El llibre “En aquest conte no hi ha cap Drac” escrit per l’autora Lou Carter ens parla del canvi, dels objectius i metes i com aconseguir-les amb esforç i fe en nosaltres mateixos. Aquesta història ens ensenya que és possible canviar i deixar enrere mals hàbits i etiquetes… Un llibre per a lluitar contra els estereotips literaris.
En aquesta narració podem veure la influència negativa que poden tenir els prejudicis. Tots prejutgen al drac, pensant que sempre és el dolent i no pot ser un heroi… Com pot un Drac ser un heroi? Si els dracs sempre són dolents en els contes. Amb aquest bonic conte que enamora i enganxa als més petits i no tan petits, l’autora pretén lluitar i acabar amb els estereotips, perquè també en els contes n’hi ha. I aquí li ha tocat al drac. De la mateixa manera que posem sempre el llop de dolent, dolentíssim en tots els contes de literatura tradicional en els quals apareix. Gràcies a que la literatura està canviant i reinventant-se, cada vegada més podem veure contes amb personatges crítics cap a la pròpia literatura. Un fenomen que provoca curiositat i diversió entre els lectors.
Actualment des de fa anys a les escoles lluitem per trencar amb els rols de gènere i estereotips a través del dia a dia de l’aula i a través dels llibres. Amb l’arribada de Sant Jordi sovint aprofitem aquesta festa per explicar noves i diferents versions de la Llegenda de Sant Jordi com Santa Jordina, empoderant la figura de les dones i aquest any he volgut compartir amb els infants de les diferents escoles on he estat aquestes setmanes aquesta història on a més de treballar els valors i fer un petit recorregut per la literatura infantil clàssica a través dels contes que van apareixent aprofitem per recordar-los, expressar les nostres opinions sobre ells i jugar a donar-li la volta a aquests contes i tradicions. I si el llop de Caputxeta només volia prendre pastes amb ella i la seva àvia? I sense dubte aquest llibre ha estat un gran encert que ha captivat i sorprès a tots els infants que han rigut i gaudit. Les seves frases són senzilles i repetitives cosa que ajuda i enganxa als infants i els hi permet participar al llarg dels diferents diàlegs passant-s’ho pipa.
Un bon llibre no és aquell que pensa per tu, sinó aquell que et fa pensar. James McCosh