Música a la cuina

o-sole-mio-42435.jpg

La cuina d’una casa o d’un restaurant és un lloc increïble plena d’olors , colors i sorolls. Sorolls de pots, olles, ganivets, paelles..Sorolls de verdures sofregint-se, de xup-xups, de bombolles d’aigua bullint , de batedores elèctriques , de forquilles picant sobre un plat ….. És un microcosmos sonor, una microsonosfera.

Si tenim sons, podem fer música! Però…i si aquests sons resulta que són sorolls?

Si vols escoltar diferents sorolls, entra en aquest banc (tranquis que no cobren res!) Banco de Sonidos

Si aquests sorolls els combinem d’una manera determinada, i els hi donem “vidilla” , o sigui ritme , podria sonar una cosa així :

enllaç al vídeo

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/vZrjC5whEcY" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

O així …

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/fwFBoxpg5QA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

I ja sabem que la cuina i la música més moderna, comparteixen “estris” : la BATERIA.

Una bateria de cuina consta d’olles i cassoles, tapadores, coladors..

Una bateria musical consta de bombos, plats, charles,goliats…

I si no, que li preguntin a l’Isma , el cuiner de TV3, que fa anar les dues bateries d’una manera genial!

O a vegades, ni tan sols necessitem cap estri !!

Mira què fa aquest noi!

Hi ha pel·lícules en què música i gastronomia s’uneixen en una salsa perfecte

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Vg8S7NhQD3Q[/youtube]

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/6nxjSizw2Zw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

A més de sons, a la cuina trobem, evidentment, menjars.

Menjars relacionats amb la música. La música es pot menjar?

Alguna sí!

Menú

La llista de plats que té un restaurant també es pot cantar. Mira com ho canta una tuna

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/zgH56d83Do0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

I també un menú pot inspirar una cançó divertida. Escolta El menú del Bar Rambo ,de Ricki López .Un menú una mica cutrillo!

I aquí uns salseros cantant els plats que els hi agraden…mmmm

Anem a veure el nostre MENÚ MUSICAL

Primers plats : Ensalada ensalada.jpg

Les ensaladas es van fer molt populars en el segle XVI .Són cançons polifòniques,que,com el seu nom indica ,són una barreja de tota mena d’ingredients : religiosos o profans, homofonia o contrapunt, nombre de veus, elements còmics, èpics, seriosos o irònics. Els seus textos es caracteritzen per barrejar diverses línies argumentals i amb freqüència també es barregen diverses llengües, com castellà, català, italià, francès, portuguès o llatí. També solen incloure generalment onomatopeies.

Aquí tens un fragment d’una ensalada de Mateu Fletxa el vell, compositor català del segle XVI. Porta per títol La Negrina.

Segueix el text mentre escoltes la música

Download link

“San Sabeya, gugurumbé, alangandanga, gugurumbé”. “Mantenga señor Joan Branca, mantenga vossa merçé”. ¿Sabé como é ya nacido aya em Berem, un Niño muy garrido? Sa muy ben, sa muy ben. “Vamo a ver su nacimento, Dios, pesebre echado está. Sa contento. Vamo ayá. ¡Sú! Vení que ye verá. Bonasa, bonasa. Su camisoncico rondaro, çagarano, çagarano. Su sanico coyo roso. Sa hermoso, sa hermoso, çucar miendro ye verá. Alangandanga gugurumbé. San Sabeya, gugurumbé, alangandanga, gugurumbé. Alleluia, alleluia, alleluia.

Pop a la gallega polbo_a_feira.jpg

El pop és un estil de música

Punxa i podràs escoltar a la “Reina del pop”

Segons plats : Sarsuela de peix zarzuela_mariscos_3.jpg

La Sarsuela és un gènere operístic menor, típical spanish. No és ben bé una òpera, sinó el que en diuen género chico. Va rebre aquest nom perquè les primeres representacions es van fer en els Jardins de la Zarzuela, a Madrid.

La seva característica és la temàtica costumbrista, amb personatges molt “castizos” : chulapos i chulapas.

S’alternen escenes parlades, altres cantades i balls incorporats.

Les sarsuelas més conegudes són: La verberna de la paloma, La revoltosa, Gigantes y cabezudos,….

Escolta un fragment molt famós de La verbena de la paloma , de Tomás Bretón

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/Oe4gcUJyI6E" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Rap amb Salsa rape_salsa_oricios.jpg

El rap és un estil de música , de viure, de pensar.Una filosofia. Made in USA.

TOTE KING – MENTIRAS

Vengo de un terreno con sol donde tos se conocen
donde las madres dicen: ” Mi hijo es mu bueno”, y su hijo le pega al profe,
el mismo con 20 se mete en la pasma,
el franquismo aunque no está se siente como un miembro fantasma,
los mejores pucheros, profesionales raperos,
bares de menú que parten la franquicia del Mc donalds entero,
el rayo de Ac/dc no es de Flash Gordon
el flúor no limpia los dientes, los virus los fabrica Norton,
los políticos se han inventao otro idioma,
los desechos somos las personas,
los medios se quieren involucrar
con el rap sin preguntar las dudas y No!

La Salsa és una música que prové del Carib, sobre tot de Cuba i Puerto Rico, i és una fusió de ritmes tradicionals llatins amb elements de jazz, similar al que es va fer amb el mambo i el txa-txa-txa.

El seu ritme característic és el dels claus : tic,tic,tic……tic,tic.

Canelons Rossini canelones-rellenos.jpg

ROSSINI, a més de compositor molt conegut per les seves òperes, era un gran cuiner i un més gran gourmet. En tota la seva vida va plorar únicament en dues ocasions: a la mort del seu pare, i quan se li va caure per la borda del vaixell un gall dindi trufat. Llegeix anècdotes sobre ell aquí

La seva òpera més coneguda és El barber de Sevilla . Escolta l’ària de baríton més coneguda d’aquesta obra:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/Dq_0wPYFp9A" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Postres de músic postre_musico.jpg

Tradicionals postres catalans, consistents en un grapat de fruits secs, que es prenen acompanyats d’un got de vi dolç(ratafia,mistela…) . Rep aquest nom perquè els músics d’abans, els primers d’abandonar la taula, se’n duien aquests fruits secs a la butxaca, per a menjar-los més tard.

Sonata gelada de merengue merengue.jpg

Una sonata és una obra instrumental ,normalment per un sol instrument , que es divideix en vàries parts o moviments, cada una amb un caràcter diferent.

Beethoven va compondre la sonata Clar de lluna , i li va dedicar a la condessa Giulietta Guicciardi,el gran amor de la seva vida.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/O6txOvK-mAk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

I el merengue….mmm…

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/3tx7nJwpbDw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Préssecs MELBA melba.jpg

Auguste Escoffier (1846-1935), va ser el més famós xef de finals del segle XIX i principis del XX . Va dedicar aquest deliciós gelat a una soprano que ell admirava: Madame Melba.

Aquí tens la recepta.Està boníssim….!

Si vols escoltar la veu de Mme. Melba , gravada en un gramòfon, punxa aquí

Amb els postres, es sol prendre una copa de cava i brindar. Brindem per la salut, per futur, per l’amistat , per l’amor……….

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/aD9yYj_uluA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Si ens ha pujat el cava al cap, hip! podríem imaginar-nos coses com aquestes

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/NDhHxIz83Ic" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

cuiner1.jpg

En el cançoner català, podem trobar cançons com ara:

EN JOAN VE DE LA CUINA

I ja se sap: desprès d’un bon àpat, una bona migdiada.

La “siesta” musical més famosa, probablement sigui la de DEBUSSY : Preludi a la migdiada d’un faune.

Descriu a través de la música, el somni d’un faune,el qual s’ha passat tot el dia corrent darrera unes nimfes que no li feien cap cas. El cansament, el dinar, la caloreta…….uff!..això tomba qualsevol. Vols comprovar-ho?

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/uFRUK2SVeQc" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Per cert que Debussy es va inspirar en un poema de Mallarmé, també artista de l’Impressionisme.Aquí tens el text en el que es va inspirar el compositor.

Si som dels que només podem dormir si hi ha silenci complert,John Cage ens hi pot ajudar amb la seva sorprenent obra 4’33”

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/HypmW4Yd7SY" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Escriu un comentari a veure quines sensacions t’ha donat aquesta obra. Què has sentit? Has entès el per què del títol?


Hi ha més gent que li ha interessat el tema.

Si tens algun “plat” musical o alguna idea que podem afegir a aquest post, escriu un comentari i el publicaré. Anima’t!

20 thoughts on “Música a la cuina

  1. marta

    Música i gastronomia, una bona combinació: una recrea l’esperit i l’altra, els sentits més primaris.
    MMMmmmmm… quina oloreta!
    Ahhhhh…. què bo!
    Ohhhhh… que ben presentat: colors, formes…
    Aiiiiii…. quina ganaaaaaaaaaaaa
    Uiiiiii… que crema!
    Me’n vaig a fer un mos ara mateix!
    😉

  2. Alícia

    Aquest menu és de molta categoria!! Molt ben trobat i una idea genial, com les que sempre tens!!!!!!!!

    En volem més!!!!!

  3. Fabio del a1

    hola Anna, molt bonic lo de la música a la cuina. Estic molt content de que siguis la meva profe de música. Bueno et tinc qe deixar. Jo no soc d’escriure molt.
    Una salutació
    !¡!f@b!0¡!¡

  4. *Miriam*

    Hola, Anna!
    k tl?
    pos aixó k he estat x aki mirant videos 1estona
    man agradat molt són molt xulos.
    el k + ma agradat es el de musica a la cuina. :p
    pos adeu k men tinc kanar.
    Aiios!

    Miiri

  5. Miriam caldera

    Hola Anna!
    com estas ?
    avui ens has dit que de miresim aquest bloc i que hi dexesim un comentari del que lo que ens asembla aquest bloc. Aqui et deixo el meu comentari!
    Aquest bloc ho trobo molt interesant perque parla de tot lo que hem fet a classe i tot aixo ens ajudad a estudiar. A els vidios son molt guays sobretot el de l’home de la cuina .En conclusió a mi aquest bloc m’ha agradat molt!
    adeu!!!!!

  6. Ruben Yàñez

    Hola Anna
    ja he vist el bloc i m’agradat, sobretot els videos dels altaveus fent diferentes figures amb diferents sons(una mica molestos) i el misteri de la esglèsia de la pel·licula codigo davinci i tambe els caças trencant la barrera del só.
    adeu.

  7. Lluís Boada

    Hola Anna,
    El teu bloc m’ha agradat molt,trobo que està molt ben fet i he passat una molt bona estona mirant-lo.El que més m’ha agradat es que hi ha molta informació diversa sobre la música des de tots els punts de vista i molta d’aquesta informació m’ajudara a estudiar jeje… el article que més m’ha agradat a sigut el de que si els nardentals cantaven “molt interessant” m’ha deixat una estona reflexionant.Tambè m’han agradat els videos i la música que anaves posan per el bloc!!!.

    pd:M’agradaria parlar més pero amb costa escriure per que tinc el braç malament i emb fa molt de mal!.

    dewwwwww

  8. RUBEN GONZALEZ 3A3

    Hola Anna m’agada el blog peque hi ha tots el videos qeu em vist a calsse y aixo ens ajudara a estudiarpel examen….
    Y els astres videos tambe estan be y m’a agragar el del altaveu y els dels caçes y bueno et deixo qeu tinc que continuar a fer els deures.
    Adeu fins demà

  9. laura graupera 3er A3

    Hola Anna!
    Doncs acabo de mirar i llegir tots els videos i son molt interesants el que trobo mes interesant es el de la pelicula y el dels avinos y el de les ones sonores han sigut els que mes m’han agradat trobo molt interesant lo d les ones sonores.. per que em sembla interesan coneixer la manera en com es representa el so.. y la musica a les pelicules.. ho trobo interesant.. per que amb la musica, et dona una pista de que pasara en aquella escena y tambe man agradat els videos on surten .. fent musica en una cuina, no em pensaba que es poguesin fer tantes coses en una cuina .. ho penso provar jeje en conclusio, m’ha agradat molt!
    DEW!

  10. Sandra Peña

    Hola Anna!
    Ens vas dir que entressim al bloc i aqui estic!
    a la casa de la miriam.
    El que mes m’ha agradat del bloc es qu e em pogut veure que amb qualsevol cosa poodem fer música. Totes aquestes curiositats son interesants de veure i m’han agradat molt, sobretot el de l’altaveu i aquells moviments tan extranys que per cert, aquells sons m’han fet posar els pèls de punta! Ja,ja!
    be doncs… dw Anna!
    PD:i el títol és molt original!!

  11. Melania Garcia

    Hola Anna!!

    El teu blog m’ha agradat molt i crec que té coses molt interessants.
    El que més m’ha agradat ha sigut el video dels altaveus que feien aquelles formes tan curioses i també el video de la musica a la cuina, però totes les altres coses que hi han també estan molt bé.
    Dw!!

  12. rebeca talisa 3a3

    hola anna
    la web esta bastant be
    esta molt be el video dels altaveus on hi llencen sorra i depen de la nota la sorra fa formes
    esta way
    tambe esta molt be el de la cuina perque sembla raro poder fer tantes coses a ta cuina
    lo de la musica a les pel.licules tambe esta molt be perque sempre que tu sents una musica misteriosa et fa por encara que no hi hagi lletra
    lo de les ones sonores tambe esta be perque aixi pots saber si un sor es un so o es un sorroll…
    els videos dels avions tambe esta super be perque son coses que mai ens fixem en elles pero que sempre hi son.
    be, que aquesta pagina esta molt guay i que hi has de posar mes videos tan xulos!!
    espero que comentin molt!!
    dewww!!

  13. Luiza 3a3

    Hola Anna!!!
    Acavo de mirar el bloc, i altres videos del youtube, de l’avio =)
    hi ha cosess molt interresants, pero esl que mes m’han impresionat
    han sigut els de l’altaveu, que es cambiaven les formes de la sorra es magnific,
    i el del avió hes una pasada =)
    m’ha impresionat moltissim
    els de la cuina també son bons
    espero q posis molts me videos!!!

    Adeuuuu!!

  14. Juan carlos Blanco 3a3

    hola Anna!
    He estat mirant els blocs i es bastan interesant tot pero el que mes m’ha agradat a sigut lo del avió que supera la barrera del só, i lo d les formes geometriques que pot fer la música canviant de intensitat, lo de la cuina també esta molt bé, lo de els templaris es molt interessant com podien ser capaços d fer aquelles coses sense altaveus ni res modern i això de la música de les pelicules també esta bé.
    weno dew!!

  15. pol cartes

    Hola Ana!
    Acabo de mirar les coses aquestes del so i són bastant interesants…pero lo que més m’ha agradad ha sigut lo del avió i lo de les formes geometriques..
    adeu!!!

  16. Diego Martín 3a3

    ola Anna!

    Està molt bé aquest bloc. El que més m’ha agradat ha sigut el video de l’avio q traspassa la barrera del so.
    També m’ha agradat molt les figures que feia la sorra amb els altaveus, i he estat pensant en l’esglesia Rosslyn Chapel pero no se m’acudeix com van poder fer tot allo sense la tecnologia que tenim ara. Ja continuaré pensant.
    Dew.

  17. Gemma

    Hola Anna era par dirte què el blog esta molt bé lo què mes m´agradat a sigut el vidio aquell què hi ha com una taula a sota al terra i tiran sal i fa formes aixo es lo que mes m´agradat del lo que volias que fesim dels deures i també lo que me agradat mes a sigut allo de la asglesia aquella que les colomnes tenen com notas estava molt xulo bueno ana ja no se que mes dirte de lo que he vist bueno ja me ani9re pasant sobretot quan posis deures apa vinga adeu!!!!!!!!

  18. Samir

    Hola!.
    Ho he trobat molt interesant,tant lo dels avions,quan creen la explosio, como lo de la sorra, que es lo que mes m’ha agradat, perque no puc entendre com una gent, que no sabien l’espectre del só, coneixia la seva forma i deixaven enigmes envers d’ell.
    Adeu!

  19. ...Alex Garcia...3A3

    26-02-08……..Multiples avistaments del cas el denominan……..Post Edited.
    Hola Anna!
    He esta mirant tot el blog i esta bastant ben fet,he vist molts dels videos com el de l’avio i el de l’altaveu i m’han agradat molt.
    Trovo molt interesant el tema de l’esglesia del Codigo Davinci que es una mica increible i tambe es molt curios lo que es pot arrivar a fer en una cuina ehh.
    Tambe e vist el video del foc i esta bastant be i lo de com es propaguen les ones sonores.Espero que tot aixo m’ajudi a aprovar |
    A estat divertit.
    dew!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *