UN CURS DIFERENT

Benvolguts pares i mares:

Comencem un nou curs amb il·lusió i amb moltes ganes de tornar-nos a veure. A  la pàgina web podeu consultar les mesures de seguretat que marca la normativa.

Avui ens acomiadem d’un curs atípic que de ben segur tots recordarem. Les mestres de Cicle Mitjà volem agrair a les famílies tot l’esforç i dedicació que han tingut durant aquests mesos i felicitar a tots els nens i nenes per la gran tasca que han fet.

BON ESTIU | Escola Terra Nostra

 

RECOMANACIONS D’ESTIU

L’estiu és un moment per gaudir en família, aprofitar el bon temps i descansar. Tot i així, us donem unes pàgines web plenes d’idees i d’activitats per fer durant aquests dies.

 

Yo aprendo en casa: Educación Primaria (Matemáticas) | Grupo SM

1

 

Vocabulario básico de la lengua inglesa | Guao

Aula d'acollida | Institut Severo Ochoa

 

 

 

 

 

NENS I NENES DE 4t

image.png
Bon dia, famílies!
Aquest dijous,18 de juny,  a les 17h com a comiat el curs farem una videoconferència amb tots els nens i nenes de 4t.
Podeu tenir pensada una frase ben bonica per dedicar-la als vostres companys i si voleu tenir preparat una mica de pica-pica per celebrar el fi de curs.
Us hi esperem a tots i a totes!!

El 16 de juny se celebra el Dia Mundial de les Tortugues Marines, en honor a Archie Carr, el major conservacionista de tortugues que va dedicar la seva vida a la protecció d’un dels animals més bonics i, alhora, més amenaçats del planeta.

Les tortugues pertanyen a un dels grups de rèptils més antics del planeta, són anteriors a les serps, els cocodrils o els caimans i es remunten a l’era dels dinosaures! També són dels més longeus, poden arribar a viure entre 150 i 200 anys.

Hi ha 7 espècies de tortugues marinesla tortuga plana, la tortuga verda, la tortuga carey, la tortuga boba, la tortuga llaüt, la tortuga olivácea i la tortuga bastarda. Algunes d’aquestes grans espècies de tortugues marines, viuen en pràcticament tots els oceans i, algunes d’elles com la verda, la boba, la láud, fan grans migracions. El rècord ho té una tortuga llaüt femella que va nedar des d’Indonèsia a la costa oest d’Estats Units (gairebé 21.000 quilòmetres en 647 dies).Una curiositat sobre les tortugues marines és que tornen a les platges on van néixer per posar els seus ous. Poden arribar a posar fins a 100 ous, que enterren en un niu excavat en la sorra, on s’incuben durant uns 60 dies. Per desgràcia, s’estima que solament una de cada 1.000 cries sobreviu i aconsegueix l’edat adulta.Les espècies de tortugues marines varien molt quant a grandària. La tortuga bastarda és la més petita, mesura uns 70 cm i pot arribar a pesar 40 kg. Mentre que la tortuga llaüt pot arribar a mesurar 180 cm i pesar fins a 500 kg. La tortuga verda també és una de les més grans i pot arribar a aconseguir els 315 kg.L’ésser humà és un dels seus pitjors enemics. La pesca, la destrucció del seu hàbitat, la contaminació pel plàstic, la caça furtiva i el canvi climàtic són les grans amenaces d’aquests meravellosos animals, que estan en perill d’extinció. Moltes organitzacions treballen per ajudar a la seva conservació, per exemple WWF, amb iniciatives com la de “Adopta una tortuga”.

La temàtica d’aquesta setmana serà sobre aquest tema i molts d’altres relacionats amb el mar i els animals.

Stock Photo | Çizim fikirleri, Çizim, Okul öncesi

EDUCACIÓ FISICA EN CASA - edufisonline

Aula d'acollida | Institut Severo Ochoa

Un nou repte de la Ivanka!!

CONEGUEM RODARI, EL MESTRE DE LES PARAULES

Enguany, el món sencer (o gairebé) té moltes ganes de commemorar que fa cent anys del naixement d’un escriptor més aviat baixet, ni ros ni morè, ni prim ni gras, delicat de salut, però molt feiner, que es deia Gianni Rodari i que podeu conèixer a través dels seus llibres. Parlem-ne?

Coneguem Rodari, el mestre de les paraules – Cavall Fort

El fill del forner

El seu pare era forner, però va morir quan Rodari només tenia deu anys. No sabem si va ser gaire panarra, però ens sembla que era tan llaminerot com ho són la majoria dels infants, incloent-hi la seva filla Paola.

A molts dels seus contes i poemes hi surten llepolies fantàstiques, com un palau de gelat, un pastís volador gran com un ovni, una carretera de xocolata, una pluja de confits, el país de Fartanera, caramels instructius, melmelades i molts més requisits que podreu descobrir a Contes per telèfon, la seva obra més famosa.

Un gran lector

Com tot escriptor que s’ho valgui, Gianni Rodari també havia llegit molt. Quan tenia la vostra edat, li encantava llegir les obres de Jules Verne o Emilio Salgari. Coneixia a fons Les aventures de Pinotxo, de Collodi, i les grans obres de la literatura clàssica (Homer, Manzoni, Carducci, Tolstoi…). S’interessava per la filosofia, la psicologia, la política, la lingüística i la pedagogia més avançades.

Modern i clàssic, quina bona fusió!

Rodari s’interessava per tot allò que era innovador. Tot i així, no va voler deixar mai de banda el folklore i la literatura de tradició oral, que apareixen actualitzades en obres seves com ara La fletxa blava, El planeta dels arbres de Nadal o sobretot a Vint rondalles més una, amb històries on no manquen ni reis ni princeses, ni bruixes ni pastors.

Fem números rodons

  • Fa 100 anys que Rodari va néixer a Omegna, arran del llac alpí d’Orta. Era l’any 1920.
  • Fa 70 anys que va publicar el seu primer llibre, ple de tirallongues.
  • Fa 50 anys que va obtenir el premi internacional Hans Christian Andersen, el més important del món.
  • Fa 40 anys que va morir a Roma, sobtadament… després d’haver publicat més de 30 llibres i qui sap quants poemes i articles.

El mestre

La primera feina que va exercir Rodari va ser la de mestre. I sempre més va treballar amb els mestres i visitar escoles, perquè deia que “això em permet de canviar i renovar les meves opinions sobre els infants, sobre l’escola, sobre el món, en resum: de fer-me reeducar contínuament pels nens”. Això és el que fa, justament, el professor Grammàticus, gran protagonista d’El llibre dels errors, que fins i tot sap treure partit de les faltes d’ortografia… i d’altres disbarats! 

Coneguem Rodari, el mestre de les paraules – Cavall Fort

El periodista

A partir de l’any 1947, Gianni Rodari treballa en diaris de Varese, Milà i Roma. Això li permet observar molts fets i persones, descobrir grans injustícies i, sobretot, començar a publicar una columna setmanal per a ser llegida en família. De les preguntes d’aquells lectors en surt l’obra El llibre dels perquè: “Vaig començar escrivint uns rodolins de per riure, recordant els que havia fet quan era mestre”. Però ben aviat renova tota la poesia per a infants amb les seves tirallongues rimades, com es pot comprovar a Tirallongues del cel i de la terra.
Coneguem Rodari, el mestre de les paraules – Cavall Fort

El rodamon

Li encantava anar d’excursió amb bicicleta, tocar el violí i viatjar. Com a periodista es va moure molt per Itàlia, i més de cent ciutats italianes són citades als seus contes, com ho és Barcelona, que també coneixia per haver-hi vingut. Un dels protagonistes dels seus versos (que sospitem que és un doble seu) és Giovannino Perdigiorno, que coneixereu a Els viatges d’en Joan Esquenadret, que visita països tan estranys com el país dels mentiders, el dels homes de vidre, el dels homes de motor, el dels homes de goma, el dels homes núvol…
Coneguem Rodari, el mestre de les paraules – Cavall Fort

El progressista

Si una dèria pot definir Gianni Rodari és el seu afany pacifista, la seva voluntat de deixar un món millor de com l’havia trobat. Fruit d’aquesta dèria són les seves obres primerenques: Les aventures d’en Cebeta, tan vigent encara, o Gelsomino al país dels mentiders, obres on denuncia els abusos i les injustícies. Però també podem comprovar fàcilment que tot el que apareix de nou dins la societat contemporània li interessa, i per això als seus relats ben sovint hi trobem protagonistes que són televisors, ordinadors, telèfons, robots, aspiradores, trens, coets espacials…

El juganer

Aquest esperit juganer plana per damunt de tots els seus escrits: als contes amb tres finals possibles de Moltes històries per jugar; a les trapelleries d’en Mirko i en Marco, uns bessons de la pell de Barrabàs, que se les heuen contra dimonis, lleons, gegants o qualsevol altra supercosa temible; a les novel·lesques peripècies quasi teatrals (el teatre li encantava)com les de La gòndola fantasma, hereva dela divertidíssima tradició picaresca de la commedia dell’arte italiana. I, naturalment, a totes les seves tirallongues!

Coneguem Rodari, el mestre de les paraules – Cavall Fort

L’inextingible

És cert que Gianni Rodari es va morir fa quaranta anys, però també és cert que en una de les seves darreres novel·les, Les dues vegades del baró Lamberto, s’hi explica l’aventura d’un home que, tot i ser molt ancià, troba la manera de rejovenir dia rere dia mentre el seu nom sigui esmentat i repetit. I si amb Rodari passés el mateix?

Mentre el seu nom i els seus llibres siguin esmentats, i sobretot llegits (és molt divertit fer-ho!), continuarà sent jove. Així ho esperem tant nosaltres com ell: “Jo espero que la meva obra pugui ser útil a qui creu en la imaginació, a qui té fe en la creativitat infantil, a qui sap el valor alliberador de la paraula. ‘Tots els usos de la paraula per a tothom’ em sembla un bon lema, d’un to democràtic ben bonic. No pas perquè tothom sigui artista, sinó perquè ningú no sigui esclau.”

 

ACTIVITATS DE LA SETMANA DEL 8 AL 14 DE JUNY

Encetem la celebració del centenari del naixement de l’autor Gianni Rodari. Les activitats d’aquesta setmana estaran dedicades a aquest personatge a qui li agradava jugar amb les paraules, la llengua, la fantasia, amb aquell enginy i ironia fina.

 

Stock Photo | Çizim fikirleri, Çizim, Okul öncesi

EDUCACIÓ FISICA EN CASA - edufisonline

Aula d'acollida | Institut Severo Ochoa

5è repte d’Educació Física:

ACTIVITATS A CASA!

Una setmana més volem anar compartint amb vosaltres les feines que ens feu arribar. Moltes gràcies!!

 

En Rayan de 3rA ens presenta el seu germà petit:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vSmTUR2uOY4rOg20rqeWlDBw5Hzi1XDXFkZzknldCBCpP4LYbwIdRgwSgKFXcPzo05UWecS_hyy62AA/pub

Abraçades als arbres de la Chayma de 4tA:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vS7_glx0tzGeAqJ4c5m__SDyRUuKusryNHztEmBEkMeHckBtGlQXUz64gkLxDQVtQ/pub

Abraçades als arbres de l’Ayman de 4tA:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vQ8ysHi7qHHzujGfdloJ1jNhPb5inx8yrld2Q0wcb5HBK7mFl7eZlN7wBZ7GOpCtg/pub

Activitats de la setmana de l’Anas de 4tB:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTRD7BUKS85JRcTfDNNtYEnBMQHrlyQgUA6fBnYrBYNjH4lDYyZAk0oJXdkERtrow/pub

Activitats de castellà de la Salma de 4tA:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTBwFkk_bGFyO8qS0rctyzmAPyF_HEArCwzdzTVff3fpawZ4rh9oeSYYpUg4HK-3gsJ5uC94rbdyYCy/pub

Concurs matemàtic de l’Ayman de 4tA:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vSfyakzWRSUuw35djq8YiqqtOz4JSqaE6DTgjIOlVBULSxi23kTp-E7O0weLQRFqw/pub

Pa amb tomàquet de l’Ayman de 4tA:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTlE4oaHOCICC6DKxHOR9_ZXONLfyQ0JNfdvYWMMw7F9DBTrLhL7vjkgq4OGxjC5Q/pub

Activitats d’anglès de l’Ayman de 4tA:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vQD__Ke2cF2Tgx_rg3T8KNg0I94GIlxkF6Vjo2T59vGqnkSqzQHR54DLYV59b-jyQ/pub

Activitat de medi de l’Ayman de 4tA:

https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vRmYhGe4cB6QD4qAFIOx5FL09dYdS557ylrTMsWIy7kJFu0Je_D4xEK8G6sd1jqCw/pub