ATENCIÓ: Després aquest ou no es menja, només es per observar. Recordeu el que sempre diem a ciències: prohibit tastar res del que estem utilitzant a ciències! A casa les normes son les mateixes.
En aquest cas l’Ariadna, ha volgut fer màgia a la “cuina”, ben fet Ariadna…tens de qui aprendre! El que ha fet ha estat veure com es possible fregir un ou sense utilitzar el foc o cap tipus d’escalfor; sinó fent reaccionar els reactius, autèntica química.
Què ha necessitat? Un plat fondo i com a reactius: ou i alcohol de farmàcia (al laboratori li diríem etanol)
Què ha fet? Ha trencat un ou i l’ha posat en un plat fondo. Ha tirat per damunt etanol i de al cap de pocs segons ha tingut un ou ferrat (“fake”) al seu davant. Fixeu-vos que allà on no hi ha tocat l’etanol trigarà molt més o ni tan sols arribarà a cuatllar com un ou ferrat (quedarà aquella part liquosa com estava)
Per què li ha passat això? Quina és l’explicació científica? Apunteu! Apunteu! El que ha observat l’Ariadna és una reacció de desnaturalització. La transformació que observem quan fregim un ou consisteix en un canvi estructural de les proteïnes, és a dir, passen de tenir una estructura terciària a una de primària amb la corresponent pèrdua d’activitat biològica.En moltes proteïnes aquest canvi no és reversible (vol dir que ja no el podem mai tornar a tenir com abans, s’ha transformat, ha sofert un canvi químic permanent).
Així el que li passa al nostre ou ferrat quan el fem a la paella es un procés de desnaturalització. I ara hem descobert gràcies a aquest experiment que la desnaturalització no es produeix només per escalfor sinó també es pot produir pel contacte amb certes substàncies com l’etanol o bé induint un canvi en el pH en el medi.