Els nens es fixen en unes coses….

Si alguna vegada s’ha sentit una mica acomplexat veient el concurs ¿Sabes más que un niño de primaria?, no n’hi ha per tant. Pitjor, molt pitjor, és ser la prestigiosa institució Smithsonian, regir el Museu Nacional d’Història Natural a Washington i que un xaval d’11 anys et faci notar que no saps que el precambrià no és una era. No és que el món estigui ple de persones que sàpiguen què és el precambrià, però n’hi va haver prou que Kenton Stufflebeam, d’Allegan (Michigan), sabés que no es pot parlar del precambrià com un període de temps unificat (sembla que, això diuen, comprèn, més o menys, set vuitenes parts de la història de la Terra) perquè obligués el museu a una rectificació.”Sabia que el senyor Chapman no donaria mala informació als estudiants”, va declarar Kenton al diari local Kalamazoo Gazette. El senyor Chapman és el seu professor, i a la classe va cometre el mateix error amb el maleït precambrià, tot i que després es va corregir sobre la marxa. L’escena va quedar marcada al cap de Kenton, que el Nadal passat va anar de viatge amb els seus pares a Washington i va visitar el Museu d’Història Natural. Allà, en una exhibició anomenada la Torre del Temps, va detectar l’error en un plafó informatiu. Kenton es devia indignar tant que el seu pare –de qui es desconeix si sabia què és el precambrià– va descriure l’equivocació en un full de comentaris.

UNA CARTA
I així fins que la setmana passada, segons va publicar el Kalamazoo Gazette, Kenton va rebre una carta de la direcció del museu. “El precàmbric és una unitat de temps sense dimensió, que comprèn tot el temps entre l’origen de la Terra i el principi del període càmbric de temps geològic”, informen Kenton, que, per descomptat, ja ho sabia. El cas és que la portaveu del museu, Lorraine Ramsdell, admetia a la carta que ningú fins ara (i estem parlant d’un museu que rep milions de visites cada any i d’una exhibició que va ser construïda fa 27 anys) havia protestat per l’error.
Sí que hi havia algú que sabia que hi havia l’error: el departament de paleobiologia, que el va advertir abans fins i tot que es construís la Torre del Temps. “La pregunta és per què es va posar així en primer lloc”, escriu la portaveu, que admet que no hauria de costar gaire arreglar la badada. N’hi hauria prou d’esborrar la paraula “era”. Però sembla que no és tan fàcil, ja que la Torre del Temps està envoltada de fòssils i gàbies de vidre. “No ens agrada equivocar-nos en coses com aquesta”, admet Ramsdell.
És fàcil d’imaginar la satisfacció de Kenton quan va rebre la carta del museu. Però la ment inquieta del noi no va poder evitar explicar als periodistes l’errada final que tanca aquesta història. El museu va escriure malament el nom de la seva ciutat: Allegany en lloc d’Allegan. Els nens es fixen en unes coses…

Font: JOAN CAÑETE BAYLE “El Periódico de Catalunya”