La plaça del Poeta Boscà

Monument a Juan Boscán

La plaça del Poeta Boscà està situada al darrera del mercat.  Va ser remodelada juntament amb el mercat per l’arquitecte Josep Miàs.
En ella podem trobar una gran varietat de mobiliari urbà i també art públic.
Ubicat a l’entrada de l’aparcament subterrani  veiem un monument dedicat a Juan Boscán.
La biblioteca La Fraternitat ens ha facilitat un escrit de l’arquitecte Josep Miàs on diu:
“Aquesta actuació pretén mostrar que darrera del fred nom de la plaça hi ha una persona i un poeta i donar-lo a conèixer als veïns. Que la gent s’apropi als seus escrits, a la seva manera de pensar, etc.
La proposta és molt senzilla, recollir dos  texts (poemes) del poeta Boscán, amb la tipografia adient per situar-nos a l’època de l’autor (s. XVI).
La forma de presentar-los aprofita la peanya de formigó en forma de tronc de piràmide existent per sustentar un dels bàculs d’enllumenat de la plaça.
Es tracta com si fos un llibret d’apunts obert, situant en les dues cares més planes i enfrontades els poemes. Les altres dues cares laterals visualment actuen com el gruix de fulls de la llibreta que encara resten per omplir.”

Si mirem al terra veiem el Paviment del Peix. I les paraules de l’arquitecte Josep Miàs són:
” Ja en el concurs per al mercat vam fer un collage amb uns peixos fantàstics de César Manrique, uns dibuixos per a nens que podien contenir i explicar l’alegria d’aquesta gent, la seva vitalitat, la seva energia, la seva il·lusió, malgrat les moltes dificultats.
En realitat el mercat sempre ha estat un element de cohesió social del barri, un referent, de vegades secret i solament visible per als seus habitants.
Aquesta havia de ser una condició del projecte, de manera que l’edifici i el seu entorn més immediat realment  esdevingueren punt de referència clar d’aquesta part de la ciutat de Barcelona.”

_____________________________________________________________

Més informació:

Versos del poeta Juan Boscán

La reproducció del fragment de l’obra del Poeta Juan Boscán. Publicada a Barcelona el 1543. Títol: Las Obras de Boscán y algunas de Garcilaso de la Vega.
El document ha estat facilitat per la biblioteca La Fraternitat.

El fragment es va escriure sobre el monument al poeta i en l’actualitat està quasi esborrat.

Joan Boscà i AlmogàverJuan Boscán Almogaver (Barcelona, 1490? – Perpinyà, 21 de setembre de 1542)), fou un poeta català del Renaixement, que va  optar per escriure en llengua castellana. Boscà és famós per haver introduït el vers hendecasíl·lab al castellà.
De família noble, va rebre una excel·lent formació humanística i va servir en la Cort dels Reis Catòlics i després a la de l’emperador Carles V. Va ser preceptor del Duc d’Alba.

César Manrique, nascut a Lanzarote el 1919 i mort en accident de tràfic al mateix lloc el 1992. Era pintor, escultor, arquitecte, conservador de monuments, conseller de construcció, feia projectes de complexos urbanístics, configurador de paisatges i jardins. És imposible imaginar-se Lanzarote sense César Manrique.

” Cuando regresé de New York, vine con la intención de convertir mi isla natal en uno de los lugares más hermosos del planeta, dadas las infinitas posibilidades que Lanzarote ofrecía “.

Aquest article ha estat publicat en Setembre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *