L’autocar ens ha portat a la masia.
Hem esmorzat i després cada classe ha anat a escoltar les explicacions.
L’olivera és un arbre que ens dóna olives que poden ser verdes o negres.
Amb un pal fem caure les olives a la xarxa. Les senyores i els nens agafen les olives i les posen als sacs que després van al carro.
Porten les olives al trull i les xafen fins que surt la pinyolada, la pasta de l’oliva trinxada.
La pasta recollida es posa als cofins.
Posem un cofí a sobre de l’altre a sota de la premsa els axafen i es posa aigua calenta perquè surti l’oli.
L’oli barrejat amb aigua el posem en unes piscines que es diuen piques. Quan una pica s’omple d’aigua, l’oli que està adalt passa a una altra pica fins que queda només l’oli bo.
L’oli el guarden en unes gerres i ja està a punt.
Hem fet:
Oli
Hem axafat olives negres hem posat aigua i ens ha sortit una barreja. L’hem ficat dins d’un pot transparent i hem vist que l’aigua era abaix i adalt ha quedat l’oli.
Sabó
Hem barrejat aigua, sosa caústica, oli i l’hem remenat lentament fins aconseguir una pasta hem afegit una gota d’esència i ho hem abocat a un motlle. Hem fet sabó.
Alí El Jaouhari i Kenneth Correa