L’ou que bota #experimentenconfinament#del Biel Pérez de 5è C

El Biel ha fet l’experiment d’un ou dins de vinagre i/o coca-cola i/o suc de llimona, i ha hagut d’esperar  3 dies? I sabeu que ha descobert? Doncs que la closca de l’ou ha desaparegut, sí, sí, com ho sentiu. I no només això sino que a més es torna flexible. Si tot ha sortit bé, toca si està flexible, asseca-la i  intenta de botar-lo unes quantes vegades, sembla una pilota oi?

Ah i si el tunnejar de colors: agafa un potet de melmelada o iogurt, i li poses colorant (espera 3 dies més), treu-lo i deixa’l assecar…Tens una pilota que bota.

Què necessites?  Un got, un ou i els reactius que triis i tinguis més a mà(vinagre, coca-cola, suc de llimona…). I si et surt bé i el vols tintar després (colorant…)

Què has de fer?

  1. Submergir l’ou en un got  ple de vinagre, en un ple de coca-cola o en un ple de suc de llimona (ATENCIÓ: ha de quedar tot ben cobert pel líquid o reactiu!!!)
  2. Esperar tres dies i observar què passa.

Què ha passat? Com ho expliquem científicament? 

En aquest experiment el que ha succeït és una reacció d’àcid-base. L’àcid acètic del vinagre reacciona amb el carbonat càlcic de la closca de l’ou, tot alliberant CO2 en forma de bombolles i acetat càlcic, que queda dissolt en el vinagre. La coca-cola i el suc de llimona també contenen àcids que poden dur a terme aquesta reacció.

L’ou no tan sols perd la seva closca sinó que ja t’hem dit quetambé adquireix una consistència gomosa i augmenta el seu tamany. Això és degut a que part del líquid travessa la membrana semipermeable de l’ou per un fenomen d’osmosi (l’aigua travessa la membrana per equilibrar la concentració d’aigua entre les dos parts, dins i fora de l’ou)

.

NOTA: Si afegim la tinta d’un retolador florescent al vinagre, l’ou quedarà florescent!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *