Aquest dos experiments seran els que farem demà a classe
Què passa quan barregem bicarbonat de sodi amb vinagre?
Què necessitarem?
Bicarbonat de sodi
Vinagre
Pebre vermell (com a colorant)
Un got
Una cullereta
Un globus
Un recipient
(Trobareu tots aquest materials en un supermercat)
Com ho fem?
Erupció d’un volcà: Amb una cullera posem bicarbonat de sodi per cobrir la base del got. Li posem una capa fina de pebre vermell que servirà de colorant. Li tirem vinagre al damunt i veurem com reacciona i la barreja puja en el got com una erupció de volcà.
Inflem un globus sense bufar: omplim un globus fins a la meitat amb bicarbonat de sodi. Posem un dit de vinagre dins d’una ampolla de plàstic petita. Enganxem el globus a la boca de l’ampolla i aboquem el bicarbonat de sodi dins de l’ampolla sense deixar anar el globus. De seguida veurem com el globus s’infla “sol”.
Què passa?
Al barrejar el vinagre (que és un àcid) amb el bicarbonat de sodi (que és un base), reaccionen i es transformen en aigua, acetat de sodi (una sal) i diòxid de carboni (un gas). El diòxid de carboni (CO2) és el gas responsable de que es formin les bombolles de l’erupció del volcà i que s’infli el globus. Quan deixen de produir-se bombolles, la reacció química ha acabat i el globus no s’inflarà més. Les reaccions químiques acaben quan es consumeixen els reactius.
Què passa si barregem aigua i farina de blat de moro?
Què necessitarem?
400 gr de farina de blat de moro (Maizena)
200 ml d’aigua
1 bol
Com ho fem?
Posem els 400 grams de farina de blat de moro en un bol. Li afegim els 200 ml d’aigua poc a poc.
Ho barregem amb moviments suaus i ho deixem reposar uns 5 minuts.
En repòs és un líquid espès i blanc, semblant a la pintura, però si ho colpegem amb el puny es torna tan dur. En canvi, si enfonseu els dits lentament en la barreja, podreu moure’ls.
Ara agafeu una mica a la mà i estrenyeu-ho. Veureu que és una espècie de massa viscosa. Però si obriu la mà i deixeu de fer pressió, es converteix en un líquid que cau entre els nostres dits. Curiós, oi?
Què passa?
Els fluids no newtonians es comporten com un sòlid en exercir una forta pressió
sobre ells, ja que les seves molècules s’uneixen sota pressió. En el cas de la barreja que hem preparat nosaltres, les partícules de la farina de blat de moro es compacten, atrapant molècules d’aigua entre elles.
I això és exactament el que passa amb les arenes movedisses. Si pugéssim passar per sobre d’elles exercint una gran pressió de cop, no ens enfonsaríem. Seria com el cop que hem donat a la farina de blat de moro. Però en canvi, si passegem per les arenes movedisses, ens enfonsem al igual que passava al introduir els nostres dits lentament en la barreja d’aigua i farina de blat de moro.