“La dictadura destruí el model educatiu de la República i imposà el seu. D’un sistema lliurepensador que es basava, entre d’altres trets, en el paper actiu de l’alumnat dins l’Escola, que aplicava les més modernes teories pedagògiques de l’època, que permetia la coeducació i arrelat al medi, vam passar a un tipus d’ensenyament d’inspiració feixista.
Així, la Falange tingué un paper decisiu en el control ideològic i en el sistema de valors que el règim volia inculcar als infants ja des de l’inici de la seva escolarització. Un sistema retrògrad, de pensament, llengua i religió únics, jerarquitzat a l’estil paramilitar, en què els càstigs corporals eren quelcom d’habitual i la separació de nois i noies, convertits ara en simples agents passius, era obligatòria”.
Extret de: http://www.memoria.cat/franquisme/content/lensenyament
“L’escola”. Documental de Margaret Rius, (TVE, 2014). Durada: 12 minuts.
“Amb el franquisme a les aules arriba la por, la ignorància, la censura, l’aïllament, el rebuig a les coses que venen de l’estranger… Neix així una nova escola, basada en concepcions tradicionals i que només es regia per la religió catòlica; és una escola autoritària, jeràrquica, patriòtica, i més preocupada per tenir un col·lectiu de mestres obedients a la ideologia del nacionalcatolicisme que no uns professionals ben preparats i amb ganes i energia per fer la seva feina. En definitiva, infantesa i adolescència marcada per molts records.
M. Teresa Feu, mestra i formadora de mestres, ens farà reviure de manera molt particular tota aquella època en la que nens i nenes anaven a classes separades, les aules eren fredes i només hi havia un llibre amb el que estudiar. La disciplina era estricta i els mestres feien por. Es vestia l’uniforme, es resava el rosari, es cantava l’himne nacional i s’anava a Missa. Geografia i Història s’aprenien de memòria i a les nenes se les instruïa per a esdevenir l’excel·lència de les mestresses de casa. Els deures eren a cabassos i els exàmens eren tràmits per seleccionar. I tot, absolutament tot, en castellà”.
http://www.rtve.es/alacarta/videos/moments/moments-lesescoles-9marz/2433318/
“L’escola republicana i franquista” (M. Palomeras, 2007)
https://drive.google.com/file/d/1_lJqOGnJN4hDLOyBuVow0RwrLXCkUnp8/view?usp=sharing