El mercat de la Barceloneta fou inaugurat el 1884, obra de l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias. És el primer de la xarxa de 40 mercats de Barcelona anomenats “mercats metalitos” construïts en el segle XIX. L’estructura és de ferro i són fruit de la revolució industrial.
El mercat de la Barceloneta, ric en història, ha tingut des dels seus orígens un marcat caràcter mariner i pescador. Plenament identificat amb el barri actua com a element dinamitzador de la seva vida social i comercial.
Els bombardejos de la Guerra Civil el van afectar de forma destacada i el 1939 es va reconstruir la coberta.
L’edifici actual és el resultat de la remodelació integral realitzada entre el 2005 i el 2007 per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, seguint un projecte de l’arquitecte Josep Miàs, estret col·laborador d’Enric Miralles.
Es va preservar l’estructura original i es van instal·lar plaques solars a la coberta que generen el 40% de la despesa energètica del mercat.
Fins fa poc era el primer d’Europa que gaudia del prestigi de tenir un cuiner guardonat amb una estrella Michelin, Àngel Pasqual, pel restaurant Lluçanès; malauradament va haver de tancar el 31 de juliol de 2011, desprès de 20 anys de dedicació.