to return to the village where they lived with his mother to start over.

So Aria had to start again in another High School. First day of school, Aria was entirely alone, but at the way back home, she met a guy, his name was Caleb.

Caleb lived in the village for two years, he was 17 years old and he played the guitar and was the lead singer of a band. Aria felt good when she was with Caleb, they spent all day together, they went to the cinema, to the park…One day Caleb asked her If she wanted to be in the first Caleb’s band concert. She didn’t want to answer, because Aria never told anyone about her mother and music. So the only thing Aria did was get out of there. She ran away from Caleb. They were in a bench, looking how the snow was falling, and she ran. Caleb was surprised and at time he was sad. He invited her to that concert to tell Aria that he loved her so much. Caleb though Aria ran away because she didn’t want to go out with him so he became upset.

Aria was running, fast, and crying, and thinking about her mom, thinking about Caleb, about music. She didn’t want to think. The only thing Aria wanted was silence. Silence and anything else. Because anything mattered. She was running nowhere. And suddenly she fell off in the cold ground. But she continued crying, a lot, about her mother, about Caleb, about her dad and all the high schools and all the people that ignored her when she was just sad. After that, silence. There was no noise. Aria thought she was dead, but no, she had luck. She was in a hospital, and there was her dad. Her dad saw that she was waking up, so he looked to her and said ‘Aria, you had an accident, a car hit you while you were running. Luckily, you are fine, you only have Little bruises. It can sound weird but, I think your mom was protecting you, she does all the time.’ Aria smiled, and tears fell off of her eyes, suddenly she realized that it was the time to start over, for her mother.

Caleb was one of the reasons to start over, so she decided to start her new life in the better way. She stood up of the bed, and she put on her clothes.

Her dad started driving, she was late. When they were there, she entered in the room, it was full of people, and she listened to the voice of Caleb, singing.

Aria smiled. She liked the sound. Aria didn’t remember how music sounds. It was great. Caleb saw her. And he helped her to go up at the stage. He started singing a song, for her. And finally they kissed. And after that moment, Aria’s life won’t be the same, and she won’t neither.

Andrea Escobar Fernández
4t ESO D
Guanyadora en categoria d’anglès segon cicle d’ESO

Miércoles

Passenger suena en mis cascos mientras me dispongo a estirarme en la cama y cierro los ojos para repasar mí día. Es un gesto cotidiano en mi rutina; cada tarde, al llegar a casa, dejo la mochila en el suelo, me descalzo y me estiro.

Hoy no tengo nada que hacer. Tarea de historia acabada, carpeta ordenada, habitación recogida… Hoy es una tarde normal, nada peculiar, solo llueve. Aunque ahora que lo pienso… quizás sí que es un poco especial, no sé si me explico… Es una tarde de esas en las que tu cabeza no para de dar vueltas.

But you only need the light when it’s burning low, only miss the sun when it starts to snow”.  Diantres, ¿Por qué tiene que estar sonando esta canción justamente ahora? Es de aquellas letras que trae dulces recuerdos y mi cabeza empieza a dar vueltas… Es una tarde de esas en las que empiezo a crear otros caminos, otras acciones y decisiones, me empiezo a imaginar diferente. ¿Qué pasaría si…? Luego me paro a pensar en cómo los años pasan, como una milésima de segundo se puede hacer eterna o como los días y meses pueden hacerse efímeros, las cosas que nos ocurren minuto a minuto y en como las situaciones en las que nos vemos envueltos día a día son determinantes en nuestro camino.

Todo sería más fácil si al nacer nos diesen un libro de instrucciones, donde pusiera todos los pasos que debemos hacer para cumplir nuestro destino. Pero, ¿qué gracia tendría? Saber todo de ti. Eso sería bueno… ¿no? No, creo que no sería tan bueno. Uno debe ir descubriéndose poco a poco, paso a paso, error a error, lección a lección.

Es una de esas tardes en las que te miras al espejo y aún encuentras rasgos de una niña de siete u ocho años jugando en la arena, aún encuentras alguna ilusión infantil disfrazada de brillo en tus ojos al mirarte al espejo, y recuerdas cómo has sido y cómo eres ahora y sonríes sin motivo aparente. Al menos, yo sonrío.

Me viene a la cabeza el recuerdo de una niña de mofletes rojizos, pelo castaño oscuro, ojos azules que hipnotizan y vuelvo a sonreír. No dejo de pensar en todas aquellas personas que han pasado por mi vida, a veces solo recuerdo los nombres, a veces solo algún rasgo de su cara o a veces solo un recuerdo de algún momento. ¿Qué pasaría si todo hubiese sido distinto? Que no estaría aquí. Y eso no me hubiese gustado. Me gusta estar aquí, me gusta vivir aquí y ahora, con un pasado atrás que me hace ser la chica que soy ahora, con un futuro por delante que me hace trabajar duro para tenerlo más cerca cada día y con muchas ideas en la cabeza, puede que demasiadas. Demasiados sueños, miedos, recuerdos, proyectos. Quizás todo esto hace que actúe de una forma y no de otra, eso está bien, ¿no? Soy feliz, sí, lo soy. Me vuelvo a plantear que sería de mí si en esos momentos puntuales en vez de elegir A hubiera elegido B. Pero no le doy más vueltas, porque solo es una de esas tardes en que imaginas tu vida de otra manera. Pero solo eso, solo una tarde. Nada más. Habrá muchas más y muchas que ya pasaron.

Solo es una tarde, un espejo y una sonrisa tímida.

Yaiza Sáiz Martínez
4t ESO C
Guanyadora en la categoria de segon cicle d’ESO

The music gives life

Many people are listening to music on Earth
Because,it transmits beatiful feelings
than arrives to our heart.

Music is very expansive.
There are a lot of types:
Heavy, jazz, rap, electronic
Rock, pop, classic and tectonic…

Music gives rhythm to life
removes the sadness with a sweet melody
and helps us to forget and remember
with a beautiful harmony.

All composers and singers
show their music to the world
through many words.

And now I say “goodbye”
I feel an immense sadness so full.
But memories in it,
They are beautiful.

Raquel Gómez Muzas
2n ESO B
Guanyadora en categoria d’anglès primer cicle d’ESO

Música

Música, paraula molt senzilla
per una expressió tan complexa.

El director guia l’orquestra
fent una sola gesta.

Violins, pianos, tambors,
trompetes, clarinets i trombons
tots junts formant bons sons.

Entrades, sortides i acompanyaments
tots reconeguts amb aplaudiments.

Silenci inicial sepulcral
per un espectacular final.

Música, paraula molt senzilla
per una expressió tan complexa.

Pol Vidrier Villalba
1r ESO C
Guanyador en la categoria de primer cicle d’ESO

Música, paraula molt senzilla

per una expressió tan complexa.

 

El director guia l’orquestra

fent una sola gesta.

 

Violins, pianos, tambors,

trompetes, clarinets i trombons

tots junts formant bons sons.

 

Entrades, sortides i acompanyaments

tots reconeguts amb aplaudiments.

 

Silenci inicial sepulcral

per un espectacular final.

 

Música, paraula molt senzilla

per una expressió tan complexa.

Descripció d’una persona

La meva companya i la meva amiga de la classe es diu Natalia.

És una nena molt maca, d’altura és una mica més baixa que jo i més prima.  La seva cara té forma  rodona amb un front  ample,   els ulls de color  marró són brillants,  el seu nas té un aspecte punxegut, la seva boca  és gran i els llavis són prims, les pestanyes  són  llargues i  les celles,  les té separades.  És una nena amb unes orelles petites i els seus cabells són  llisos i negres.

La Natalia té un caràcter tranquil i amable, és una persona valenta, generosa, educada i  sincera. De vegades es mostra tímida, polida i endreçada, també crec que és una nena optimista, sempre veu les coses  de forma positiva.

El sentiments que em desperta la meva amiga són de confiança, amistat, carinyo, de complicitat, perquè a ella li agrada ajudar-me i estar amb mi.

Paula Muñoz
1r ESO A

La partida de l’Institut

Aquest any La Partida de l’Institut ha fet un petit canvi, normalment el seu presentador era en David Bonilla, enguany, tres alumnes, dos d’ells de tercer i un de quart, han presentat La Partida de cara al públic, i com una novetat per a ells he volgut saber la seva opinió. Els seus noms són Xavi, Cesc i Fidel, també components de la popular banda de rumba del poble, Timón i Rumba.

– Com ha sigut per vosaltres agafar el relleu? Us ha semblat complicat?
La veritat és que no ha sigut ben bé un relleu, simplement ells ens ho han donat tot fet i nosaltres hem hagut de presentar, però tota la feina l’han fet els de darrere.

– Us vau repartir la feina com a presentadors, haguéssiu sigut capaços de fer-ho un de sol tota La Partida?
Fidel: Jo sí, encara que a ells no el veig! (riures)
Cesc: Jo no… no se’m dóna bé.
Xavi: Jo sí que ho hagués fet sol.
Xavi i Fidel: També és cert que ja veníem entrenats per tots els concerts que hem fet, estem acostumats a comparèixer en públic i ens agrada.

– Continuareu l’any que ve? Teniu pensat algun canvi?
Xavi: Jo crec que amb aquest any ja n’he tingut prou.
Cesc: Jo no.
Fidel: Doncs jo si. I algun canvi… bé doncs posar-me faldilla!(riures)

– Amb quina part us quedeu d’aquell matí, en quin moment vau gaudir més?
Tots: Sobretot els assajos, ens ho vam passar molt bé! També quan entràvem corrent i ballant.
Fidel: I jo afegeixo el moment que vaig sortir de Superman.

– Què opineu del comportament del públic al moment del joc? (crits, respostes dites…)
Tots: doncs no ho vam sentir. Quan estàs a baix estàs tant concentrat que no escoltàvem res més, però si que la gent en ha dit això de les respostes dites.
Una cosa que sí que ens va semblar molt malament va ser que el public entrés, sortís, marxés abans d’hora… Tothom va marxar i els premis no van poder ser dits, ens sembla una falta de respecte per la gent que ha estat treballant molt perquè la feina sortís bé.

Alguns comentaris:
-També ens agradaria dir que la roba que portàvem la vam escollir nosaltres. Creiem que aquesta ha estat la partida més caòtica, dinàmica des que va començar, li vam donar el nostre toc d’humor esbojarrat, encara que poder un punt de seriositat tampoc va malament.

– Un dels aspectes que es troben a faltar és la participació de la gent, des d’aquí els animem a participar, és molt divertit, tant presentar com concursar, ja que nosaltres hem fet les dues coses.

– Per acabar agrair enormement la feina realitzada des del darrere, que no es veu, però sense ells això no es podria fer:

David Bonilla: guió i direcció
Joel López: disseny i pantalle
Quim Matesanz: il·luminació
Marc Artiga: so
Judit Tobias: música
Marc Sabata: ajudant
Sergi Rodríguez i Joan Burguillos: càmeres

Entrevista feta per l’Elena Aguilera, 4t ESO D