La Ciutat de la Justícia

Ciutat de la Justícia

La Ciutat de la Justícia és el projecte de major dimensió i complexitat del Pla d’infraestructures judicials, que ha dut a terme el Departament de Justícia.
El projecte arquitectònic, liderat pel prestigiós arquitecte londinenc David Chipperfield i l’estudi d’arquitectura b720, s’ha construït en els terrenys de l’antiga caserna de Lepant, entre els termes municipals de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.
Es basa en una col·lecció d’edificis que, amb les seves disposicions, volums i colors, atorguen singularitat i contribueixen a enriquir el skyline  de les dues ciutats

El programa es divideix en vuit blocs prismàtics separats, però connexos entorn d’una plaça pública.
La seva composició espacial trenca amb la imatge rígida i monolítica de la justícia, establint un
equilibri entre els diferents volums, espais i altures.

Edificis i atri

Els blocs I, P, C i F, que alberguen jutjats en les seves primeres plantes, se situen entorn del perímetre d’un edifici de quatre altures que en facilita la connexió: l‘atri.
El gran atri envidrat de connexió presenta una planta visualment més lliure. Permet un accés directe a cadascun dels blocs. Actua com a filtre i reuneix els treballadors i visitants del complex, tant a l’inici com al final de la seva visita, al voltant d’un vestíbul central i públic que domina la plaça exterior.
Les façanes dels vuit blocs, de formigó estructural, presenten vuit tons diferents obtinguts mitjançant  pigments d’òxid de ferro i  d’òxid de crom.

Maqueta

Codi cromàtic dels edificis:

  • VERD, edifici I (Jutjats d’instrucció, Jutjats de Violència sobre la dona, Jutjats de Vigilància Penitenciària i Deganat de Barcelona)
  • FUM, edifici P (Jutjats Penals)
  • TEULA, edifici C (Jutjats de Primera Instància i Jutjats Mercantils)
  • TERRA, edifici F (Jutjats de menors i Fiscalia)
  • NEGRE, edifici G ( Institut de Medicina Legal de Catalunya)
  • OCRE, edifici H (Jutjats de l’Hospitalet de Llobregat)
  • TARONJA, edifici D (oficines i locals d’ús comercial relacionat amb la Justícia a la planta baixa)
  • GROC, edifici J (oficines i locals d’ús comercial relacionat amb la Justícia a la planta baixa)

El visitant s’estranya davant d’un novè edifici amb unes finestres diferents de la resta. Situat  a l’avinguda de la Gran Via, té 128 habitatges amb protecció oficial de lloguer per a joves de l’Hospitalet. Es troben distribuïts en dues escales.

El bloc l’ha construït l’empresa GISA per encàrrec de l’Institut Català del Sòl i s’ha tingut en compte el criteri d’harmonitzar i ser respectuós amb l’entorn arquitectònic del complex de la Ciutat de la Justícia. L’arquitecte és també  David Chipperfield en col·laboració amb  b720.

______________________________________________________________

David Chipperfield (Londres, 1953) és un dels arquitectes actuals més prestigiosos i valorats internacionalment. És professor de la Universitat de Stuttgart i ha treballat amb Norman Foster i Richard Rogers, entre d’altres.
Entre els seus projectes més reconeguts, destaquen la Galeria Limitin (Berlín), el Neues Museum (Berlín), el Cementiri Sant Michele (Venècia), el Palau de la Justícia de Salern, el Museu Davenport de Iowa (EUA), la seu de Toyota (Tòquio) i la Ciutat de les Cultures (Milà).
Per la seva banda, l’estudi b-720, participa com a soci espanyol de l’arquitecte Jean Nouvel.

Aquest article ha estat publicat en Gener. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *