Destil.lem vi!

El que volem aconseguir en aquesta pràctica és separar i recuperar el contingut d’alcohol d’una mostra de vi. Ho farem mitjançant un procés de destil-lació, tècnica que aprofita la diferència en la temperatura d’ebullició dels components. Primer de tot, cal que fem el muntatge adient.
inici de la destil.lació
Un cop muntat, mesurem 100 ml de vi amb una proveta i ho posem dins el baló de destil.lació. Només ens restarà esperar…
2 dest
Quan l’alcohol comença a bullir (al voltant de 75ºC), passa al refrigerant on condensa, per això és important tenir ben conectats els tubs d’entrada i sortida d’aigua.
dest3
Finalment, recollirem l’alcohol en un matràs erlenmeyer o un vas de precipitats, que farà de col.lector.
Per comprovar que és alcohol o etanol, podem cremar-lo. Mireu el següent video:
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/zy-JuuQ1LaE" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Al final de l’experiment, podeu contestar les qüestions següents:
1. Quin és el grau alcohòlic de la mostra de vi? De quina altra manera es pot expressar?
2. Quins altres usos pot tenir l’etanol?
3. Posa nom a cadascuna de les parts del muntatge. Afegeix-hi els elements que hi falten.
2
4.Per què és important col.locar el termòmetre a l’alçada de l’entrada al refrigerant? Quina temperatura ens indica?
5. Explica quin element hauries d’afegir al muntatge en cas de fer una destil.lació fraccionada. Explica les diferències respecte la destil.lació simple i en quins casos s’utilitza.